Πετρελαιοκηλίδα «πνίγει» το Μαξίμου και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κουρουμπλή;

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Όταν στην κυβέρνηση «η δεξιά δεν γνωρίζει τι κάνει η αριστερά», τότε άντε να λύσεις προβλήματα και να χειριστείς έκτακτες κρίσεις, με έναν κρατικό μηχανισμό αποδιοργανωμένο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και με ανεύθυνο-υπεύθυνους πολιτικούς προϊστάμενους. Απόδειξη για αυτό το συμπέρασμα είναι  και τα όσα συνέβησαν με  την κρίση που δημιουργήθηκε με την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία ζώνη ΙΙ», αυτές τις ημέρες.



Όταν οι πολίτες  βλέπουν  και ακούνε συνεντεύξεις υπουργών, στις οποίες  ο ένας αδειάζει τον άλλο για τους χειρισμούς πού έγιναν ή δεν έγιναν, για να προληφθεί το βαρύ περιβαλλοντικό περιστατικό στη θάλασσα και τις ακτές του Σαρωνικού, τότε καταλαβαίνουν πολύ καλά για το μπάχαλο που έγινε και αποδίδουν τις ευθύνες πολύ πιο γρήγορα από όσο κάνει η προανάκριση που θα ψάξει  για την εξακρίβωση των αιτίων και των υπευθύνων αυτής της καταστροφής.

Με φόντο λοιπόν τις κατάμαυρες από το μαζούτ  ακτές, αλλά και την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, οι πολίτες παρακολουθούν με θυμό τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να λένε, άλλα ο ένας και άλλα να ισχυρίζεται ο άλλος για ότι έγινε με τους χειρισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών ,κυρίως τις κρίσιμες ώρες αμέσως μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου, που βυθίστηκε στη θαλάσσια  περιοχή της Σαλαμίνας.

Ο αρμόδιος υπουργός της Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, διαβεβαίωνε μέχρι και χθες ακόμη, ότι η στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου έχει ολοκληρωθεί απόλυτα, για να έρθει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης, πέντε ημέρες μετά τη βύθιση, να δηλώσει ότι το πλοίο δεν είναι δυνατό να στεγανοποιηθεί πλήρως!!

Αλλά να ήταν μόνο αυτή  η δήλωση, θα μπορούσαμε ακόμη και να τη δικαιολογήσουμε κάπως, όμως να που ήρθε  δριμύτερος ο υπουργός Υγείας Α. Ξάνθος, που άδειασε απότομα και πολύ άσχημα τον υπουργό Ναυτιλίας, που με μεγάλη ευκολία έκανε το απίθανο κάλεσμα στον κόσμο, δια μέσου των ΜΜΕ, ότι « οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν τα μπάνια τους» και μάλιστα διερωτήθηκε «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» Μια δήλωση που στην κυριολεξία άφησε άναυδους  ειδικούς και μη ειδικούς!!.

Μπροστά σε αυτήν την απίστευτη δήλωση του υπουργού, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, έτρεξε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας στα ΜΜΕ και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις μολυσμένες ακτές του Σαρωνικού, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι «υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης»

Μπροστά σε αυτό το αλαλούμ ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε πανικό, επειδή αντιλήφθηκε γρήγορα, ότι το μαζούτ θα μαυρίσει ακόμη περισσότερο την  παραπαίουσα κυβέρνησή του, αφού εκτός από τους κακούς χειρισμούς άρχισαν να βγαίνουν στη  επιφάνεια και τα «μαγικά» χαρτάκια. Αυτά που αποτελούν τα προσωρινά πιστοποιητικά με τα οποία οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου εφοδιάζουν πολλά σκάφη και με τον τρόπο αυτό τους εξασφαλίζεται το αξιόπλοό τους, χωρίς  να έχουν ανάγκη να περάσουν από πιστοποιημένο έλεγχο! Τόσο ωραία πράγματα συμβαίνουν στο ΥΕΝ.

Πολλά είναι πλέον τα ερωτήματα από το ναυάγιο αυτό που ζητάνε απάντηση. Και ήταν φαίνεται η ευκαιρία για να σπάσει το απόστημα και να βγουν όλα στη φόρα. Τώρα όλοι τρέχουν να συγκαλύψουν τα κενά και ενδεχομένως τα ανομήματα. Όμως η καθυστερημένη επέμβαση των αρχών, για μια ακόμη φορά, ίσως  να αφήσει το μαχαίρι μακριά από το «κόκκαλο», στην επιφάνεια του δέρματος και τον αρμόδιο υπουργό στη θέση του….

Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Πηγή: dimtris-kypriotis.blogspot.gr


Πετρελαιοκηλίδα «πνίγει» το Μαξίμου και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κουρουμπλή; Πετρελαιοκηλίδα «πνίγει» το Μαξίμου και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κουρουμπλή; Reviewed by Unknown on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.