Από τη φορολογική ισότητα στην ισοπέδωση

Η ΣΥΝΤΑΓΗ:

Από τις περίπου 900 φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία, επιλέγουμε τις 10 που αφορούν στο σύνολό τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ψαλιδίζουμε την όποια ελάφρυνση έχει απομείνει μέχρι το... κόκαλο και αφήνουμε στο απυρόβλητο τις εκατοντάδες φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Έτσι, έχουμε «σίγουρο αποτέλεσμα»: φορτώνουμε στον μισθωτό νέους φόρους ύψους αρκετών εκατοντάδων ή και μερικών χιλιάδων ευρώ.

Ζαλισμένος όπως είναι ο εργαζόμενος από τα αλλεπάλληλα χαράτσια δεν θα δώσει τώρα και πολύ μεγάλη σημασία στο ψαλίδισμα των όποιων ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων παραμένουν.

Θα καταλάβει, βέβαια, τι τον περιμένει όταν θα βγει το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς. Η νέα  περικοπή των φορολογικών απαλλαγών ήταν (και αυτή) οριζόντια:

Όποιος νοικιάζει γκαρσονιέρα επιβαρύνεται το ίδιο με όποιον νοικιάζει βίλα.

Όποιος στέλνει τα παιδιά του στο φροντιστήριο της γειτονιάς χάνει το ίδιο με αυτόν που...
καταβάλλει εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Η περικοπή στην έκπτωση φόρου για το δάνειο κύριας κατοικίας είναι ίδια γι' αυτόν που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και ίδια γι' αυτόν που δηλώνει 100.000 ευρώ.

*Ιατρικές δαπάνες:

Οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται στον αέρα, όταν ανακύπτει πρόβλημα υγείας. Ο φορολογικός νομοθέτης αποδεχόταν μέχρι τώρα το αυτονόητο και έδινε στον φορολογούμενο τη δυνατότητα τουλάχιστον να περιορίσει τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. Πάει κι αυτό...

Η δαπάνη σε ιατρούς και νοσοκομεία εξασφαλίζει έκπτωση φόρου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% επί της δαπάνης, ενώ η μέγιστη έκπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν.

Το αποτέλεσμα; Φορολογούμενοι που υποχρεώθηκαν το 2011 να θυσιάσουν ακόμη και ολόκληρο το ετήσιο εισόδημά τους, για να αποκαταστήσουν την υγεία τους, θα υποχρεωθούν το 2012 να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος.

Αλλά, αν στις δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη το ψαλίδισμα της έκπτωσης φτάνει στο 50%, στις ιατρικές δαπάνες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όταν στη φετινή φορολογική δήλωση προσκομίζαμε αποδείξεις 1.000 ευρώ από γιατρούς, εξασφαλίζαμε έκπτωση φόρου έως και 400 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Με το νέο καθεστώς, η έκπτωση περιορίζεται στα 100 ευρώ, δηλαδή ψαλιδίζεται έως και κατά 75%!

*Ενοίκιο κύριας κατοικίας:

Τα χρήματα που πληρώνετε για να νοικιάσετε την κύρια κατοικίας σας αβγατίζουν κατά 140 ευρώ, χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.

Αντίστοιχα, αυξάνεται το πραγματικό ενοίκιο και για την γκαρσονιέρα του παιδιού που σπουδάζει εκτός Αθηνών. Ο λόγος; Μέχρι τώρα, η έκπτωση φόρου αντιστοιχούσε στο 20% της δαπάνης του ενοικίου.

Ως μέγιστο ποσό δαπάνης αναγνωριζόταν το 10% του αφορολογήτου, δηλαδή τα 1.200 ευρώ. Δηλαδή, μέχρι και φέτος γλιτώναμε 240 ευρώ. Πλέον, η έκπτωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Γονιός που μένει σε νοικιασμένο σπίτι και ταυτόχρονα υποχρεώνεται να ενοικιάσει και σπίτι για το παιδί του που σπουδάζει, βρίσκεται αμέσως αμέσως αντιμέτωπος με πρόσθετη επιβάρυνση 280 ευρώ.

*Φροντιστήρια:

Ό,τι ισχύει για τις δαπάνες των ενοικίων, ισχύει και για τα φροντιστήρια. Και σε αυτά, η έκπτωση φόρου δεν μπορεί πλέον να υπερβεί τα 100 ευρώ, από 240 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα και μάλιστα ανά παιδί.

