Να πώς βλέπουν οι οικονομολόγοι διεθνώς μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ.

του Δημήτρη Καζάκη

Το παρακάτω κείμενο το παραθέτουμε ολόκληρο για να δείτε πώς αντιλαμβάνονται οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όταν δεν χρηματίζονται για να βγαίνουν και να λένε άλλα. Το κείμενο είναι της 7/7 και αναρωτιέμαι, δεν μπόρεσε να κουβεντιάσει με κανέναν από δαύτους η κυβέρνηση Τσίπρα; Ούτε άκουσε, ούτε είδε κανείς από το επιτελείο του;

Το κείμενο έχει ως εξής:

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, υπάρχει μια πιθανότητα ότι ένα Grexit δεν θα βυθίσει στην πραγματικότητα την οικονομία στην Ελλάδα, αλλά αντ 'αυτού θα διευκολυνθεί η ανάπτυξή της. Πράγμα που δημιουργεί φόβους ότι το παράδειγμα της Αθήνας θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βγουν από την ευρωζώνη.

Επικαλούμενος κορυφαίους οικονομολόγους από την Oxford Economics Ltd. και την Citigroup Inc., ο δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο και ειδικός στα οικονομικά Simon Kennedy θέτει....
υπό αμφισβήτηση την πρόταση ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα σύρει τελικά την χώρα στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής.

"Οικονομολόγοι σε Oxford Economics Ltd. και η Citigroup Inc. αυτή την εβδομάδα έδωσαν φωνή στο ερώτημα του τι θα συνέβαινε αν η ίδια η Ελλάδα πετάξει όλα από πάνω της μέσα σε δύο χρόνια και καβαλικεύοντας ένα νόμισμα σε πτώση γυρίσει πίσω στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι αφήνοντας το ευρώ είναι οικονομική αυτοκτονία,» τόνισε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον κ Kennedy, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη αστάθεια της θα παρακινήσει και άλλα μέλη της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες για να εξετάσουν την υποτίμηση και χρεοκοπία, μια εναλλακτική "πιο ελκυστική από τη ζωή μέσα στο ευρώ." Μέχρι στιγμής, το "μεταδοτικό" παράδειγμα της Αθήνας θα επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι αν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Joseph E. Gagnon, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να δηλώνει ότι ένα Grexit, "με τον σωστό χειρισμό" μπορεί να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε έξι μήνες και να επιταχυνθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», υπογράμμισε ο μελετητής.

"Η πραγματική υποτίμηση της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση ώθηση, ώστε οι δαπάνες στο εσωτερικό Ελλάδα θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους ξένους τουρίστες. Θα ενισχύσει την εγχώρια αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των ιδιοκτητών της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας που κερδίζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών και των διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων που παράγουν προϊόντα τα οποία προορίζονται για εξαγωγή. Κάνοντας τις εισαγωγές πιο ακριβές, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες," όπως αναλύει ο κ Gagnon.

Υπάρχει μια σοβαρή «απειλή» ότι η πιθανή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ενθαρρύνει "μη συστημικές δυνάμεις" σε άλλες χώρες, δηλαδή το κόμμα της αντι-λιτότητας Podemos της Ισπανίας, τόνισε ο κ. Κένεντι τόνισε επικαλούμενος τους οικονομολόγους από την Citigroup.

«Από οικονομική άποψη, μία από τις μεγαλύτερες απειλές μόλυνσης από μια ελληνική έξοδο θα ήταν εάν η Ελλάδα αφεθεί και η οικονομία της αρχίσει γρήγορα να μεγεθύνεται σημαντικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο περαιτέρω κατακερματισμός της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι πιο πιθανό," σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Oxford Economics, Ben May, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι υπάρχουν πολλές άλλες νότιες οικονομίες της Ευρωζώνης που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο φαινόμενο ντόμινο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις για την ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Oxford Economics "η απόφαση του Σολομώντα" θα είναι να παρασχεθεί στην Αθήνα "αρκετή" βοήθεια για να αποφύγει την καταστροφή, αλλά "όχι αρκετή" για να κάνει μια έξοδο από την Ευρωζώνη να φαίνεται ελκυστική για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.



