Περί ενεργειακού σχεδιασμού και άλλων τινών

Φλώρα Παπαδέδε – Αν. Γ.Γ. ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ & Γιώργος Γεωργής – Μέλος Δ.Σ. ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
Όποια στελέχη της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ, αλλά και στελέχη του ιδιωτικού τομέα παρακολούθησαν σεμινάρια για τη λειτουργία του, ή σωστότερα των χρηματιστηρίων ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάνουν λόγο για πολιτικές, διαδικασίες και ρυθμίσεις που θα εκτινάξουν τα τιμολόγια στα ύψη.
Κανένας δεν πιστεύει αυτά που γράφονται για τους αφελείς καταναλωτές της αγοραίας προπαγάνδας, ότι δηλαδή ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Προσδοκούν όμως, ότι η διεύρυνση του ανταγωνισμού μεταξύ αεριτζήδων και μεσαζόντων θα κρατήσει, τελικά, ελεγχόμενες τις αυξήσεις. Τα περί «κοινωνικού αγαθού» περιορίζονται στον διάτρητο φερετζέ του κοινωνικού τιμολογίου, πολύ περισσότερο που η είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών, ανατέθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία δεν διακρίνεται –ούτε και πληρώνεται- για τις κοινωνικές της ευαισθησίες!
Και ναι, βεβαίως η ΔΕΗ είναι ακριβότερη των ανταγωνιστών της…
Είναι όμως και το πλαφόν, το ταβάνι, το όριο στην κερδοσκοπική αυθαιρεσία αυτών των κρατικοδίαιτων δήθεν επενδυτών. Των «επενδυτών» που τελούν υπό την προστασία της ΡΑΕ, των Εταίρων μας στην ΕΕ και των δανειστών μας γενικότερα!
Χωρίς τη ΔΕΗ, η ελεύθερη αγορά θα δείξει τόσο τα νύχια όσο και τα δόντια της!
Ήδη τα δείχνει… αλλιώς πως δικαιολογείται η τόσο μικρή διαφορά στα τιμολόγια από την σπάταλη, διεφθαρμένη, γερασμένη, σοβιετική(;!) ΔΕΗ;
Η ουσία είναι ότι διαλύεται η ΔΕΗ, οδηγούμενη, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική κατάρρευση! Δεν είναι μόνο η δια νόμου επιδότηση των ανταγωνιστών της, η βίαιη απόσπαση και ιδιωτικοποίηση των «ανταγωνιστικότερων» μονάδων της… Είναι ολόκληρο το πακέτο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού!
Άλλωστε η μνημονιακή δέσμευση να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς της πελάτες υλοποιείται παρά τη σθεναρή αντίσταση των καταναλωτών στα φύκια και τις μεταξωτές κορδέλες των τηλεοπτικών διαφημίσεων… Αν σοβαρά τις πιστέψει κανείς τότε όλες αυτές οι θηριώδεις επενδύσεις της ΔΕΗ, του ελληνικού λαού σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη και όπου αλλού, τα γιγαντιαία φράγματα σε όλη την επικράτεια… απλώς πιάνουν τον τόπο! Αν τους πιστέψει κανείς η ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγεται, δεν χρειάζεται να παραχθεί! Απλώς βρίσκεται και …διανέμεται! Και μάλιστα φθηνότερα από ότι σε άλλους γαλαξίες!!!
Οι ΑΠΕ κάθε λογής και είδους δεν εξασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Σε καμία περίπτωση δε, δεν είναι δωρεάν, όπως το θέλει το σχετικό προπαγανδιστικό αφήγημα! Αντιθέτως είναι πανάκριβες, πολλαπλώς επιδοτούμενες κι ελάχιστα αξιόπιστες… επιτρέπουν όμως επενδυτικές «αρπαχτές» και διευκολύνουν την απελευθέρωση των αγορών από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Αποδεσμεύουν το επιχειρείν και την κερδοσκοπία από τις ανάγκες της εθνικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης, προσφέροντας με το αζημίωτο, ως άλλοθι, οικολογικές ανησυχίες και «πράσσειν άλογα»!
Οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν τι γίνεται, αισθάνονται αγανακτισμένοι, προδομένοι, αλλά και ανίσχυροι να αντιδράσουν! Θεωρούν το συνδικαλιστικό κίνημα –και δικαιολογημένα- όχι μόνο αναξιόπιστο, αλλά παραδόπιστο! Περιμένουν τις εξελίξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την παράταση ζωής που εξασφαλίζουν και …ελπίζουν!
Η απάντηση πάντα είναι μία: ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ!
Κλισέ; Ίσως! Δεν είναι όμως λιγότερο σωστό:
Τι μας χωρίζει από τον διπλανό μας; Ένα επίδομα; μια θέση στην ιεραρχία; η ειδικότητα και το πτυχίο; η ιδεολογία; το χτες;
Τι μας ενώνει; οι ίδιες βασικές ανάγκες, τα κοινά συμφέροντα, το κοινό παρόν και κυρίως το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας.
Τι στέκει εμπόδιο; Οι προκαταλήψεις μας, η αίσθηση της ήττας και της ανημπόριας, ιδιαίτερα μπροστά στην ΕΕ και τους μηχανισμούς της.
Ανημπόριας που καλλιεργούν όσοι μας θέλουν σκυφτούς για να ξεπουλάνε στο γιουσουρούμ τον εθνικό μας πλούτο και τις υποδομές της χώρας, την ιστορία, τον πολιτισμό και την αξιοπρέπειά μας, άλλοτε «για ένα κοστούμ» κι άλλοτε για μία γραβάτα!
Άλλωστε ο καθείς και η τιμή του! Αν η δική τους βρίσκεται στην τσέπη, του λαού μας ήταν πάντα στο κούτελο!
Πηγή: Newsletter SEP18 μηνός Ιουλίου, του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ
Ο Γιώργος Γεωργής, είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ.
Περί ενεργειακού σχεδιασμού και άλλων τινών Περί ενεργειακού σχεδιασμού και άλλων τινών Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018 Rating: 5

1 σχόλιο:

Από το Blogger.