O ΓΚΡΙΛΟ «ΘΑΒΕΙ» ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΑΝΙ!

…ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ «ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ»!
Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

«Μιλά ένας νεκρός» λέει ο Μπέπε Γκρίλο και κλείνει με φόρα την «πόρτα» στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς. Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται με πρόταση για μεγάλο συνασπισμό, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί ειδάλλως θα πληρώσει υψηλό τίμημα. Ο ίδιος, δε, θα είναι «προσωπικά παρών» αν και νοιώθει «αηδιασμένος από την πολιτική»...

Η απάντηση του Μπέπε Γκρίλο στο «άνοιγμα» που επιχείρησε ένα 24ωρο πριν ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ήλθε μέσα από τις σελίδες του μπλογκ του, που μετουσιώθηκε στο Κίνημα 5 Αστέρων για να ταράξει την ιταλική πολιτική σκηνή.

«Είναι ένας νεκρός που μιλά» λέει ο Μπέπε Γκρίλο -παραθέτοντας το... κατάλληλο φωτομοντάζ - και ζητά την παραίτηση Μπερσάνι. «Να έρθει να μου τα πει στη Βουλή. Ας αναλάβει ο.....
καθένας τις ευθύνες του» ήταν η απάντηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος...

«Ο Μπερσάνι μας 'παρενοχλεί' πολιτικά. Επί μέρες μας ζαλίζει με προτάσεις απρεπείς αντί να παραιτηθεί όπως θα έκανε κάθε άλλος στη θέση του. Κατάφερε μέχρι και να χάσει κερδίζοντας» γράφει ο Γενοβέζος κωμικός στο μπλογκ που έγινε το όχημα της εκλογικής καθόδου ενός «μη πολιτικού» κινήματος με ασαφή προσανατολισμό, με το οποίο κάνει τώρα πολιτική ο Μπέπε Γκρίλο.

Το Κίνημα 5 Αστέρων δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε και σε καμία άλλη, λέει ο Γκρίλο την επομένη του ανοίγματος που επιχείρησε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, προσφέροντας ακόμη και την προεδρία της Βουλής στο Κίνημα 5 Αστέρων, δεδομένου ότι σε επίπεδο κομμάτων, και όχι συνασπισμών, ήλθε πρώτο κόμμα στη Βουλή επικρατώντας οριακά έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (25,55% έναντι 25,42%).

«Θα ψηφίζουμε τους νόμους που αντανακλούν το πρόγραμμά μας όποιος και να τους προτείνει» ξεκαθαρίζει ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος αναδείχθηκε στις ιταλικές κάλπες σε ρυθμιστικό παράγοντα της μετεκλογικής Ιταλίας, σηματοδοτώντας το τέλος του δικομματισμού και τη μεγαλύτερη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της τελευταίας 50ετίας.

Η απάντηση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ήλθε άμεσα: «Αυτό που έχει να μου πει ο Γκρίλο, περιλαμβανομένων των προσβολών, θέλω να το ακούσω στο Κοινοβούλιο. Και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Και την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) Νίκι Βέντολα, ο μικρός εταίρος του Μπερσάνι στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς, έστειλε μήνυμα στον Γκρίλο, λέγοντας πως ελπίζει ότι ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστερών δεν θέλει να δει έναν μεγάλο συνασπισμό με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Έναν συνασπισμό της Κεντροαριστεράς με την μπερλουσκονική δεξιά, τον οποίο ο Νίκο Βέντολα απέρριψε δημοσίως, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Γεγονός είναι, πάντως, πως παρά την επίθεση Γκρίλο στον Μπερσάνι και την απόρριψη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχουν στελέχη του Κινήματος 5 Αστέρων που βλέπουν θετικά το άνοιγμα της Κεντροαριστεράς, όπως ο δήμαρχος της Πάρμα Φεντερίκο Πιτσαρότι.