Να πώς βλέπουν οι οικονομολόγοι διεθνώς μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ. Να πώς βλέπουν οι οικονομολόγοι διεθνώς μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ. Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2015 Rating: 5

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Καζάκη, σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, επιτέλους ευρέθησαν οι μόνοι σοβαροί οικονομολόγοι στον κόσμο, οι οποίοι επιπροσθέτως δεν χρηματίζονται. Αφού λοιπόν όλοι οι υπόλοιποι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο είναι άσχετοι και ξεπουλημένοι, οποιαδήποτε δήλωση μας χαιδεύει έστω και λίγο τα αυτιά ανάγεται σε ανακάλυψη της Αμερικής. Σύμφωνα λοιπόν με τη δήλωση ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ κορυφαίων αδέκαστων οικονομολόγων, υπάρχει ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ότι ένα Grexit δεν θα βυθίσει στην πραγματικότητα την οικονομία στην Ελλάδα, και συνεχίζετε επικαλούμενος ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ;;;; οικονομολόγους από την Oxford Economics Ltd. και την Citigroup Inc., ότι ΘΕΤΟΥΝ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ την πρόταση ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα σύρει τελικά την χώρα στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής.Και τέλος, σημειώνεται ότι ΑΝ η Ελλάδα ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη αστάθεια της θα παρακινήσει και άλλα μέλη της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας.
    Όσο και αν ασπάζομαι ιδεολογικά τα ανωτέρω, σίγουρα αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, την εξέλιξη του οποίου δεν γνωρίζει κανείς, ούτε εσείς κύριε Καζάκη, ούτε εγώ, ούτε βέβαια οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που επικαλείστε. Και βέβαια απέχει έτη φωτός από τον "παράδεισο της δραχμής" που με περισσή ευκολία και σιγουριά ευαγγελίζονται πολλοί. Πέρα λοιπόν από τα τσιτάτα, τα μεγαλόπνοα σχόλια και τα λεκτικά δάνεια από επιφανείς άνδρες, υπάρχει κάποιος που να έχει καταστρώσει και plan B στην περίπτωση της δραχμής; Αν λοιπόν πάμε στη δραχμή και (πολύ πιθανόν) δεν μας κάτσει η μπίλια, τι γίνεται μετά; Που θα κρυφτούν όλοι αυτοί οι επίδοξοι σωτήρες;
    Αντί λοιπόν να οξύνετε τα πνεύματα κύριε Καζάκη, προτείνω να υιοθετήσετε μια πιο υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση, πιο κοντά στον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό που επιτάσσουν οι συγκυρίες. Αφήστε για λίγο στην άκρη τους προδότες και τους δοσίλογους και ξεκινήστε να προσφέρετε εποικοδομητικά μήπως και βελτιώσουμε αυτό το χάλι. Εντός ή εκτός ευρώ, η χώρα χρειάζεται νηφάλιες φωνές. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και τα πιο λαμπρά μυαλά μπορεί να γίνουν γραφικές φιγούρες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Εδώ δεν υπάρχει ο κ. Καζάκης να σας απαντήσει αυτοπροσώπως. Το blog αναδημοσιεύει διάφορα άρθρα προσπαθώντας να ενημερώσει τους αναγνώστες που το παρακολουθούν για την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και ο ελληνικός λαός και προφανώς για τις εναλλακτικές που μπορούν να υπάρχουν απέναντι στην καταστροφή που συντελείται και που εσείς μας παροτρύνετε να παρακολουθούμε «νηφάλια».

      2. Προφανώς εσάς κύριε σας έχει κάτσει καλά η μπίλια με το ευρώ -για να χρησιμοποιήσουμε την έκφρασή σας- ειδάλλως δεν θα ήσασταν τόσο νηφάλιος και ούτε θα μας καλούσατε να παρακολουθούμε άπραγοι την καταστροφή της πατρίδας.

      3. Προφανώς ούτε που έχετε πάρει χαμπάρι ότι στη χώρα έχει επιβληθεί καθεστώς ξένης κατοχής με πρόσχημα ένα τεράστιο χρέος και με εργαλείο το ευρώ. Και αυτό εσείς βέβαια το αποκαλείτε πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό, καλώντας τον κ. Καζάκη και όσους αντιστέκονται, να πάψουν και να ακολουθήσουν το δικό σας δρόμο, ακριβώς όπως και οι διάφοροι Τσολάκογλου στην πρώτη κατοχή ακολούθησαν «νηφάλια» τον πολιτικό ρεαλισμό της εποχής τους.

