Τοπικός πυρήνας Θήρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέο νοσοκομείο Θήρας…. ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Συμπολίτη/ Συμπολίτισσα,

Μετά τη πρόσφατη συνάντηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θήρας κκ Επιφάνειου, του Δημάρχου Θήρας κ. Νικόλαου Ζώρζου, των εκπροσώπων της επιτροπής για το νέο νοσοκομείο και των άλλων φορέων του νησιού με τον κατοχικό υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, έχεις ακούσει πολλά και θα ακούσεις και άλλα τόσα. Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: να σε μπερδέψουν, να σε απογοητεύσουν και στο τέλος να σε πείσουν να παραδώσεις το νοσοκομείο στα αρπακτικά που θα πουλήσουν υπηρεσίες υγείας αδιαφορώντας για σένα. Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, πιστεύουμε στη θέληση του λαού μας να πάρει τη χώρα στα χέρια του και αγωνιζόμαστε να οργανώσουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν έχει χαθεί όσο αφορά το νέο νοσοκομείο μας αρκεί να σηκώσουμε ανάστημα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

1. Με δελτίο τύπου μας στις 25/09/2012......
(http://epamthiras.blogspot.gr/2012/09/blog-post_466.html) είχαμε επισημάνει τους κινδύνους για το “πόσο η ΑΕΜΥ ΑΕ θα μπορέσει να διατηρήσει το ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα της αφού πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες με μια απλή υπουργική απόφαση”. Είχαμε, επίσης, εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για “το πόσο καλά και επιτυχημένα μπορούν να συνεργαστούν τα  33 άτομα του ΚΥ Θήρας με τα 45 άτομα που πρόκειται να προσληφθούν από την ΑΕΜΥ αφού θα πρέπει να συνεργάζονται εργαζόμενοι με διαφορετικό καθεστώς συμβάσεων, διαφορετικούς μισθούς, διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα όσο είναι αυτός της υγείας.”

2. Με δελτίο τύπου μας στις 03/10/2012 (http://epamthiras.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html) είχαμε αναλύσει τις τρεις(3) προτάσεις της ΑΕΜΥ ΑΕ για τη λειτουργία του νοσοκομείου και είχαμε επισημάνει τα εξής: α) Ο προϋπολογισμός που είχε κατατεθεί από την ΑΕΜΥ ΑΕ έμοιαζε να προετοίμαζε το «μεγάλο φαγοπότι», β) όσοι δεν είχαν ασφάλιση θα έπρεπε να πληρώνουν γ) Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος ήταν απόντες από την επιτροπή ελέγχου του νοσοκομείου. Καμία πρόταση, οπότε, δεν εξασφάλιζε το ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα του νοσοκομείου. Είχαμε καλέσει τότε το Δήμαρχο Θήρας να ενημερώσει τους Σαντορινιούς για το ποιοι συμμετείχαν και το τι ειπώθηκαν στις συναντήσεις που είχε με την ΑΕΜΥ ΑΕ αλλά ο Δήμαρχος δε το έκανε, τουλάχιστον δημόσια. Είχαμε προτρέψει ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ, να βγει υπεύθυνα στη τοπική κοινωνία και να πάρει θέση για το θέμα του νέου Νοσοκομείου αλλά εκείνο προτίμησε να κρυφτεί στην «ασφάλεια» των, μέχρι πρότινος, μόνιμων θέσεων τους.

