Εκλογές

του Γιάννη Σιδέρη

Και τώρα εκλογές. Τελικά η βουλή επέλεξε να μην εκλέξει ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών. Αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ως θετικό το γεγονός την πτώση της υποτελούς κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, ωστόσο το περιβάλλον που αυτές θα πραγματοποιηθούν δεν είναι το κατάλληλο ώστε ο λαός απερίσπαστος να επιλέξει το κόμμα της αρεσκείας του.

Από τη μια οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες, μην έχοντας άλλη επιλογή προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, θα παίξουν το χαρτί της άκρατης τρομοκρατίας. Θα προτάξουν την «σταθερότητα» που εγγυώνται οι «εταίροι» της χώρας ως την μόνη επιλογή και θα εκβιάσουν με κάθε τρόπο τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Βέβαια σ’ αυτό ρόλο θα έχουν και οι δανειστές-τοκογλύφοι, οι οποίοι θα προτιμούσαν να ...
έχουν ως συνομιλητές τους Σαμαροβενιζέλους! Εξάλλου, δεν πρόλαβαν να προκηρυχθούν εκλογές και οι Μοσχοβισί-Σόιμπλε έδωσαν τον τόνο όπου θα παρέμβουν ευθέως στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις» διαμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί, λίγη ώρα μετά την άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στη Βουλή.

Σε γραπτή του δήλωση δε, ο Μοσκοβισί τονίζει πως «μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη και μία ευρεία στήριξη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους, όσο και από τους πολιτικούς ηγέτες, για την απαραίτητη ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τονίζοντας πως η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η παρούσα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το Πρακτορείο Reuters, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε.

Πρόκειται για ευθείς απειλές προς την διαφαινόμενη επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης στις απειλές αυτές. Μέχρι στιγμής πάντως, στην ρητορική του δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση ευθείας ρήξης. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διολισθήσει στην επιλογή του «πολιτικού ρεαλισμού», επιδιώκοντας την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, αρνούμενος την λογική οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας, ενέργειας όμως η οποία ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητη για την χώρα και την επιβίωση του λαού.

Είναι σαφές ότι στοχεύει στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστικός ώστε να πάρει την εξουσία. Βέβαια με τον τρόπο αυτό, συντηρητικοποίησε και το τμήμα του λαού που ήταν σχεδόν έτοιμο να προασπίσει την Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία με κάθε κόστος, ενισχύοντας το αφήγημα περί ευρωμονόδρομου.

Έτσι ο λαός, εγκλωβισμένος στην πλειοψηφία του ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές, θα συρθεί σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης προς την κάλπη.

Το ερώτημα όμως, το θεμελιώδες ερώτημα που ο κάθε πολίτης έχει ήδη στο μυαλό του, είναι τι θα γίνει από τις 26 Ιανουαρίου και μετά.

Και αν η επιλογή του στην κάλπη θα είναι απόρροια της αγανάκτησής του μαζί με μια μικρή δόση ελπίδας ανάκτησης της αξιοπρέπειάς του, γνωρίζει ότι με αυτές τις εκλογές δεν θα βρει λύση!

Γεγονός είναι ότι το κράτος και η οικονομία καταρρέει. Τα νερά στα οποία μπαίνει η χώρα είναι αχαρτογράφητα. Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος και όσο το δυνατόν προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όντως να αποτελέσει απλά μια αριστερή παρένθεση!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ.


Εκλογές Εκλογές Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Ιανουαρίου 01, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.