      4. Αλλά βέβαια ούτε από οικονομία ούτε από επιστημονική μεθοδολογία έχετε υπ’ όψη σας κάτι, διότι αν είχατε δεν θα σπεύδατε να ακυρώσετε, χωρίς να προβάλετε το παραμικρό επιχείρημα, αλλά μόνο με τον φανατισμό ενός θρησκόληπτου αδαούς, τις δεκάδες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για τον τρόπο μιας ασφαλούς μετάβασης σε εθνικό κρατικό νόμισμα και τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία μια τέτοια μετάβαση με ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως αυτό έχει ήδη εδώ και δύο χρόνια κατατεθεί απολύτως λεπτομερειακά και κοστολογημένο από τον Καζάκη και το ΕΠΑΜ.

      5. Μείνετε λοιπόν στη προσωπική σας νιρβάνα και μην ασχολείστε με ‘μας τους «γραφικούς»!
      Οι τσιπροσαμαροβενιζέλοι έχουν μεγάλη ανάγκη από τη «νηφάλια» και «ρεαλιστική» αντίληψη των πραγμάτων που έχετε και σας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες!

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ δειλέ και τρομοκρατημένε εγκρίνων υπό τον μανδύα με το ψευδώνυμο ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - ΕΠΑΜ, το σχόλιό μου απευθυνόταν στον γράφοντα κύριο Καζάκη, εκτός και αν αυτός συνιστά ιερή αγελάδα και είναι πέραν πάσης κριτικής. Αφού λοιπόν σου έχει ανατεθεί ο ρόλος του δικηγόρου, τουλάχιστον μην τον εκθέτεις με την παιδαριώδη στάση σου. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να μετρήσουμε τις δυστυχίες μας (τις μπίλιες μας) ή ακόμα και τα διδακτορικά μας για να δούμε πραγματικά το επιστημονικό υπόβαθρο του καθενός. Θα ήταν πολύ εύκολο επίσης να μετρήσουμε και την επαγγελματική σταδιοδρομία μας έως σήμερα (αλήθεια, τι επαγγέλλεσαι;).Ωστόσο, τα σχόλιά σου το κάνουν ακόμη πιο εύκολο. ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ και εκθέτεις και τον θεό σου... συγνώμη, τον αρχηγό σου. Δυστυχώς δεν κατάλαβες το παραμικρό από όσα είπα. Ερμηνεύοντας τη στάση σου θα έλεγα ότι είσαι είτε άσχετος, είτε ανόητος είτε το κλασσικό φασιστοφερέφωνο κάθε κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, χαμηλής νοημοσύνης. Συγνώμη που σε ξύπνησα. Συνέχισε την επανάσταση. Όνειρα γλυκά.
    ΥΓ Τι είπαμε ότι επαγγέλλεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάσατε την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά σας κ. "παράξενε". Δεν εκπλησσόμαστε καθόλου.
      Αλλά απάντηση στο επίπεδό σας δεν πρόκειται να δώσουμε. Βρέστε τα με τους εργοδότες σας!

      ΥΓ Το όνομα "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ" δεν είναι ψευδώνυμο αλλά ο επίσημος τίτλος του ιστολογίου, το "paraxenos" όμως είναι και κάποιος όντως δειλός κρύβεται πίσω από αυτό...

