Τι Είδε ο Γιαπωνέζος...

του Γιάννη Συμιακάκη (γιαπωνέζου)*

Ήταν γύρω στις εφτάμιση το πρωί εδώ, όταν η κρατική τηλεόραση (ΝΗΚ) που εκείνη την ώρα έδειχνε διάγγελμα της Α.Μ. του Αυτοκράτορος Ακιχίτο, πρωτότοκου γιού του μακαρίτη Χιροχίτο, έβαλε στις οθόνες μας το τρέιλερ ότι θα διακόψει για έκτακτη σύνδεση με Βρυξέλλες.

Επειδή όλοι ξέρουμε ότι διακόπτουν την ροή του τηλεοπτικού προγράμματος κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο κύριος Τσίπρας, φτιάξαμε το τσάι μας και περιμέναμε ένα γύρω κωλοκαθιστοί στο ψαθί. Τελευταία φορά ήταν όταν από την Νίσυρο, έκανε τις δηλώσεις για το πώς γνώρισε κοιτάζοντας γλυκά στα μάτια τον κύριο Καμμένο την ώρα που δίπλα του απολάμβανε με σεμνότητα μια συναγρίδα και πέντε λούτσους. Τότε που υπήρξε το μικρό πρόβλημα στην διερμηνία μέχρι να θυμηθεί η κοπέλα πώς λέγεται ο ''Μπούλης'' στα γιαπωνέζικα. Τότε που είχαν κόψει στην μέση την μετάδοση του τελικού αγώνα σούμο που έκρινε τον νικητή για το Αυτοκρατορικό Τρόπαιο.

Την ώρα λοιπόν που η ξενυχτισμένη γιαπωνέζα ρεπόρτερ έλεγε από την βελγική πρωτεύουσα...
λίγα λόγια για το έργο που θα βλέπαμε, το μάτι μου έπιασε στην άκρη της οθόνης την προετοιμασία του Έλληνος Πρωθυπουργού πριν βγει στο πλάσμα.

Η έμπειρη μακιγιέζ φρόντιζε με τα σφουγγαράκια της να μην γυαλίζει το πρόσωπο αυτού του μεγάλου ηθοποιού μας που υπηρετεί με την ίδια συνέπεια και το μελόδραμα και την φαρσοκωμωδία.

Αφού του έβαλε τις μαύρες σκιές γύρω από τα μάτια και την τελευταία πινελιά να τονίσει τον ζωγραφιστό έρπη (έπρεπε διότι περίμενε πάνω από 4 ώρες σε μέρος χωρίς σήμα για κινητά για λόγους ασφαλείας, Πούτιν, Ασάνζ, Σνόουντεν, Θωμαίδης, Αρτέμης Μάτσας κλπ), του έκανε νόημα να πάρει θέση μπροστά στις κάμερες.

Ευτυχώς μιλούσε αργά, έτσι όπως αρμόζει σε αριστερό ηγέτη του ειδικού βάρους, της σοβαρότητας και της αυτοπεποίθησης του κυρίου Τσίπρα. Ο διερμηνέας είχε όλη την άνεση να μας μεταφέρει τις λεπτές πτυχές μιάς μεστής και με κρυφά νοήματα δήλωσης. Βλέπαμε σε υπότιτλους να περνούν τα ιδεογράμματα το ένα μετά το άλλο και φουσκώναμε από υπερηφάνια. Υπήρχε σε παραθυράκι και η εξήγηση για κωφούς.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που έχει η ΕΕ με την Τουρκία (ο Ερντογάν ζητά την έκδοση του Ελ. Βενιζέλου για τις σχέσεις του με τον Μουσταφά Κεμάλ), την τήξη των πάγων στον αρκτικό κύκλο, τις πυροκλαστικές ροές στην Ισλανδία, τις ροές μεταναστών σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μερικά άλλα σημαντικά θέματα, έφτασε και στο σημείο που έπρεπε να πει τι πήραμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Η ενστικτώδης κίνηση να βάλει το χέρι στην τσέπη του σακακιού του, παρεξηγήθηκε ότι μπορεί και να βγάλει την γραβάτα που έχει πει ότι θα φορέσει όταν μηδενίσει το δημόσιο χρέος.

Ξαφνικά στο σημείο αυτό άρχισαν τα προβλήματα στον ήχο και εμφανίστηκε το κόκκινο σήμα ''ακατάλληλο για παιδιά μέχρι 18 ετών''. Ποιός είδε τον βούδα και δεν τον φοβήθηκε. Πρόλαβα να δω τα κάντζι (ιδεογράμματα) που σημαίνουν ''πήραμε από τα τρία, το μακρύτερο'' συνοδευόμενα από την γνωστή σε όλους μας νοηματική χειρονομία του διερμηνέα.

Λίγα τα Ρύζια του

Θα έχετε και εσείς προσέξει κάτι που εγώ στην αρχή νόμιζα οτι οφείλεται στην widescreen 16:10 οθόνη. Οτι ο Αλέξης τα δυο τελευταία χρόνια, τα έχει πάρει τα κιλάκια του. Διέρρευσαν από το παιδί που κουβαλάει τους καφέδες στην αίθουσα διασκέψεων, τα εξής δύο πράγματα. Οτι αυτός (ο καφετζής), γνωρίζει πιό πολλά για το τι συζητούν οι μεγάλοι μέσα, από όσα γνωρίζει ο δικός μας. Ο οποίος καθ΄όλη τη διάρκεια των συζητήσεων περιμένει έξω στο φουαγιέ να τελειώσουν και να του δώσουν τυπωμένα στο Α4 αυτά που πρέπει να κάνει γυρίζοντας Ελλάδα.Το δεύτερο είναι ότι όσο περιμένει καθισμένος σε μια ψηλή καρέκλα, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σε σοκοφρέτες, γαριδάκια, πατατάκια, κριτσίνια και λοιπά σκατολοΐδια ενώ πίνει σοκολατούχα και κοκακόλες.
Σε λίγο θα φοράει ίδιο νούμερο κυνηγετικού μπουφάν με του Πάνου.

Μάθαμε και την αιτία για τα παραπάνω κιλά του, που πάντως κρύβει από την Περιστέρα η οποία τρώει σαν πιτσουνάκι προσέχοντας την γραμμή της. Την περιμένουν ορκομωσία (γίνεται καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ) και ταξίδια στα πέρατα της Γης (Αρούμπα, Τουβαλού και Κιριμπάτι) εκεί όπου η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες για προσέλκυση επενδύσεων. Πολλά και δύσκολα τα καθήκοντα της Δεύτερης Κυρίας. Να το πούμε κι αυτό...
Και με κόστος, αφού θα απουσιάσει από την δουλειά της χάνοντας μεροκάματα.

Πατριώτες, μετά το πολύ πετυχημένο 2016 (Ανάπτυξη, Σινικό Τείχος και Αβάνα), έρχεται το ελπιδοφόρο 2017 με ένα ακόμα μνημονιάκι, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί στην ιστορική ομιλία του στην Πλατεία της Επανάστασης λέγοντας το περίφημο ''hasta la mnimonia siempre''!!!
Καλά Βουδούγεννα σε όλους μας!!!

*Ο Γιάννης Συμιακάκης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. (εξωτερικού - Ιαπωνίας)


Τι Είδε ο Γιαπωνέζος... Τι Είδε ο Γιαπωνέζος... Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.