3. Με ανακοινώσεις μας στις 07/01/2013 (http://epamthiras.blogspot.gr/2013/01/blog-post_7.html) και στις 21/03/2013 (http://epamthiras.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html), είχαμε εκτιμήσει ότι “το νέο Νοσοκομείο το έχουν, εδώ και καιρό, δώσει σε ιδιώτη”. Ο Δήμαρχος Θήρας το γνώριζε αφού συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας και την ΑΕΜΥ ΑΕ χωρίς να έχει σκοπό ο Δήμος Θήρας  να συμμετέχει στη διαχείριση του Νοσοκομείου. Η επιτροπή το υποπτευόταν αλλά συνέχιζε να υποστηρίζει την ΑΕΜΥ ΑΕ, γνωρίζοντας ότι δε μπορεί να εξασφαλίσει ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα. Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το γνώριζαν, με το  βουλευτή Νικόλαο Συρμαλένιο και το δωσίλογο βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα να κάνουν δηλώσεις και επερωτήσεις, που κατέληξαν στο κάλαθο των αχρήστων, αποσκοπώντας στα ψηφαλάκια. Σε καλούσαμε τότε να ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ, να απαιτήσεις συγκέντρωση λαϊκής διαμαρτυρίας με ταυτόχρονη επιτροπή ελέγχου  λειτουργίας και πιθανή κατάληψη του νοσοκομείου. Να απαιτήσεις να μιλήσεις εσύ, ο θηραϊκός λαός, ο ΔΗΜΟΣ και όχι αυτοί που μιλούν εκ μέρους σου είτε εξυπηρετώντας συμφέροντα είτε αποβλέποντας σε προσωπική δημόσια προβολή. Να απαιτήσεις πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και διαχείριση σε τούτο το τόπο.

4. Προτείναμε δημόσια στη συμμετοχή μας στη τοπική τηλεόραση στις 24/01/2013 (http://www.youtube.com/watch?v=fC4enpNDI8s&feature=c4-overview&list=UU7huOLqn6an0H8Esq8iNOWw
(μετά το 15ο λεπτό), τόσο τη συμμετοχή του Θηραϊκού λαού στη λειτουργία, στον έλεγχο και στη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και τη συμμετοχή του Δήμου Θήρας.

5. Ο γγ του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης πρότεινε στη συγκέντρωση μας στις 25/01/2013 στο ΥΦΕΝ http://www.youtube.com/watch?v=xIRdfQWVyus&list=UU7huOLqn6an0H8Esq8iNOWw
(μετά το 15ο λεπτό), όπου συμμετείχαν και μέλη της επιτροπής για το νοσοκομείο,  να αναλάβει το νοσοκομείο συνεταιρισμός κατοίκων της Σαντορίνης ώστε να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και να συμμετέχουν στη διοίκηση και λειτουργία του νοσοκομείου όσοι αγοράζουν συνεταιριστικές μερίδες.

6. Προτείναμε στη συνάντησή μας (http://epamthiras.blogspot.gr/2013/04/06042013.html)
 στις 06/04/2013 με τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Ζώρζο, τη συμμετοχή του Θηραϊκού λαού στη λειτουργία και διοίκηση του νοσοκομείου μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή μέσω ενός συνεταιρισμού κατοίκων, με τη παράλληλη συμμετοχή του Δήμου αλλά ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι φοβάται μήπως “πέσει” ο Δήμος έξω και άρα δε κοιτούσε τότε τέτοιες λύσεις.

7. Με δελτίο τύπου μας στις 12/06/2012
(http://epamthiras.blogspot.gr/2013/06/12062013.html) αποκαλύψαμε το ρόλο του ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, ο οποίος ενώ είχε ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου, είχε παράλληλα το ρόλο εκπροσώπου του Δήμου στις όποιες συζητήσεις με την ΑΕΜΥ ΑΕ και τον εκάστοτε Υπουργό. Τονίσαμε, επίσης, για άλλη μια φορά την απροθυμία του Δημάρχου να συμμετέχει ο Δήμος Θήρας ως εταίρος στο νοσοκομείο αφού χρησιμοποιεί κάθε φορά τη πρόφαση μειωμένης χρηματοδότησης και την αδυναμία πρόσληψης προσωπικού. Υπενθυμίσαμε στην αντιπροσωπεία, που είχε συσταθεί τότε, ότι ο κατοχικός υπουργός Υγείας ακολουθεί εντολές από ξένα αφεντικά και ότι είναι συνυπεύθυνος για το ξεπούλημα της Πατρίδας μας και για τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που συντελείται. Αναλύσαμε το τι σημαίνει για εμάς ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας, με το κάθε πολίτη να μπορεί να ελέγχει το νοσοκομείο και το προϋπολογισμό του και να μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση του. Τέλος, τονίσαμε ότι όποιος μιλά για ΑΕΜΥ ΑΕ τότε μιλά και για ιδιώτη.