      Διαγραφή
  3. Το όνομά μου και το mail μου τα έχετε και είναι διαθέσιμα. Αντιθέτως, εσείς είστε πολύ βολικά ανώνυμος. Εγώ λοιπόν κύριε ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ τα έχω βρει με τους εργοδότες μου, εσείς όμως; Γιατί τους εκθέτετε έτσι; Δεν πληρώνουν καλά; Και τέλος πάντων δεν μου απαντήσατε, τι επαγγέλεσθε; Όσο για την απάντηση του επιπέδου μου όπως λέτε, οφείλω να σας ενημερώσω καλοπροαίρετα ότι είστε εξαιρετικά λιγότερο ευφυής απ'όσο πιστεύετε, σε διαφορετική περίπτωση θα κατανοούσατε το αρχικό μου σχόλιο. Ευελπιστώ (και είμαι σίγουρος) ότι το αφεντικό σας έχει αισθητά καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Δυστυχώς εκτιμώ ότι είστε επικίνδυνα ανεπαρκής για να διαχειρίζεστε τέτοιας φύσης ιστολόγια. Σκεφθείτε το (κατά το μέτρο του δυνατού).
    Δήμος Χριστόπουλος - paraxenos
    ΥΓ: Στο ιστολόγιό σας αναγράφεται το εξής: Είναι αυτονόητο ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το blog. Σας το υπενθυμίζω για την επόμενη φορά που θα το παίξετε συνήγορος η κατήγορος του καθενός και της κάθε άποψης. Ακόμη και του εργοδότη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητούμε συγνώμη που σας χαλάσαμε τη μεγάλη ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας. Όπως διαπιστώνετε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύουμε τα απαξιωτικά σχόλιά σας. Συνεχίστε……

      ΥΓ. Το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ δεν δεσμεύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο το blog, δεν μας στερεί το δικαίωμα του σχολιασμού, είτε σε κάποιο άρθρο, είτε σε σχόλια αναγνωστών που δημοσιεύονται, το ποιος αντέχει το σχολιασμό μιας δικής του τοποθέτησης είναι άλλο θέμα και στην περίπτωσή σας αποδεικνύεται.

      Διαγραφή
  4. Χωρίς να υπάρχει λόγος να δημοσιεύσετε τα κάτωθι, κλείνω ως εξής: Ξαναδιαβάστε το αρχικό μου σχόλιο, λέει άλλο από αυτό που επιμένετε να καταλαβαίνετε. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με τον σχολιασμό σας αν δεν ήταν απαξιωτικός (σας έχει κάτσει καλά η μπίλια με το ευρώ, ούτε που έχετε πάρει χαμπάρι, ούτε από οικονομία ούτε από επιστημονική μεθοδολογία έχετε υπ’ όψη σας κάτι κλπ), γι'αυτό λοιπόν και σας απαντώ ευθέως, επώνυμα και προσωπικά, ενίοτε και απαξιωτικά όπως και εσείς. Δεν είναι αυτή η δουλειά σας, πάρτε το αλλιώς και μην δημιουργείτε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Καζάκης δεν χρειάζεται νταβατζήδες.
    Καλή σας ημέρα
    Δήμος Χριστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουμε λόγο να μη δημοσιεύσουμε κάτι. Διαβάζουμε ακριβώς ότι γράφετε.
      Γράφετε :«….σίγουρα αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, την εξέλιξη του οποίου δεν γνωρίζει κανείς, ούτε εσείς κύριε Καζάκη, ούτε εγώ, ούτε βέβαια οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που επικαλείστε. Και βέβαια απέχει έτη φωτός από τον "παράδεισο της δραχμής" που με περισσή ευκολία και σιγουριά ευαγγελίζονται πολλοί. Πέρα λοιπόν από τα τσιτάτα, τα μεγαλόπνοα σχόλια και τα λεκτικά δάνεια από επιφανείς άνδρες, υπάρχει κάποιος που να έχει καταστρώσει και plan B στην περίπτωση της δραχμής; Αν λοιπόν πάμε στη δραχμή και (πολύ πιθανόν) δεν μας κάτσει η μπίλια, τι γίνεται μετά; Που θα κρυφτούν όλοι αυτοί οι επίδοξοι σωτήρες;….»
      Συγνώμη αλλά τι άλλο καταλαβαίνετε εσείς από το να αμφισβητείτε ευθέως και συνολικά την προσπάθεια όχι μόνο του Δημήτρη Καζάκη, αλλά και πολλών άλλων συνεργατών του, που εδώ και τέσσερα χρόνια εργάζονται νυχθημερόν για τη διατύπωση μιας απόλυτα ρεαλιστικής και άμεσα εφαρμόσιμης λύσης στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα;
      Όπως είναι γνωστό, από το Γενάρη του 2014 η συνολική αυτή πρόταση στα κύρια χαρακτηριστικά της έχει κατατεθεί δημόσια και κανείς δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματά της. Μόνο αφορισμούς ακούμε και διαβάζουμε. Κανένα λογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα, που να μας δημιουργεί στοιχειώδη προβληματισμό, ότι ενδεχομένως σφάλουμε κάπου στους υπολογισμούς μας. Ενώ έκτοτε το σχέδιο αυτό -που φέρει βεβαίως τη σφραγίδα του Δημήτρη Καζάκη- επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται με κάθε καινούργιο δεδομένο που προκύπτει. Και προφανώς δεν μιλάμε για «παράδεισο της δραχμής» αλλά για απολύτως αναγκαία βήματα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα και να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις και τα πλούσια συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
      Ο καθένας μπορεί να επιλέγει τις λύσεις που του ταιριάζουν για τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει προτάσεις που διαθέτουν τεκμηρίωση και αποδεικνύουν την ασφαλή μετάβαση σε έναν άλλο τρόπο που θα ξεβολέψει κάποιους, ή θα βλάψει τα συμφέροντα ορισμένων -πολύ λίγων- που ασελγούν επάνω στο σώμα της πατρίδας, καταδικάζοντας έναν ολόκληρο λαό στην ανέχεια, τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