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ «ΚΑΛΕΙ» ΜΠΕΡΣΑΝΙ

Στον απόηχο των δηλώσεων του Μπέπε Γκρίλο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανήλθε με πρόταση διαλόγου προς την Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, προτάσσοντας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που ανάρτησε στο Διαδίκτυο την ανάγκη σταθερότητας της χώρας.

Η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί «αλλιώς θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα» λέει ο Καβαλιέρε στο βίντεο, που ξεκινά με τον ίδιο να επαναλαμβάνει την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στην πολιτική του κάθοδο με όχημα την Forza Italia το 1994: «Η Ιταλία είναι η χώρα που αγαπώ»...

Στο πλαίσιο αυτό και ευχαριστώντας τους πολίτες που τον ψήφισαν, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από τις προτάσεις και όχι τις συμμαχίες», τονίζοντας πως πρέπει τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο προς εξέταση της κατάστασης πριν τις 15 Μαρτίου, όταν θα συγκληθεί για πρώτη φορά σε σώμα το νέο Κοινοβούλιο.

Σημειώνει πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (μετά τις 15 Μαρτίου) και προσθέτει πως «καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει πόση σημασία έχει να εξασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση για τη χώρα».

«Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις, αυτόνομα, και με αίσθημα ευθύνης πρέπει να αρχίσουν να ξεμπλέκουν το κουβάρι μιας νομοθετικής περιόδου που δεν έχει καν ακόμα επίσημα ξεκινήσει» λέει.

ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τα περιθώρια για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι δραματικά στενά, ενώ έχει αρχίσει να αμφισβητείται και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα να βγαίνει «μπροστά» και να τονίζει πως ο Μπερσάνι νίκησε στις προκριματικές, παραμένει ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς και είναι εκείνος που πρέπει να εισέλθει στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

«Δεν νικήσαμε, παρόλο που ήλθαμε πρώτοι» αναγνώρισε την Τρίτη ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος μιλώντας σε βαρύ κλίμα για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους μετά το εκλογικό σοκ της Κεντροαριστεράς.

Εμφανίστηκε να απορρίπτει έναν μεγάλο συνασπισμό με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έστρεψε το βλέμμα στον Μπέπε Γκρίλο: «Μας είπαν όλοι στα σπίτια σας. Τώρα είναι και αυτοί εδώ. Ή να πάνε και εκείνοι σπίτι τους ή να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για τη χώρα. Που είναι και η δική τους χώρα. Και η χώρα των παιδιών τους. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»...

Ουσιαστικά ο Μπερσάνι ξεκαθάρισε πως δεν ανοίγει διάλογο για πιθανές συμμαχίες έως ότου υποβάλλει την προγραμματική του πρόταση για μία κυβέρνηση της «αλλαγής» ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο οποίος αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επιστρέφει το Σάββατο στην Ιταλία από το Βερολίνο).

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας ενέχει τον κίνδυνο να καταστεί ο Μπερσάνι όμηρος τόσο των «Γκριλίνι», των βουλευτών και γερουσιαστών του Γκρίλο, όσο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά που κατόρθωσαν να αποτελούν μέρος της εκλογικής λύσης -εάν υπάρξει.

Συνεπώς, δεν φεύγει από το προσκήνιο μία αναγκαστική σύμπραξη Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι ως ύστατη λύση προκειμένου να μην οδηγεί άμεσα η χώρα εκ νέου σε εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική σταθερότητα της Ρώμης και της Ευρωζώνης, και πέραν αυτού με κίνδυνο περαιτέρω εκτίναξης των ποσοστών του Μπέπε Γκρίλο, γεγονός που τρέμουν αμφότεροι οι Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

από το "iskra.gr"

O ΓΚΡΙΛΟ «ΘΑΒΕΙ» ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΑΝΙ! O ΓΚΡΙΛΟ «ΘΑΒΕΙ» ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΑΝΙ! Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.