Και ήρθαμε στο σήμερα, μέσα στη κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η αντιπροσωπεία να ψάχνει να βρει λύση για το νοσοκομείο μετά από τα τελεσίγραφα του δωσίλογου υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μας έδωσε 15 ημέρες προθεσμία για να του φέρουμε ολοκληρωμένη πρόταση. Ο οποίος μας απείλησε ότι θα πάρει τα μηχανήματα αν κάνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή αν βάλουμε έστω και ένα πανό. Ο οποίος μας κάλεσε να του βρούμε 4 εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Έχουμε και τον κ. Χαράλαμπο Ρούσσο να παραιτείται από εκπρόσωπος του Δήμου λέγοντας ότι “δε μπορεί να εκπροσωπεί πράγματα που δε πιστεύει”. Να υπενθυμίζει ότι φέρει την ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, για τα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά σχέδια του νοσοκομείου. Να λέει ότι από την αρχή η ιδέα του αμιγώς δημοσίου είχε απορριφθεί γιατί, ως Δημόσιο νοσοκομείο, θα ήταν χρεωκοπημένο και θα γίνονταν λάφυρο των κομμάτων και των συνδικαλιστών. Τέτοιες απόψεις εκφράζει ο, μέχρι πρότινος, εκπρόσωπος του Δήμου που είχε λάβει εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο να αγωνιστεί για Δημόσιο και Δωρεάν νοσοκομείο.          

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας:

1. Δεν υπακούμε σε τελεσίγραφα και απειλές από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Από εκείνον που έχει παραδώσει την Εθνική κυριαρχία της χώρας. Από εκείνον που ακολουθεί τις εντολές των τοκογλύφων «εταίρων» μας ώστε να ιδιωτικοποιήσει της υπηρεσίες Υγείας. Δεν τον αναγνωρίζουμε ως εκπρόσωπο μας και τον θεωρούμε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ στο νησί μας.

2. Δεν εμπιστευόμαστε τους δήθεν προϋπολογισμούς από τους “ειδικούς” που μιλούν για 6 εκατομμύρια ευρώ για λειτουργία του 50% του νοσοκομείου. Οι προϋπολογισμοί αυτοί είναι «φουσκωμένοι» τόσο για να εξασφαλίσουν το «φαγοπότι» όσο και για να μας απογοητεύσουν προσανατολίζοντας το Θηραϊκό λαό στη λύση του ιδιώτη.

3. Χαιρόμαστε που αποκαλύπτονται, ημέρα με την ημέρα, οι άνθρωποι που λειτουργούσαν υπόγεια υπέρ του ιδιώτη. Και αναφερόμαστε τόσο στο κ. Χαράλαμπο Ρούσσο όσο και στον πρώην Δήμαρχο Θήρας κ. Άγγελο Ρούσσο που επί δικής του δημαρχίας ξεκίνησε η προσπάθεια ανέγερσης του νοσοκομείου. Η προσπάθεια ήταν συντονισμένη από την αρχή με σκοπό να πάρουν το νοσοκομείο ιδιώτες. Κάποιοι, όμως, είτε συνεχίζουν να μη το καταλαβαίνουν είτε ετοιμάζονται να αλλάξουν τις αποφάσεις τους. Και το λέμε αυτό γιατί μας προβληματίζει η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής (Τετάρτη 31/07/2013) όπου αποφάσισε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακηρύξουν το κ. Χαράλαμπο Ρούσσο ως επίτιμο δημότη Θήρας. Να σου θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος στις 06/04/2013 μας είχε δηλώσει “η ισχύουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο με Δημόσιο χαρακτήρα μέχρι τουλάχιστον ανακλήσεως της”.

4. Ενημερώνουμε κάθε ιδιώτη επενδυτή που θέλει να πάρει το νοσοκομείο ότι θα βρει το Θηραϊκό λαό απέναντι του και ότι θα χάσει τα λεφτά του.

