ΟΧΙ. Ο-Χ-Ι.

της Ειρήνης Μαρούπα

Μια τόση δα μικρούλα λέξη. Τρία μόλις γράμματα. Μία κραυγή. Όχι. Το όχι της 28ης Οκτωβρίου που ο φασίστας Μεταξάς είπε στον ομοϊδεάτη του Μουσολίνι, παρότι μόνο αβλαβή διέλευση του ζητούσε. Γιατί η πατρίδα ήταν πάνω από όλους και όλα. Γιατί ήταν της σωκρατικής άποψης "μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερον, και σεμνότερον, και αγιώτερον ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ, παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙΝ. Τόσο απλά. Τόσο ξεκάθαρα. Τόσο αυτονόητα. Τόσο σωστά.   

Κι άλλα όχι πολλά, το ίδιο απλά, ξεκάθαρα, αυτονόητα, σωστά, που είχαν πει κι άλλοι πολλοί προηγουμένως. Ο Λεωνίδας με τους 300, (και τους άλλους 700 που δεν καταγράφηκαν στην συλλογική συνείδηση), ο Κολοκοτρώνης και οι κλέφτες του, κι άλλοι πολλοί, λιγότερο ή περισσότερο "άσημοι", αλλά εξίσου ένδοξοι, διότι ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ...
ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΣΕΜΝΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ στον υπέρτατο βαθμό πατρίδα, για να την χαιρόμαστε εμείς, ελεύθερη, μέχρις ότου την παραδώσουν χωρίς πόλεμο οι εφιάλτες της σύγχρονης ιστορίας....

Είχα αποφασίσει να μην γράφω. Στενοχωρημένη, απογοητευμένη, αγανακτισμένη, μετά τις εκλογές. Αλλά εγώ δεν είμαι έτσι. Τίποτα ποτέ δεν με καταβάλλει, όταν η πατρίδα με χρειάζεται. Και μας χρειάζεται όλους. Όλους όσους καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που την απειλούν. Και την αγαπάμε πάνω από την μάνα και τον πατέρα μας. Όπως το πε ο Σωκράτης.

Κι είμαστε πολλοί οι Έλληνες που έχουμε αρκετό μυαλό, για να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας πάνω απ όλους κι απ όλα. Κι είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε πάσει δυνάμει. Με πίστη, αφοσίωση, αγάπη, και αυτοθυσία.

Γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχουμε. Γιατί χωρίς αυτήν δεν θέλουμε να υπάρχουμε.

Είπαμε δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλους. Δεν σημαίνει το ίδιο για όλους.

Είπαμε παρά ΘΕΟΙΣ και παρ' ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΤΟΙΣ ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙΝ.

Όχι λοιπόν. Γιατί κι όταν όλα μοιάζουν μαύρα, κι όταν ο εχθρός μοιάζει αήττητος, κι όταν όλοι και όλα σου λένε να υποταχθείς, κι όταν τίποτα δεν προοιωνίζεται αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο και τότε ακόμα, που μοιάζει το όχι αυτοκτονία.

Υπάρχει λύση, πάντα υπάρχει λύση, εναλλακτική, όπως οι σύγχρονοι εφιάλτες αυτάρεσκα αναρωτώνται χωρίς να περιμένουν την απάντησή μας.

Τόσο απλή, τόσο ξεκάθαρη, τόσο αυτονόητη, τόσο σωστή.

ΟΧΙ.

Κι όλα τα άλλα βρίσκουν τον δρόμο τους μετά. Γιατί οι Έλληνες έχουμε την πίστη, έχουμε την αφοσίωση, έχουμε την αποφασιστική αυτοθυσία.

Να κρατήσουμε την πατρίδα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Αυτά.

από το "Τελευταία Έξοδος"


ΟΧΙ. Ο-Χ-Ι. ΟΧΙ. Ο-Χ-Ι. Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.