Ανταλλαγή στρατιωτικών


Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης, πρότεινε ευθαρσώς να γίνει ανταλλαγή μεταξύ των 2 ελλήνων στρατιωτών και των 8 τούρκων που ζητάνε άσυλο από την Ελλάδα. H πρόταση έχει βεβαίως ευγενικά κίνητρα, να τελειώσει δηλαδή η φυλάκιση των στρατιωτών μας και να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα, πλην όμως παρουσιάζει σοβαρά ελαττώματα που την καθιστούν ανέφικτη.
Είναι γεγονός πως κάτι τέτοιο συζητείται ανεπίσημα στα επιτελεία και τα υπουργεία, αλλά κανείς δεν τολμάει να το πει επισήμως και έτσι ο κ. Κατσίκης έκανε μόνος του το διάβημα. Το πρώτο πρόβλημα είναι πως με τον τρόπο αυτό ο κ. Κατσίκης προσχωρεί στη θέση του Ερντογάν, ο οποίος αυτό ακριβώς λέει προς την Ελλάδα: δεν έχει δικαίωμα να ζητάει απελευθέρωση εφόσον δεν εκδίδει στην Τουρκία 8 Τούρκους πολίτες.
Εάν δηλαδή η Ελλάδα προσχωρήσει στην άποψη Κατσίκη θα είναι σαν να κάνει άτακτη υποχώρηση απέναντι στον Ερντογάν, με αποτέλεσμα να υποστεί διεθνή ταπείνωση και να εμφανιστεί ως ουσιαστικός  δορυφόρος της Τουρκίας, η οποία μόλις απαιτεί κάτι, γίνεται.
Επί της ουσίας, η ανταλλαγή αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος πως στην Ελλάδα ακόμη λειτουργεί η δικαιοσύνη και δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να αλλάξουν οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί στη βάση των ελληνικών νόμων.
Αλλά ακόμη και εάν η δικαιοσύνη άλλαζε τις αποφάσεις της- πράγμα αδύνατον- το πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση, από την ανταλλαγή 8 προς 2  θα ήταν βαρύ. Πρώτον διότι oι 8 τούρκοι πολίτες δεν είναι αιχμάλωτοι και επιπλέον έχουν ζητήσει άσυλο, ενώ παράλληλα είναι και καταζητούμενοι από τις τουρκικές αρχές. Δεύτερον, διότι οι έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι καταζητούμενοι από την Ελλάδα, η οποία δεν ζητά να επιστρέψουν για να τους κλείσει στη φυλακή, αλλά  για να τους απελευθερώσει από τις τουρκικές φυλακές.
Κάθε συσχετισμός επομένως ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι άδικος και ανήθικος και η κυβέρνηση θα διέπραττε ατιμία εάν προχωρούσε σε μια τέτοια ανταλλαγή. Αλλά, όπως είπε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος - όταν του ζητήθηκε να επιτεθεί στην Σερβία κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο - «η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».
Επομένως, τέτοια ανταλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. Φυσικά οι γονείς των στρατιωτών, αλλά και οι ίδιοι, ίσως θα το ήθελαν και αυτό είναι κατανοητό. Πλην όμως, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι υπερισχύει η τήρηση των νόμων, η σοβαρότητα της χώρας, αλλά και το ηθικό και το δίκαιο.

Δυστυχώς, οι επιπόλαιοι χειρισμοί των υπευθύνων αξιωματικών στις μονάδες του Έβρου, αλλά και οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών έθεσαν σε ομηρία 2 έλληνες στρατιωτικούς. Αυτό που απομένει να γίνει είναι η αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία να τους απελευθερώσει.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι ο Ερντογάν δεν δείχνει να αξιολογεί αυτές τις μάλλον ρητορικές πιέσεις της ΕΕ και έχει έτσι τη δύναμη να επιβάλει τη βούλησή του.  Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αύξηση των διπλωματικών πιέσεων, ώστε να απελευθερωθούν το ταχύτερο οι έλληνες στρατιωτικοί.
Πηγή: tvxs, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Ανταλλαγή στρατιωτικών Ανταλλαγή στρατιωτικών Reviewed by Unknown on Σάββατο, Μαρτίου 31, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.