Οι ατσαλάκωτοι

του Θανάση Καρτερού

Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε, οι τρεις που δεν έρχονται! Ο Γερμανός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ, του ΔΝΤ. Και ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Σαραντάρηδες παρά κάτι, ή σαραντάρηδες και κάτι όλοι τους. Άψογοι, σαν κινηματογραφικοί ήρωες της Wall Street. Γκέκο και βάλε. Με ντύσιμο τεχνοκράτη, αέρα τεχνοκράτη, αυτοπεποίθηση τεχνοκράτη. Και γαμώ τους τεχνοκράτες.

Με λαμπρές φυσικά σπουδές, λαμπρή καριέρα πίσω τους, κι ακόμα πιο λαμπρή καριέρα μπροστά τους. Τη χρυσή απόδειξη για το πόσο σημαντικός κόμβος προς την άνοδο είναι η συμμετοχή στην τρόικα, μας δίνει η τύχη των προκατόχων τους. Ο Ματίας Μορς πήρε προαγωγή μετά την ελληνική του επιτυχία σε ακόμα ανώτερη θέση της Κομισιόν. Και ο Πωλ Τόμσεν, ο τεχνοκράτης των τεχνοκρατών, έγινε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Χτίζουν καριέρες στην Ελλάδα των μνημονίων δηλαδή, εκείνοι ακριβώς που τα επεξεργάζονται και τα επιβάλλουν. Μπορεί μάλιστα, αν δεν έχεις επαρκή τεχνοκρατική ...
κατάρτιση, να σου δημιουργηθεί η υποψία, ότι όσο πιο βαθιά χώνουν εμάς, τόσο πιο ψηλά εκτοξεύονται αυτοί. Υποψία που ενισχύεται αν σκεφτεί κανείς πού ήταν η Ελλάδα όταν ήρθε ο Τόμσεν για πρώτη φορά. Και πού είναι τώρα. Και πού ήταν ο Τόμσεν όταν ήρθε για πρώτη φορά. Και πού είναι τώρα.

Είναι πιθανό, σε μια φιλύποπτη ανάγνωση της συγκυρίας, να σκεφτείς μάλιστα, ότι ο Ινδός κι ο Ιρλανδός, ως νέοι στη δουλειά, θέλουν κι αυτοί να δείξουν έργο. Κι αυτό, χωρίς να είναι το κύριο, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην αδιαλλαξία τους: Δεν ερχόμαστε στην Αθήνα, αν δεν τα κατεβάσει η κυβέρνηση εντελώς και δημοσίως. Και ανεξάρτητα αν τελικώς η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα κατεβάσει, θα διεκδικήσουν κάποια εύσημα κι αυτοί.

Θα πείτε: Έλα μωρέ, η τρόικα κάνει ό, τι της λένε οι από πάνω. Ναι, αλλά πριν της πουν εκείνοι, τους λέει αυτή. Είναι τα μάτια, τα αφτιά, οι καλοπληρωμένοι εκτελεστές. Μπορεί να μην έχουν δει έναν άνεργο, έναν απελπισμένο συνταξιούχο, ένα χρεοκοπημένο μικρομεσαίο, ένα δούλο των 580 μικτά. Αλλά βλέπουν άλλους, μην ανησυχείτε. Για να αποφασίσουν ποιους θα τσαλακώσουν, οι ατσαλάκωτοι. Γι' αυτό περιμένουν πολλοί την άγια ώρα. Της κλωτσιάς...

από την «Αυγή»


Οι ατσαλάκωτοι Οι ατσαλάκωτοι Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.