Ζήτω η ασφάλεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Χώρας!

του Δευκαλίωνα

Τελευταίο άρθρο του Ιουνίου και καλό είναι να κάνουμε μία σύνοψη όσων συνέβησαν και ειπώθηκαν αυτό τον μήνα.

Πρώτο συμπέρασμα: Η διαφαινόμενη απόφαση της FED να σταματήσει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η Οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και αντιπαρέρχεται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Δεύτερο συμπέρασμα: Τα πρώτα αρνητικά σημάδια για την δύναμη της κινέζικης οικονομίας φαίνονται ήδη ευκρινώς. Ταυτόχρονα, η ύφεση στην Ε.Ε. φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί.

Τρίτο και καθοριστικό συμπέρασμα: Οι αποδόσεις των κρατικών ομόλογων ανεβαίνουν και οι...
τιμές πέφτουν. Άρα αργά ή γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων θα αυξηθούν παρ’ ότι η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Η αύξηση των επιτοκίων θα επέλθει ως θεωρητικό λογικό αποτέλεσμα της αύξησης του τραπεζικού ρίσκου λόγω της ολοένα αυξανόμενης ύφεσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όμως η αύξηση των επιτοκίων θα προέλθει γιατί όλοι οι μέγαλο-επενδυτές φεύγουν κακήν-κακώς από Ε.Ε. και Κίνα με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ όπου η οικονομία φαίνεται ότι έχει αναρρώσει.

Άμεση επίπτωση: Τα ευρωπαϊκά κράτη και κυβερνήσεις χάνουν βαθμιαία την δυνατότητα εύκολου και φθηνού δανεισμού. Άρα εφ’ όσον χρειασθούν δάνεια για διάσωση τραπεζών θα βρεθούν πολύ δύσκολα και με ακριβό επιτόκιο. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα εφαρμόσθηκε πιλοτικά στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Όλα αυτά επισημοποίησε και το πρόσφατο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. που έγινε προκειμένου να θεσπισθούν κοινοί κανόνες για την σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επώδυνο συμπέρασμα μεταξύ άλλων η θεωρητική ακόμα πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων και κάτω από 100.000 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε! Θεωρητική, ακόμη, πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Θα πρέπει να κατανοήσουν οι αναγνώστες της στήλης ότι όσα αποκαλύπτει ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων για το εγχώριο και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα πράγματα. Και η Επανακεφαλαιοποίηση Νο. 2 και η εξαναγκαστική διάσωση εκ των έσω, δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, που τώρα θεωρητικά ακόμα τείνει να γίνει κούρεμα των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα θέματα. Ιδιαίτερα για την θερινή περίοδο όπου όλοι προσπαθούν δικαίως να βρουν λίγες ήμερες ηρεμίας. Εμείς το καθήκον μας το κάναμε και με το παραπάνω.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες, η αναλυτική μελέτη και παρουσίαση των προαναφερόμενων νέων οικονομικών δεδομένων είναι δουλειά των αντίστοιχων επιστημονικών ομάδων και ιδρυμάτων, καθώς και των αρμόδιων κομματικών οικονομικών επιτελείων και στελεχών. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μελετήσουν αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα και να διαφωτίσουν κι εμάς τους κοινούς θνητούς.

Κατά τα άλλα… Ζήτω η ασφάλεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Χώρας!

από το «Στοχασμός - Πολιτική»

Ζήτω η ασφάλεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Χώρας! Ζήτω η ασφάλεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Χώρας! Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.