Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο

του Απόστολου Διαμαντή

Η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση -πως δήθεν σχεδιάζει το ένα και το άλλο, πως είναι κρατιστές και θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Βόρεια Κορέα, ή πως είναι νεοφιλελεύθεροι και θα τα ξεπουλήσουν όλα, πως είναι ακτιβιστές και νοιάζονται μόνον για τα δικαιώματα των προσφύγων και όχι των Ελλήνων ή πως έχουν ταξικό μίσος εναντίον της μεσαίας και ανώτερης τάξης- είναι υπερβολές.

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, διότι το καθένα από αυτά προϋποθέτει επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο, συνεκτική ιδεολογία και σαφή πολιτική στόχευση. Η κυβέρνηση όμως δεν πορεύεται βάση σχεδίου. Εξάλλου, τι σχέδιο να έχει μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, τι σχέδιο να έχει μια κυβέρνηση χώρας, η οποία δεν έχει ούτε καν Βουλή. Μιας χώρας που δεν νομοθετεί. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει σχέδιο. Είναι μια κυβέρνηση ό,τι νάναι.

Φυσικά, κάθε κυβέρνηση έχει έναν καταρχήν στόχο: να συνεχίσει να είναι κυβέρνηση. Και μέχρις εκεί. Με βάση αυτό το αίσθημα αυτοσυντήρησης κινείται η κυβέρνηση Συριζα- ΑΝΕΛ. Τη μία ο Κυρίτσης λέει πως θα εξοντώσει φορολογικά αυτούς που ψήφισαν ναι, ενώ ταυτόχρονα, εξοντώνει φορολογικά...
αυτούς που ψήφισαν όχι, κόβει το ΕΚΑΣ και μειώνει το αφορολόγητο από τη φτωχολογιά, μειώνοντας φυσικά μισθούς και συντάξεις, ήδη από τώρα. Ο Κυρίτσης τα λέει όλα αυτά προφανώς για να συσκοτίσει το ζήτημα και να ενθουσιάσει το κομματικό του κοινό με αριστερή φρασεολογία. Την άλλη η Βαγενά λέει πως 100 χρόνια απώλειας του δημοσίου υπέρ τρίτων δεν είναι σοβαρό θέμα, εφόσον είχαμε δώσει το δημόσιο 400 χρόνια στους τούρκους. Ό,τι νάναι δηλαδή. Το λέει γιατί κάτι πρέπει να πει, όταν δίνει ασυλία σε κρατικούς φορείς, λες και πρόκειται για αξιωματούχους της Υψηλής Πύλης την εποχή του Σουλεϊμάν. Μόνον αυτοί είχαν ασυλία.

Και την άλλη η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει πως εφόσον δεχτήκαμε να έχουν οι βουλευτές οφσόρ και μας πιάσατε, τώρα θα σας απαγορεύσουμε να έχετε και μετοχές ξένων εταιριών. Επίσης ό,τι νάναι. Το λέει για να συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση. Σχέδιο δεν υπάρχει.

Και μόνον ο Φίλης έχει κάποιο σχέδιο, όταν λέει πως τα παιδιά τρώνε στο κεφάλι αρχαία και πως αυτό είναι παρά φύσιν και πρέπει να σταματήσει. Αυτός πράγματι, έχει σχέδιο. Είναι το μόνο σχέδιο κυβερνητικό που υφίσταται, πως θα πάψουμε να μαθαίνουμε αρχαία. Αλλά αυτό δεν είναι σχέδιο παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία, αυτό είναι σχέδιο απώλειας ψήφων, είναι σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης.

Με τούτα και με κείνα, που δεν ξέρεις τι να πιάσεις και τι να αφήσεις, διαγράφεται τέτοια καθίζηση της οικονομίας τον επόμενο χρόνο, που δεν θάχει προηγούμενο. Το ενδιαφέρον είναι πως ο Σταθάκης και διάφοροι ευρωπαίοι επίσης, είναι σχεδόν βέβαιοι πως η οικονομία θα μπει σε ανάπτυξη. Όλα είναι πιθανά βεβαίως σ' αυτή τη ζωή. Παρεμπιπτόντως όμως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση για το 16 τρέχει με 1,7%, η βιομηχανική παραγωγή έχει καταρρεύσει, η ζήτηση το ίδιο, η ανεργία επισήμως χτυπάει 25%, δηλαδή κοντά 35 και οι εξαγωγές βαίνουν μειούμενες κι αυτές. Φυσικά θα έρθει και η ανάπτυξη. Όλα κάποτε θα συμβούν, το λέει και το ευαγγέλιο.

Μέχρι να συμβούν όμως, οι βουλευτές του Συριζα τρομάζουν να βγουν στο δρόμο, μέσα στη Βουλή τους προπηλακίζουν και εν τω μεταξύ ο Συριζα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, που θάλεγε και ο Πολάκης.

Τώρα όμως είναι αργά να κάνει πίσω. Έπρεπε να προβλέψει καλύτερα τα επερχόμενα και να παραμείνει σε κάποιες γραμμές άμυνας, ώστε να κρατήσει το στράτευμα κάπως συντεταγμένο. Ένας στρατηγός που βλέπει απέναντί του υπέρτερες δυνάμεις σε καλύτερες θέσεις, κάνει ελιγμούς, ώστε να του μείνει και κανένας φαντάρος ζωντανός.

Τώρα ο Συριζα απλώς ετοιμάζει το γήπεδο για την κεντροδεξιά. Θα περάσει όλα τα μέτρα, ο κόσμος θα τον εγκαταλείψει, θα πάει στη ΝΔ και ο ίδιος θα κινδυνεύσει με καταστροφή.

Υπάρχει διέξοδος; Όχι. Όλα πλέον είναι προδιαγεγραμμένα.

από το «tvxs.gr»


Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.