Το «καυτό» ερώτημα

του Δημήτρη Μηλάκα

Το παιχνίδι των εντυπώσεων που δημιουργούν οι επισκέψεις αξιωματούχων της περιφέρειας στην αμερικανική μητρόπολη είναι γνωστό, γοητευτικό και λίγοι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να το παίξουν: Από στελέχη της αντιπολίτευσης μέχρι υπουργούς και πρωθυπουργούς, όλοι – πλην ελαχίστων – κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσκληση, ενώ με υπερηφάνεια κρατούν στο γραφείο τους τις φωτογραφίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Φωτογραφίες που αποδεικνύουν και υπενθυμίζουν τον συγχρωτισμό τους με το σύστημα εξουσίας της Ουάσιγκτον – κάτι που ήταν κάποτε απαραίτητη… προϋπόθεση για όποιον ήθελε να έχει ελπίδες να διεκδικήσει ή να διατηρήσει την εξουσία.

Στις μέρες μας το αμερικανικό σύστημα εξουσίας μοιάζει να έχει ξεθωριάσει. Άλλωστε, αυτοί ....
που «κόβουν» το νόμισμα της χώρας μας και ελέγχουν απολύτως τα δημοσιονομικά της δεν είναι οι Αμερικανοί. Αυτοί που με μια κίνηση μπορούν να στηρίξουν ή να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται στο Βερολίνο. Παρ’ όλα αυτά κανείς – ούτε καν η πανίσχυρη Γερμανία – δεν μπορεί να αγνοήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Πόσο μάλλον η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η επαφή που θα έχει σήμερα το βράδυ με τον πρόεδρο Ομπάμα μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχεται από το Βερολίνο. Προφανώς ο Α. Σαμαράς προσεγγίζει επικοινωνιακά αυτές τις συναντήσεις και θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις φωτογραφίες που θα τραβήξει στον Λευκό Οίκο και τα λόγια συμπάθειας που θα ψελλίσουν οι Αμερικανοί για το «ελληνικό δράμα» και την αδιέξοδη, περιοριστική γερμανική πολιτική.

Μόνο που οι Αμερικανοί δεν προσφέρουν τίποτε δωρεάν – ούτε καν τα λόγια συμπάθειας. Αντιθέτως, η διπλωματία τους θα κάνει οτιδήποτε δυνατόν ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί την καταφανή ελληνική αδυναμία, αλλά και την ευαίσθητη περίοδο που διατρέχει η Γερμανία εξ αιτίας της προεκλογικής της περιόδου. Έτσι ο πρωθυπουργός, μαζί με τη φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Ομπάμα, θα παραλάβει και ένα σαφές ερώτημα, το οποίο έχει διατυπώσει παγκοσμίως ο προκάτοχος του Ομπάμα, ο Μπους τζούνιορ: «Είστε μαζί μας ή εναντίον μας;». Η απάντηση θα φανεί στην πράξη...


από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Το «καυτό» ερώτημα Το «καυτό» ερώτημα Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.