Του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου
Η λαϊκή εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και η εφαρμογή των Συνταγματικών διατάξεων από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα είναι πέρα από το κριτήριο του προοδευτικού, του δεξιού, του ακροδεξιού ή του αριστερού, μοναδικό κριτήριο είναι η βούληση ενός λαού να θέλει να κυβερνηθεί έτσι κι’ όχι αλλιώς.
Το άρθρου 92 του Ιταλικού Συντάγματος ορίζει ότι : » Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρόεδρο του Συμβούλιου Υπουργών, και μετά εισήγηση του τελευταίου, τους Υπουργούς«. Η διάταξη αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας να έχει γνώμη για το ποιος θα είναι ο υπουργός οικονομικών, πολύ δε περισσότερο δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια τα κριτήρια επιλογής προσώπου για τη θέση του υπουργού οικονομικών ή άλλου υπουργού.
Τελεί μάλλον ο Πρόεδρος υπό δεσμία αρμοδιότητα της συνταγματικής επιταγής να διορίσει τους υπουργούς μετά από εισήγηση του ήδη διορισθέντος,υπ’ αυτού, ήδη προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου δηλαδή του Πρωθυπουργού. Η απόρριψη της προτάσεως του Πρωθυπουργού για προτεινόμενο πρόσωπο αποτελεί Συνταγματική εκτροπή, ισοδυναμούσα με πραξικόπημα σε βάρος της βουλήσεως του ιταλικού Λαού, καταλύοντας κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, όπως τούτο άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις στην Ελλάδα τη χώρα μας με μη κύρωση των διεθνών συμβάσεων των μνημονίων, από το σώμα της Βουλής, σύμφωνα με τις επιταγές του Άρθρου 28 του Σ. και με το πραξικόπημα της 5ης Ιουλίου του 2015, όπου παρά την εκπεφρασμένη βούληση του Ελληνικού Λαού με το ΌΧΙ στις συμβάσεις υποδούλωσης του στους ευρωπαίους Δανειστές, παρά ταύτα σύσσωμα 222 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ) έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα τη βούληση αυτή του Λαού και έπραξαν κατά τις επιταγές των δανειστών.
Έτσι στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, ο σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί πράξη εσχάτης προδοσίας. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι η εκτροπή αυτή σχετίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 91, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ορκίζεται, ενώπιον του Κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίαση ότι οφείλει πίστη στην Πολιτεία και τήρηση του Συντάγματος , ενώ σε προσπάθεια κατάλυσής του, όπως εν προκειμένω, κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90, σε κοινή συνεδρίαση της βουλής.
Τις ίδιες συνέπειες, κατά την άποψη του γράφοντος, πρέπει να έχει και όποιος εκτός Συντάγματος δεχτεί εντολή για να συγκροτήσει κυβέρνηση όπως εν προκειμένω ο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και μάλιστα τεχνοκρατών, κόντρα στην εκπεφρασμένη και νωπή βούληση του Λαού γιατί στην περίπτωση αυτή είναι έκδηλος ο σφετερισμός της Λαϊκής κυριαρχίας και η αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος προς όφελος ..
Ήδη Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι, στις 2 Ιουνίου, το κίνημα που κέρδισε 36% στις εκλογές θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Ευχόμαστε νικηφόρο αγώνα στο Λαό της Ιταλίας μήπως και εξέλθουμε όλοι μαζί απ’ τη στενή ΕυρωΓερμανικής κατοχής !!
Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή: https://epamhellas.gr/
Σε Συνταγματική εκτροπή ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα
Reviewed by Unknown
on
Τρίτη, Μαΐου 29, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: