Τελικά κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Να κάνουμε ήρωα τον Ερντογάν!!

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Στα μνημονιακά χρόνια  που ζούμε έπρεπε να ακούσουμε δια ζώσης, δημόσια  και live, όπως και όλος ο κόσμος και μάλιστα μέσα από το προεδρικό μέγαρο, όσα ο Ερντογάν μονολογούσε συγκαλυμμένα ή όχι σε συνεντεύξεις του.
Τελικά έπρεπε να τον  κάνουμε και ήρωα, ένα δικτάτορα καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού του δώσαμε μοναδική ευκαιρία να ξεδιπλώσει με άνεση την ατζέντα του αναθεωρητισμού και του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκίας.
Από πολύ ενωρίς, μόλις ακούσαμε την είδηση δια στόματος  Κοτζιά την πρόσκληση προς Ερντογάν να επισκεφτεί επίσημα την  Ελλάδα, δηλώσαμε το άστοχο της ενέργειας, αφού αυτή έγινε μόνο μετά από την πίεση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και όχι γιατί υπήρχε κάποιο ελάχιστο τουρκικό δείγμα καλής γειτονίας ή ομαλότητας των διμερών σχέσεων, που να δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια.

Αλλά και το επόμενο διάστημα,  όταν άρχισε να προετοιμάζεται η επίσκεψη, είχαμε τονίσει ως Ε.ΠΑ.Μ., ότι αν αποφασιστεί τελικά να γίνει η επίσκεψη, ας φροντίσει τουλάχιστον η ελληνική διπλωματία να ενεργήσει με διπλωματικό τρόπο  και να κρατήσει αποστάσεις, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να μπορέσει να προχωρήσει σε αναβολή της επίσκεψης.
Ακόμη είχαμε προτείνει και εναλλακτική πρόταση στον τρόπο επίσκεψης, που να προβλέπει πρώτα επίσκεψη στη Κομοτηνή και εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν παρατράγουδα, όμοια με αυτά που έγιναν στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού πριν από λίγους μήνες, να μπορέσει η ελληνική διπλωματία να βρει τρόπο  ματαίωσης της συνάντησης στην Αθήνα και να δώσει ένα μάθημα τουλάχιστον αξιοπρέπειας στον Ερντογάν.
Ποιος όμως από όλους αυτούς τους φωστήρες να κάτσει  και να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη όταν ο ναρκισσισμός περισσεύει στον υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων επειδή νομίζει ότι με τα χαϊδολογήματα και τα μπλεξίματα με τους Αμερικανούς και τα γελάκια και τα τραγουδάκια με τους Τούρκους,  μπορείς να λύσεις τα προβλήματα και να υπερασπιστείς τα εθνικά σου συμφέροντα;
Τελικά ήρθαν όλα ανάποδα. Από τη στιγμή της προσγείωσης του αεροπλάνου που μετέφερε το σουλτάνο και τα 130 μέλη της αποστολής που τον συνοδεύει, μέχρι το ξεφτίλισμα μιας χώρα που  οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν  αποκλείσει τα πάντα και  έχει νεκρωθεί  μια πρωτεύουσα για να καταθέσει στεφάνι ο ανεπιθύμητος, με 200 μπράβους και σκοτεινούς τύπους να καιροφυλακτούν σε ταράτσες και δένδρα, τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς να προκύψει από μια τέτοια επίσκεψη;
Ο Ερντογάν όμως φάνηκε συνεπής και σε αυτά που κάνει και σε αυτά που λέει. Μάλιστα είχε φροντίσει από ενωρίς με συνέντευξη που έδωσε από πριν σε ελληνική εφημερίδα,  να προσδιορίσει τα θέλω του και τις απαγορεύσεις του, πράγμα που με ευκολία έκανε και στο προεδρικό  μέγαρο, εμφανιζόμενος μάλιστα και ως αδικούμενος, αφού όπως δήλωσε,  δεν ήταν στις προθέσεις του να μιλήσει για τα θέματα αυτά, αλλά προκλήθηκε από τον Έλληνα  ΠτΔ  να μιλήσει και να οριοθετήσει τις ενέργειες της Τουρκίας για να προστατέψει τα συμφέροντά της!
Βέβαια πόσες φορές δεν προσπάθησαν διάφοροι αξιωματούχοι  αφελείς; να μας πείσουν ότι όσα λέει και κάνει ο Ερντογάν γίνονται για εσωτερική… κατανάλωση; Τώρα μπορεί να αλλάξουν μυαλά και να αντιληφθούν ότι η πάγια επιθυμία της Τουρκίας είναι η αναθεώρηση των διατάξεων της Λοζάνης και του status quo; σε Θράκη, Αιγαίο Κύπρο;
Μα ακόμη και σήμερα πολεμικά Αεροσκάφη έκαναν τις γνωστές παραβιάσεις και τους κυνηγούσαν τα Ελληνικά, την ώρα που το αεροσκάφος του σουλτάνου προσγειώνονταν στο Ε. Βενιζέλος,  την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Κοτζιάς χαχάνιζε και καμάρωνε στην πίστα του αεροδρομίου και το έπαιζε άνετος..
Σήμερα που ο Ερντογάν  χτυπιέται κυριολεξία από σοβαρά και γιγαντιαίων διαστάσεων σκάνδαλα, εμείς του προσφέρουμε σανίδα σωτηρίας. Δυστυχώς,  η σημερινή εικόνα όπως μας παρουσιάστηκε,  θα αποτελεί μοναδική κηλίδα απογοήτευσης και γκάφα  ολκής, που θα έχει σοβαρές συνέπειες στο εγγύς μέλλον.
Και ακόμη ο σουλτάνος δεν πάτησε στην Κομοτηνή…..  
Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Τελικά κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Να κάνουμε ήρωα τον Ερντογάν!! Τελικά κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Να κάνουμε ήρωα τον Ερντογάν!! Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.