Τι θα πει "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" σύμφωνα με την κυβέρνηση; Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ότι απαιτούν οι δανειστές για να φορτώνεται με νέα χρέη.

του Δημήτρη Καζάκη

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε νέα πρόταση προς τους πιστωτές της το βράδυ της Κυριακής (21 Ιουνίου), που θεωρήθηκε "μια καλή βάση για την επίτευξη προόδου" από την Επιτροπή της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici στο γαλλικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης "πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση". Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι υπέβαλε "πρόταση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα."

Χαρές και πανηγύρια στους κύκλους των κερδοσκόπων και τους τραπεζίτες, οι οποίοι ώθησαν τις τιμές των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της ΕΕ σε άνοδο. Προεξοφλούν συμφωνία κι επομένως προδικάζουν ότι το πάρτι των αρπακτικών θα συνεχιστεί με το κουφάρι της Ελλάδας.

Η ελληνική πρόταση περιέχει αντι-προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα με τις απαιτήσεις των...
πιστωτών για τις συντάξεις και το ΦΠΑ. Το όλο πρόβλημα δηλαδή της κυβέρνησης είναι πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, που η ίδια έχει χαρακτηρίσει παράλογες. Γιατί; Για να της δώσουν τις πιστώσεις προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη τους.

Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός από μια τέτοια συμφωνία; Τα χειρότερα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί όλες τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών σε αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, σε οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, αλλά και σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Με αντάλλαγμα τι; Να δοθούν τα 7,2 δις ευρώ που υπολείπονται από το τελευταίο πρόγραμμα.

Αλήθεια, που θα πάνε αυτά τα δις, αν δοθούν; Η κυβέρνηση Τσίπρα λεηλάτησε τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου για να πληρώσει πάνω από 3,8 δις ευρώ στο ΔΝΤ. Αφήνοντας με αντίστοιχα ελλείμματα σύστημα υγείας, ασφαλιστικούς φορείς, παιδεία, κοκ. Και προκειμένου να πληρώσει έντοκα γραμμάτια αξίας 15 δις ευρώ, χρειάστηκε να εκδώσει νέα συνολικής αξίας 19,5 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κάλυψε και το τρέχων ταμειακό έλλειμα της κεντρικής διοίκησης που ανερχόταν στο τέλος Απριλίου σχεδόν στο 1,5 δις ευρώ.

Επομένως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φορτώσει ένα κυλιόμενο έλλειμμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τουλάχιστον 5,3 δις ευρώ. Με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά καθότι η αγορά είναι νεκρή και εισόδημα για να αποδώσει φορολογικά έσοδα δεν υπάρχει. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα; Πώς θα αποδοθούν πίσω τα ταμειακά διαθέσιμα που λεηλατήθηκαν;

Μήπως από τα 7,2 δις ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η κυβέρνηση Τσίπρα, αν και εφόσον αποδεχθεί τις απαιτήσεις μειώσεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούν οι δανειστές; Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει 5,2 δις ευρώ στο ΔΝΤ. Άλλα 5,1 δις στην ΕΚΤ, μαζί 1,5 δις ευρώ διακρατούμενα ομόλογα από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Σύνολο 11,8 δις ευρώ.

Αν προσθέσουμε άλλα 3,2 δις ευρώ σε τόκους τίτλων που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, τότε η συνολική απαίτηση αυξάνει στα 15 δις ευρώ. Επομένως τα 7,2 δις ευρώ των υπολειπόμενων δόσεων -ακόμη κι αν δοθούν- δεν φτάνουν ούτε καν για την τρέχουσα εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου χρέους. Απαιτούνται έως το τέλος του έτους άλλα περίπου 7 δις ευρώ. Πόθεν;

Η κυβέρνηση λέει ότι "έπεισε" τους δανειστές να της απελευθερώσουν τα 10,8 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εν λευκώ, αλλά λένε ως συνήθως ψέματα. Τα 10,8 δις ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να σταματήσει - έστω προσωρινά - η εξάρτησή τους από τον ELA.

Τουτέστιν; Αυτό που ονομάζει ως "αμοιβαία επωφελή συμφωνία" ο Τσίπρας και οι δικοί του, δεν είναι παρά η άντληση περίπου 6 δις ευρώ από αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και οριζόντιες περικοπές, ώστε να καλυφθεί το τρέχον κυλιόμενο έλλειμμα. Με αντάλλαγμα τουλάχιστον 18 δις ευρώ επιπλέον χρέους. Θέλει πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κι ο πιο αδαής ότι μια τέτοια συμφωνία θα μας οδηγήσει στα πολύ χειρότερα; Σε μια οικονομία και μια κοινωνία που θα σκοτώνεται, ή θα δολοφονεί για λίγα ευρώ.

Μόνο νοσηρός νους και απόλυτα διεστραμμένος θα αποζητούσε μια τέτοια συμφωνία. Μόνο όσοι έχουν ταυτίσει τα συμφέροντα τους με την μαζική εξόντωση μιας ολόκληρης χώρας κι ενός ολόκληρου λαού. Αυτοί μαζί με τον υπόκοσμο της ρεμούλας, της αρπακτής και της κλεπτοκρατίας, που τον είδαμε να διαδηλώνει φωνάζοντας "Μένουμε Ευρώπη".


Τι θα πει "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" σύμφωνα με την κυβέρνηση; Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ότι απαιτούν οι δανειστές για να φορτώνεται με νέα χρέη. Τι θα πει "αμοιβαία επωφελής συμφωνία" σύμφωνα με την κυβέρνηση; Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ότι απαιτούν οι δανειστές για να φορτώνεται με νέα χρέη. Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιουνίου 22, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.