Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Προτεραιότητα οι πωλήσεις και όχι η κούρσα εξοπλισμών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανήγγειλε ότι η χώρα του αναπτύσσει οπλικά συστήματα που την καθιστούν κυρίαρχη στο παιχνίδι των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Σε ομιλία του προς τον ρωσικό λαό ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει μια σειρά πυρηνικά οπλικά συστήματα, τα οποία δεν αναχαιτίζονται από τα αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι τα νέα οπλικά συστήματα καθιστούν «άχρηστους» τους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Τα νέα όπλα μοιάζουν βγαλμένα από βιβλία δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας: υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, drone υποβρύχια με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, ρομποτικά άρματα, πύραυλοι με τεράστιες καταστροφικές δυνατότητες, νέα μαχητικά... Ωστόσο, παρ’ ότι οι ανακοινώσεις Πούτιν προκάλεσαν ανησυχία στη Δύση, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.
Ναι, όντως, η Ρωσία δοκιμάζει και αναπτύσσει νέα όπλα, ωστόσο ο βασικός της στόχος είναι, πέρα από την ενίσχυση της άμυνάς της, η πώλησή τους σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, για ορισμένα από αυτά τα οπλικά συστήματα η αγορά τους από τρίτους θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ για την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους.
Νέο μαχητικό, παλαιοί κινητήρες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αυτής προσέγγισης της Ρωσίας αποτελεί το περίφημο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57, το οποίο θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής των αμερικανικών F-22 και F-35, καθώς, εκτός από προηγμένα συστήματα πτήσης και στόχευσης, διαθέτει και ιδιότητες stealth, όπως τα δύο μαχητικά των ΗΠΑ. Μάλιστα δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ρωσία έστειλε ορισμένα Su-57 στη Συρία προκειμένου να δοκιμάσει in situ τις δυνατότητές τους και να τα παρουσιάσει σε πιθανούς αγοραστές των αεροσκαφών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, το Su-57 μέχρι σήμερα πετάει με τους κινητήρες ενός παλαιότερου μαχητικού, του Su-35S, γεγονός που δεν του επιτρέπει να καταταγεί στα μαχητικά 5ης γενιάς. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η εταιρεία που το κατασκευάζει έχει αρχίσει δοκιμές με τους νέους κινητήρες, ωστόσο ακόμα δεν θεωρούνται απολύτως έτοιμοι.
Παίρνοντας ως παράδειγμα το F-35, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος του Su-57, αν και πολύ μικρότερο από αυτό του αμερικανικού μαχητικού, είναι ούτως ή άλλως μεγάλο, οπότε, για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξής του, θα πρέπει η Ρωσία να το πουλήσει σε τρίτες χώρες, ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια. Εξ ου και η παρουσία του Su-57 στη Συρία, προκειμένου να γίνουν γνωστές ανά τον κόσμο οι δυνατότητές του σε πραγματικές συνθήκες.
S-400: Αυτούς ξέρουμε...
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά τις ανακοινώσεις του Πούτιν για υπερηχητικά βλήματα και τερατώδεις πυραύλους (η Ρωσία φαίνεται ότι επενδύει αρκετά στον βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat ή «Σατανά 2», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πολλές μεγάλες πυρηνικές κεφαλές και να προξενήσει τεράστιες καταστροφές), το οπλικό σύστημα που αποτελεί τον μύχιο πόθο πολλών χωρών είναι το περίφημο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Η απόκτησή του, ως γνωστόν, από την Τουρκία έχει φέρει την Άγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με αναστολή της κατασκευής F-35 στη γείτονα χώρα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε πρόσφατα από την Ουάσιγκτον την εξαίρεση της χώρας από νόμο που απαγορεύει στους συμμάχους της την αγορά προϊόντων από χώρες στις οποίες έχει επιβάλει κυρώσεις (εν προκειμένω τη Ρωσία), ώστε να αποκτήσει κι αυτή τους S-400, οι οποίοι θεωρούνται ως το πιο προηγμένο οπλικό σύστημα στην κατηγορία του.
Μάλιστα ινδικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ακόμα και φορείς του αμερικανικού κατεστημένου παραδέχονται πως, ύστερα από δεκαετίες στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, είναι παράλογο να ζητείται από την Ινδία να «κόψει μαχαίρι» τις αγορές οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι οι S-400 βρίσκονται ήδη σε... υπηρεσία από το 2007.
Να τα δούμε πρώτα...
Αντίστοιχη εικόνα με αυτή του Su-57 παρατηρείται και για τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που ο Πούτιν ανήγγειλε. Ειδικά δε για τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που η Ρωσία φέρεται να αναπτύσσει και ο οποίος προκάλεσε σούσουρο στη Δύση, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να αναπτύξουν αντίστοιχο οπλικό σύστημα, ειδικοί σημειώνουν ότι, πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές και υπάρξουν πραγματικά δεδομένα, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν ή καταρριφθούν οι ισχυρισμοί Πούτιν περί «ανίκητου όπλου».
Αντιθέτως οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πιο σημαντικές τις δοκιμές που γίνονται για την αναβάθμιση του γερασμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-95MC, το οποίο βρίσκεται με τη μία ή την άλλη μορφή του σε υπηρεσία από το 1957.
Κίνα - Ρωσία, συμμαχία
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους Δυτικούς είναι οι κατά τα φαινόμενα όλο και στενότερες σχέσεις Ρωσίας - Κίνας στον στρατιωτικό τομέα.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στο Πεκίνο και η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Αμυντικής Επιτροπής της Κίνας πτέραρχο Ζου Κιλιάνγκ συνοδεύτηκε από πολλά κομπλιμέντα για το πόσο στενή είναι η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, εν όψει και της ρωσικής προεδρίας το 2019 - 2020 στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (στον οποίο συμμετέχουν επίσης Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν).
Ρωσία και Κίνα έχουν ευθυγραμμίσει τη στάση τους σε ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράν, σε κόντρα με τις ΗΠΑ, γεγονός που προβληματίζει τη Δύση, πολλώ δε μάλλον καθώς τα τελευταία χρόνια και η Κίνα επενδύει σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας αμφισβητώντας ανοιχτά την κυριαρχία της Ουάσιγκτον, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τα πολλά πάρε - δώσε Μόσχας και Πεκίνου.
Πηγή: topontiki, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Η Ρωσία εξοπλίζεται και... πουλάει
Reviewed by Unknown
on
Δευτέρα, Μαΐου 14, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: