Ο αισιόδοξος κ. Τσίπρας

του Γιάννη Σιδέρη*

Ο πρωθυπουργός μας ξαναχτύπησε! Μετά την «ανάσταση» της οικονομίας που όλοι μας περιμέναμε μαζί με την Ανάσταση του Σωτήρος το περασμένο Πάσχα, μετά την εμφαντική του δήλωση για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2016, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να «πουλά» αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας στον χειμαζό-μενο λαό, ξεπερνώντας ίσως και τον Αντώνη Σαμαρά με το πολυπαιγμένο σενάριο του success story! Δήλωσε σήμερα λοιπόν: «Φέτος βρισκόμαστε σε μια καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης»!!! 

Μα καλά, θα αναρωτιέται κανείς. Πού βλέπει τέτοια όνειρα ο κ. Τσίπρας; Το θέμα είναι πως αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει αυταπάτες περί ενός θέματος που και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει πολύ καλά την πορεία του. Άρα, ο κ. Τσίπρας, το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να διασωθεί επικοινωνιακά, κερδίζοντας συνεχώς χρόνο. Γι’ αυτό και αναβάλλει κάθε τόσο τον ερχομό της «ανάπτυξης» της οικονομίας, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί μια «τεχνική», η οποία πολυφορέθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις! Γι αυτό και προσπαθεί να αλλάζει την ατζέντα κάθε τρεις και λίγο με θέματα αρκετά ευαίσθητα για τον λαό, όπως τα ΜΜΕ και η συνταγματική αναθεώρηση. Με δηλώσεις τέτοιου τύπου λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα. Μέχρι τέλους του έτους και μετά... έχει ο Θεός! Κάποια κουβέντα θα πάρει από τους εταίρους του και δυνάστες μας για το χρέος, ίσως κάτι να γίνει και με την ποσοτική χαλάρωση, ίσως δώσουν κάτι μωρέ.

Ντάξει μωρέ! Λίγο ακόμη να μείνουμε στην κυβέρνηση! Λίγο ακόμη και θα δείτε! Τι θέλετε....
δηλαδή; Να ξανάρθουν οι άλλοι; Να σας κυβερνά ο Βορίδης και ο Άδωνης; Ντάξει μωρέ! Αριστεροί άνθρωποι είμαστε! Δώστε μας λίγο χρόνο και θα δείτε. Θα δείτε! Όλα θα πάνε καλά μετά την έντιμη συμφωνία που υπογράψαμε, προκειμένου να μην καταστραφούμε! Δηλαδή εσείς θα κάνατε κάτι καλύτερο;

Κάπως έτσι λοιπόν πορεύεται η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας. Μόνο που ο χρόνος λιγοστεύει με γρήγορο ρυθμό! Δεν φαίνεται όμως να το λαμβάνουν και πολύ υπ’ όψιν τους! Τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς βέβαια! Η οικονομία είναι αμείλικτη και δεν μπορεί να κρυφτεί μέσα από «μαγειρεμένα» νούμερα και επικοινωνιακές κορώνες περί ανάκαμψής της! Κι αυτό γιατί αντανακλά την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία επιδεινώνεται άρδην!

Μερικά στοιχεία, τα οποία και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μας αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την αναμενόμενη πορεία της:

  • Tα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 272 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Περίπου ένας στους τέσσερις φορολογούμενους δεν εξόφλησε την οφειλή του. Συνολικά τα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία φτάνουν στα 90 δις πάνω από το 51% του ΑΕΠ!
  • Εκτόξευση των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ σε πάνω από 2,5 δισ. Ευρώ. Εμφανής είναι μάλιστα και η αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν ακόμη και τους ευνοϊκούς διακανονισμούς των 36 δόσεων!
  • Από το σύνολο των 136.942 οφειλετών – ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πριν από ένα έτος, μόλις 56.321 έμειναν εντός, τον Ιούνιο του 2016

  • Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τη Eurostat, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 23,5% τον Μάιο. Για του νέους δε (κάτω των 25 ετών) το ποσοστό αυξήθηκε σε 50,3% τον Μάιο από 47,3% τον Απρίλιο!
  • Πτώση κατά 5,2% σημείωσε σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία ο δείκτης του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015
  • Το έλλειμμα του ΟΑΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 675 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα αναδρομικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Όσο για τα χρέη των ασφαλισμένων προς αυτόν, σύμφωνα με την τελευταία 3μηνιαία έκθεση του Κέντρου Εξόφλησης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι καταγεγραμμένοι 136.678 οφειλέτες του ΟΑΕΕ –με χρέη άνω των 5.000 ευρώ έκαστος– με συνολικά χρέη 4,1 δισ. Ευρώ!
  • Τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 7,202 δις. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 7,045 δις. ευρώ τον Μάιο. Τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ ανήλθαν στα 1,831 δις. ευρώ ενώ τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν και αυτά στα 1,183 δις. ευρώ.
Είναι πασιφανές ότι οι πολίτες στέρεψαν πια. Κι έχουμε ακόμη τις τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις υπόλοιπες του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του έτους! Βέβαια έχουμε και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις εισφορές σε ταμεία, καθώς και τις δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών! Για να μη μιλήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις! Η κυβέρνηση Τσίπρα θεώρησε ότι θα καταφέρει να εισπράξει πάνω από το  80% που είχε προϋπολογίσει. Απλά «έπαιξε κι έχασε»!  Όσο κι αν προσπαθήσει από δω και πέρα να θολώσει τα νερά με κραυγές εναντίον της «διαπλοκής», ο λαός δεν μπορεί να ξεφύγει από την καθημερινότητά του. Όταν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», θα έχει χάσει το παιχνίδι. Ο τυχοδιωκτισμός ως πότε μπορεί να κρύβεται επιμελώς πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια;

Εντός του μηνός, έρχεται άλλη μια... σκληρή διαπραγμάτευση για να πάρουμε άλλη μια δόση. Πρέπει να εφαρμόσουμε κι άλλα προαπαιτούμενα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες «μεταρρυθμίσεις»! Κι όλα αυτά γιατί; Από τη δόση των 7,5 δισ που αποδεσμεύτηκε τον Ιούλιο, τα 5,7 δισ. (ποσοστό 76%) κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και μόλις τα 1,8 δις αφορούν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου! Πάλι μια από τα ίδια δηλαδή!

Το θέμα ξεφεύγει πια από οποιαδήποτε ιδεολογική ή πολιτική επιλογή του λαού! Δεν ξέρω αν κάποιοι δεν πληρώσουν συνειδητά. Σίγουρα θα υπάρξουν κι αυτοί. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού όμως, δεν θα πληρώσει απλά γιατί δεν ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. Και τότε, όταν οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς από την εφορία, όταν οι διακοπές ρεύματος και νερού ενταθούν, όταν οι πλειστηριασμοί από δημόσιο και τράπεζες γίνουν απαιτητοί από τους εταίρους της κυβέρνησης, όταν η δημόσια υγεία θα υποβαθμιστεί επικίνδυνα, τότε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του δεν θα τους σώσει καμιά επικοινωνιακή κορώνα πια!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας


Ο αισιόδοξος κ. Τσίπρας Ο αισιόδοξος κ. Τσίπρας Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.