5. Πιστεύουμε ότι κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες δωρεάν υγείας ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος. Πιστεύουμε ότι μέρος των φόρων και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουμε ως πολίτες πρέπει να επιστρέφονται σε εμάς μέσω υπηρεσιών υψηλής ποιότητας υγείας. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν την Εθνική μας κυριαρχία και που οδήγησαν στην εξαθλίωση, στη μετανάστευση, στις αυτοκτονίες, στην ανεργία το λαό μας, λειτουργούν εις βάρος του Έλληνα πολίτη και υπέρ των τοκογλύφων-δανειστών. Τις κυβερνήσεις αυτές δεν τις αναγνωρίζουμε, σταματάμε να πληρώνουμε το κράτος και παίρνουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές του στα χέρια μας. Ξεκινάμε τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

6. Εκθέτουμε αυτούς που υποστηρίζουν τον ιδιώτη και λένε ότι το νοσοκομείο θα λειτουργεί όπως και τα δημόσια νοσοκομεία λέγοντας στο Θηραϊκό λαό την αλήθεια. Ο ιδιώτης θα κλείνει τα ιατρεία (π.χ. ακτινολογικό) με το πρόσχημα της βλάβης ώστε να μας στέλνει σε ιδιωτικά ιατρεία δικής του πάλι ιδιοκτησίας. Ο ιδιώτης θα μας αφήνει χωρίς γιατρούς και μηχανήματα, αφού θα προσφέρει, σε ξενοδοχεία τεσσάρων ή πέντε αστέρων, «κατ’ οίκον νοσηλεία». Ο ιδιώτης θα κλείνει συμφωνίες με ξένες ασφαλιστικές και θα λειτουργεί το νοσοκομείο ως ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να μη μένει άδειο δωμάτιο για εμάς. Ο ιδιώτης θα ζητά από τους άνεργους και ανασφάλιστους λεφτά. Ο ιδιώτης θα ζητά και από όλους τους ασφαλισμένους λεφτά με το πρόσχημα ότι δεν τον πληρώνει το κράτος. Ο ιδιώτης θα κοιτάξει μόνο το κέρδος του και θα έρθει για να αρπάξει ότι μπορεί περισσότερο σε μια χρεοκοπημένη χώρα.

Η μόνη λύση είναι να ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ. Το νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας.

Προτείνουμε, λοιπόν τις εξής άμεσες κινήσεις:

1. Ενημέρωση του Θηραϊκού λαού. Να μπουν πανό στους δρόμους, να συνεχίσει η συλλογή υπογραφών υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα, να γίνει ενημέρωση των πολιτών μέσω λαϊκών συνελεύσεων. Να μπει και η Εκκλησία μπροστά, ενημερώνοντας οι ιερείς, στις λειτουργίες, το κόσμο.

2. Ανάθεση σε ειδικούς, που ο Δήμος Θήρας θα έχει επιλέξει, του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

3. Επιτροπή από οικονομολόγους και νομικούς, που θα εξετάσει τη λύση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας αστικής ευθύνης ή του συνεταιρισμού κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση οικονομικής συμμετοχής των κατοίκων, τα χρήματα να επιστέφονται όταν το νοσοκομείο αποκτά έσοδα είτε από τον ιατρικό τουρισμό είτε από τις ιδιωτικές ασφάλειες των επισκεπτών του νησιού μας.

4. Αναζήτηση ευεργετών για να ξεκινήσει η λειτουργία του νοσοκομείου αφού οι Σαντορινιοί έχουν αποδείξει στο παρελθόν την αγάπη τους για τούτο το νησί.

5. Ανοιχτή συζήτηση με τους ιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας.

6. Λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά της Σαντορίνης για να ακουστούν δημόσια όλες οι προτάσεις και οι απόψεις.

7. Δημοψήφισμα από το Δήμο Θήρας.

Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και οργάνωσης του Θηραϊκού λαού. Υπερασπιζόμαστε τη Πατρίδα μας απέναντι στα λαμόγια, τους κερδοσκόπους, τους πολιτικάντηδες. Ζητάμε ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Ζητάμε ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

     Θήρα, 29/07/2013

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας 

Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.