*Δάνειο για απόκτηση κύριας κατοικίας:

Από μόνη της, η περικοπή της έκπτωσης φόρου για τα δάνεια κύριας κατοικίας οδηγεί σε απώλεια ενός μέσου μισθού, ειδικά αν το δάνειο αυτό έχει εκταμιευτεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

Η έκπτωση φόρου δεν μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 10% επί του συνολικού ύψους των τόκων. Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, μπορούσε να φτάσει στο 20% για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2003 μέχρι και το 2010 ή ακόμη και στο 40% για τα παλαιότερα.

Στην πράξη, φορολογούμενος που πήρε δάνειο το 2000 και καταβάλλει περί τα 4.800 ευρώ τον χρόνο σε τόκους, θα γλιτώσει μόλις 480 ευρώ φόρο, όταν στη δήλωση του 2011 η έκπτωση έφτασε στα 1.728 ευρώ. Η διαφορά των 1.248 ευρώ θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2012.

*Ασφάλειες ζωής:

Μια ολόκληρη αγορά, αυτή των ασφαλειών ζωής, οικοδομήθηκε εν πολλοίς πάνω και στην έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος.

Ακόμη και ασφαλιστικά συμβόλαια που εξασφαλίζουν στη λήξη τους ένα εφάπαξ στηρίζονταν στην έκπτωση φόρου. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, καθώς και αυτή η απαλλαγή περιορίζεται κατά 50%.

Ένας άγαμος ξοδεύοντας 1.200 ευρώ σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, γλίτωνε 240 ευρώ, τα οποία γίνονται αίφνης 120.

Ένα ζευγάρι δαπανώντας 2.400 ευρώ γλίτωνε 480 ευρώ, τα οποία γίνονται 240 ευρώ. Ακόμη και αν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη, το φορολογικό όφελος παραμένει «κλειδωμένο», καθώς έχει θεσμοθετηθεί πλαφόν.

*Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία:

Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει φόρο και επί του ποσού που κατέβαλε για τις ασφαλιστικές εισφορές. Η αλλαγή είχε γίνει με το μεσοπρόθεσμο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων κ.λπ.

Τώρα, το «πετσόκομμα» της φορολογικής έκπτωσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Μέχρι πέρυσι, η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει και στο 40% ή το 45% επί των συνολικών εισφορών, καθώς το ποσό αφαιρείτο από το εισόδημα. Αυτό άλλαξε. Η έκπτωση γίνεται πλέον από τον φόρο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό: Ο συντελεστής του 20% μειώνεται πλέον στο 10%.

Έτσι, επαγγελματίας που πλήρωσε το 2011 συνολικά 4.200 ευρώ στο ΤΕΒΕ, αντί να γλιτώσει 1.512 ευρώ όπως πέρυσι (υποθέτουμε ότι δήλωσε 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, που σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου έφτασε στο 36% επί του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών) θα εξοικονομήσει μόλις 420 ευρώ, δηλαδή 1.092 ευρώ λιγότερα.

Για τη συγκεκριμένη φορολογική απαλλαγή, έχουν ήδη προαναγγελθεί προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Το νομικό επιχείρημα είναι ότι από το εισόδημα του μισθωτού αφαιρείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που μέχρι σήμερα συνέβαινε και για τον ελεύθερο επαγγελματία ή τον ιδιοκτήτη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

*«Πράσινες επενδύσεις»:

Οι υποστηρικτές της πράσινης ανάπτυξης ξέχασαν φαίνεται να ενημερώσουν τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το ψαλίδι έπιασε και τη φορολογική έκπτωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ηλιακού θερμοσίφωνα, καυστήρα φυσικού αερίου κ.λπ.

Η περικοπή υπερβαίνει το 50% και αγγίζει κυρίως αυτούς που προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Τι άλλαξε;

Η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της δαπάνης από 20% που ήταν μέχρι τώρα.

Όμως το μέγιστο ποσό της δαπάνης από 6.000 ευρώ περιορίζεται στις 3.000.

 Πρακτικά, κάποιος που ξόδεψε 5.000 ευρώ για να αντικαταστήσει έναν καυστήρα πετρελαίου με έναν αντίστοιχο φυσικού αερίου, αντί να γλιτώσει φόρο 800 ευρώ, θα περιοριστεί στα 300 ευρώ.

από το "dimtris-kypriotis"

Από τη φορολογική ισότητα στην ισοπέδωση Από τη φορολογική ισότητα στην ισοπέδωση Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.