Εβαλαν ενέχυρο δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων


H μεγάλη έκπληξη που είχαν αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες τα «Νέα» επιβεβαιώθηκε μέσα από το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε χθες. Οι δανειστές απαίτησαν και τελικά κατάφεραν να ενεχυριάσουν δημόσια περιουσία της χώρας μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων προς τον ESM. 

Η διάταξη – σοκ περιλαμβάνεται στο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται η Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 19ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM, προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το Υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ) που συστήθηκε σε σώμα το 2017.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα ζητά να εφαρμοστεί η δέσμευση μιας ειδικής ρήτρας της χρηματοδοτικής σύμβασης και να προσχωρήσει το Υπερ-Ταμείο στη Σύμβαση, ώστε «να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών».
Τα «Νέα» είχαν αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σάλο στη Βουλή, ότι η διαδικασία περιγράφεται από το υπουργείο ως «τυπική», όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Οι εγγυήσεις σε όρους ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα συνεχίσουν να ισχύουν έως την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν ληφθεί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2060.
Το 2015, κατά την υπογραφή της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης των 86 δισ. ευρώ με τον ESM, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την παροχή εγγυήσεων εξόφλησης της χρηματοδοτικής συνδρομής «από οποιοδήποτε μέρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια».


Τι έλεγε τότε


Ανατρέχοντας στη Σύμβαση της 19ης Αυγούστου 2015, αντιγράφουμε στο σκέλος που αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεσμεύσεις του δικαιούχου κράτους-μέλους:

* «Να συμπεριληφθεί ως συμβαλλόμενο μέρος στην παρούσα σύμβαση (ή σε άλλες συμφωνίες με τον ESM) οποιοδήποτε μέρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια.
* Να συμπεριληφθούν στη σύμβαση υποχρεώσεις του δικαιούχου κράτους-μέλους, του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και/ή των μερών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια για την εξόφληση της χρηματοδοτικής συνδρομής από το δικαιούχο κράτος-μέλος ή για λογαριασμό του, που προκύπτει από ή συνδέεται με τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (με ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα μέσα) ή άλλα έσοδα, καθώς και για την παροχή άλλων εγγυήσεων, δεσμεύσεων ή την ανάληψη άλλων υποχρεώσεων ή την παροχή άλλων δικαιωμάτων που ο ESM κρίνει αναγκαία για την υποστήριξη της θέσης του ή για την εφαρμογή της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ζώνης του ευρώ. 

* Να παρασχεθεί στον ESM εγγύηση για την υποχρέωση του δικαιούχου κράτους-μέλους να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή από οποιοδήποτε μέρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια». Για όλα τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μπει και η υπογραφή του Υπερταμείου στη Σύμβαση ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος και «να αναλάβει τις εν λόγω υποχρεώσεις σε μορφή και ουσία ικανοποιητική για τον ESM».


Τι αναφέρει σήμερα η Αιτιολογική Εκθεση


«Η τροποποιητική σύμβαση περιέχει τις αναγκαίες αλλαγές στους υφιστάμενους όρους και ρήτρες ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η ΕΕΣΥΠ και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι του ESM , συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους» αναφέρει η Αιτιολογική Εκθεση.

Προσθέτει δε πως «προβλέπεται η παροχή εγγύησης από την ΕΕΣΥΠ προς τον ΕΜΣ για τα δάνεια που χορηγεί ο τελευταίος στην Ελλάδα, η οποία όμως περιορίζεται στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Επιπλέον, καθορίζεται ο μηχανισμός αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με τα τυχόν ετήσια μερίσματα που προέρχονται από την ΕΕΣΥΠ και καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχο, με τρόπο που βελτιώνει το προφίλ χρέους της χώρας».

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την απαίτηση των δανειστών και βάζει ενέχυρο περιουσία έως 25 δις ευρώ.

Πηγή: tovima, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.com/
Εβαλαν ενέχυρο δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων Εβαλαν ενέχυρο δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων Reviewed by Unknown on Κυριακή, Ιουνίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.