      Γράφετε: «Αντί λοιπόν να οξύνετε τα πνεύματα κύριε Καζάκη, προτείνω να υιοθετήσετε μια πιο υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση, πιο κοντά στον πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό που επιτάσσουν οι συγκυρίες. Αφήστε για λίγο στην άκρη τους προδότες και τους δοσίλογους και ξεκινήστε να προσφέρετε εποικοδομητικά….». Απευθυνόμενος στον κ. Καζάκη προφανώς δεν σας διαφεύγει ότι ο ίδιος ηγείται ενός ολόκληρου κινήματος που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την απελευθέρωση της χώρας, συνεπώς δια του Καζάκη απευθύνεστε και σε όλους εμάς που έχουμε ταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, βάζοντας κυριολεκτικά το κεφάλι μας στο ντορβά.

      Δεν οξύνουμε κανένα κλίμα. Η διαπίστωση -όχι μόνο από εμάς-, ότι ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και σε ένα καθεστώς επιβουλής από ξένους επικυρίαρχους, δηλαδή νέας κατοχής, έστω κι αν αυτή πραγματώνεται με οικονομικά μέσα, το χρέος και το νόμισμα, δεν μας επιτρέπει «αστικές» ευγένειες να μην λέμε τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα. Όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν με καταπάτηση κάθε συνταγματικής νομιμότητας, με την παράδοση της κυριαρχίας της χώρας «άνευ όρων και αμετάκλητα», ευθύνονται για την κατάσταση που μας οδήγησαν απολύτως συνειδητά και προς ίδιον όφελος και είναι όντως προδότες και δωσίλογοι. Τη στεγνή αλήθεια λέμε! Πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσει κανείς αυτούς τους εγκληματίες;

      Ποια θα ήταν άραγε η υπεύθυνη και μετριοπαθής στάση που καλείτε τον Καζάκη (και βέβαια όλους εμάς μαζί του) να υιοθετήσουμε και ποιος είναι ο πολιτικός και οικονομικός ρεαλισμός που επιτάσσουν οι συγκυρίες; Δεν πρόκειται εδώ για μια συνηθισμένη πολιτική αντιδικία και αντιπαράθεση, αλλά για ζητήματα ζωής ή θανάτου ενός ολόκληρου λαού. Έχουμε πόλεμο και για μας ο εχθρός είναι απολύτως ορατός, έστω κι αν κάποιοι δεν εννοούν να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους…….

      Διαγραφή
    2. Όταν η συμπεριφορά σου ερμηνεύεται απο κάποιον άλλο ως απειλή, αυτός αμύνεται με το ένα τρόπο ή με τον άλλο.
      Αυτό σε βοηθάει να πετύχεις τόν σκοπό σου;

      Από μια άλλη πλευρά:
      Όταν ξέρεις τι θές, ο συμβιβασμός, ο οποίος καταστρατηγεί αυτό που θες δεν σε βοηθάει καθόλου.
      Ο σκοπός για μένα είναι πρώτα η ελευθερία και κατόπιν η ευημερία όλων και του καθενός.
      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή

Από το Blogger.