Οι λευκές μάσκες των διαθέσιμων – απολυμένων του ΕΜΠ


Σιωπηρές αλυσίδες ανθρώπων με λευκές μάσκες παρατάσσονται μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μπροστά από την ιστορική πύλη της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι οι 399 διοικητικοί υπάλλήλοι του ιδρύματος που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Χτες ένωσαν τη φωνή τους με όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα, καθηγητές και μαθητές. Έκκληση στην πολιτεία να καλέσει άμεσα τις πρυτανικές αρχές σε διάλογο για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια απηύθυνε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος και προειδοποίησε ότι αν δεν μείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο θα παραιτηθεί. Επίσης προειδοποίησε και για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Οι εκατοντάδες υπό απόλυση εργαζόμενοι του ΕΜΠ, φορώντας λευκές μάσκες, ο πρύτανης καθ. Σ. Σιμόπουλος, η αντιπρύτανις καθ. Α. Μοροπούλου, οι κοσμήτορες και δεκάδες...
καθηγητές και καθηγήτριες από το σύνολο των εννέα Σχολών, οι πρόεδροι των συλλόγων των εργαζομένων κ.κ. Δ. Λαμπράκης και Ρ. Ζάχου, ο τέως πρύτανης καθ. Ν. Μαρκάτος, ο τέως αντιπρύτανης καθ. Γ. Σπαθής, φοιτητές και φοιτήτριες, πλημμύρισαν την Αίθουσα Τελετών του ιστορικού κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ στην συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε χθες.
«Η έκκληση που απευθύνω είναι διπλή και δεν πρέπει να απομονωθεί το ένα σκέλος από το άλλο. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά. Ζητώ να ανοίξουν και παράλληλα να υπάρξει άμεσα πρόσκληση για διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαθεσιμότητας» τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης.

Υπογράμμισε δε ότι εάν δεν αρθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της οποίας απομακρύνονται 399 υπάλληλοι από το ΕΜΠ, ο ίδιος θα υποχρεωθεί να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτείας.

Σημείωσε ακόμα ότι η τελευταία ελπίδα του ιδρύματος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Το νομικό μας τμήμα έχει ετοιμάσει την προσφυγή, και είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε. Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν θα την καταθέσουμε και τα οκτώ πανεπιστήμια μαζί την Τρίτη ή θα κινηθούμε μόνοι μας. Δεν θα ήθελα, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το ΕΜΠ, η στέρηση των υπηρεσιών των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος, καθώς το προσωπικό του θα μειωθεί κατά 65%. Η άμεση συνέπεια, όπως, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΜΠ είναι ότι το ίδρυμα θα χάσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο ρόλος του στην ανάπτυξη της χώρας.
Ιδιαίτερους συμβολισμούς, είχε η παρουσία των καθηγητών Λ. Απέκη και Γ. Μαϊστρου, των επικεφαλής δηλαδή της ιστορικής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ κατά την περίοδο του κινήματος για την υπεράσπιση του άρθρου 16, όπως και πολλών πανεπιστημιακών από άλλα ΑΕΙ.


Στις σύντομες ομιλίες τους, τόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ιδρύματος όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επανέλαβαν ότι το μεγαλύτερο και παλαιότερο Ίδρυμα της χώρας κλείνει με την εφαρμογή της απόφασης «διαθεσιμότητας».


Νωρίτερα, οι 399 υπό απόλυση εργαζόμενοι είχαν δημιουργήσει σιωπηρές αλυσίδες ανθρώπων χωρίς πρόσωπο με τις λευκές μάσκες τους μπροστά στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στην ιστορική πύλη της Πατησίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Όπως γράφουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ, «… οι μάσκες που φοράμε σήμερα κρύβουν τη θλίψη, την απόγνωση, τα εκατοντάδες προσωπικά δράματα. Αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την οργή μας. Και την περηφάνια μας. Ούτε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σπάσει το εφιαλτικό μέτρο των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων … Στηρίξτε μας σήμερα, να φτιάξουμε όλοι μαζί μια μεγάλη δύναμη, να νικήσουμε!»
από το "tvxs.gr"

Οι λευκές μάσκες των διαθέσιμων – απολυμένων του ΕΜΠ Οι λευκές μάσκες των διαθέσιμων – απολυμένων του ΕΜΠ Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.