CNBC: Η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή από το 1980

Το 10% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και επικαλείται το CNBC.

Η αντίληψη ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την ύπαρξη των παράκτιων φορολογικών παραδείσων και προώθησε το ζήτημα της ανισότητας στην πολιτική ατζέντα.


Οι συντάκτες της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ανισότητα ανέφεραν ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν συντονισμένη δράση για την αύξηση των φόρων και την πρόληψη της φοροδιαφυγής, τότε το πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Επιβεβαιωμένη από τον Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty, η έκθεση στηρίχθηκε στο έργο περισσότερων από 100 ερευνητών σε περισσότερες από 70 διαφορετικές χώρες. Διαπίστωσε ότι από το 1980, το ανώτατο 0,1% των πλουσίων, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο το κατώτερο 50% του ενήλικου πληθυσμού, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

"Αντίθετα, η αύξηση του εισοδήματος ήταν υποτονική ή ακόμα και μηδενική για τον πληθυσμό του 50% του παγκόσμιου κατώτατου ορίου", ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η ανισότητα έχει φτάσει στα ύψη σε "ακραία επίπεδα", παρά ότι πολλές χώρες μοιράζονται παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης. 

Αυτό είναι απόδειξη των "σημαντικών ρόλων που διαδραματίζουν οι εθνικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα στη διαμόρφωση της ανισότητας".

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η ανισότητα έχει γίνει "εξωπραγματική" στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το πλουσιότερο 1% των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 39% του πλούτου του έθνους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 - τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην άνοδο του ανώτατου 0,1% των πλουσίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Τον Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) διαπίστωσε αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και πόλωση στις κοινωνίες. 

Η έκθεση παγκόσμιου κινδύνου του WEF ανέφερε επίσης ότι το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, βρίσκεται πίσω από την εκλογική νίκη του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και το δημοψήφισμα του Brexit.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ανισότητα εκτιμά επίσης ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους.






Πηγή: http://bankingnews.gr, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
CNBC: Η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή από το 1980 CNBC: Η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή από το 1980 Reviewed by Unknown on Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.