ΚΡΥΟ ΠΙΑΤΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ


Του Λεωνίδα Βατικιώτη


Μόνο τυχαία δεν ήταν τα προϊόντα που συμπεριέλαβε η Κίνα στο «καλάθι» με τα 128 αμερικανικά εισαγόμενα είδη στα οποία αύξησε τους δασμούς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στα είδη χάλυβα και αλουμινίου.
Τα περισσότερα εξ αυτών παράγονται σε Πολιτείες και επαρχίες κρίσιμες για την εκλογική επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τζίντσενγκ που παράγεται στο Ουίσκονσιν, όπου ο Τραμπ κέρδισε την Χίλαρι Κλίντον το Νοέμβριο του 2016 με μια οριακή πλειοψηφία της τάξης του 1%. 
Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές από τους κινέζικους δασμούς θα είναι τόσο σοβαρές, ώστε είναι πολύ αμφίβολο αν το Νοέμβριο οι κάτοικοι της συγκεκριμένης μεσοδυτικής Πολιτείας θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Τραμπ. 

Εξ ίσου προσεκτικά επιλεγμένα είναι και τα υπόλοιπα 127 αμερικανικά εξαγωγικά προϊόντα στα οποία η Κίνα ανακοίνωσε αυξημένους δασμούς που η αξία τους αθροιστικά μπορεί να φτάσει και τα 3 δισ. δολ.: κρασί, φρούτα, ξηροί καρποί, χοιρινό, κ.α. Συνολικά, τα 90 είναι πολυτελή αγροτικά είδη, τα 32 περιλαμβάνουν εξειδικευμένα προϊόντα χάλυβα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου, φυσικού αερίου και τις μεταφορές και τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορους κλάδους.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως το Πεκίνο άφησε εκτός των τιμωρητικών του μέτρων την αμερικανική σόγια, που εισάγεται σε τεράστιες ποσότητες στην Κίνα, με την αξία της να φτάνει το 2017 τα 14 δισ. δολ. Δύο λόγοι οδήγησαν το Πεκίνο να μη ρίξει στο τραπέζι το χαρτί που όλοι ανέμεναν. Αρχικά, οι επιπτώσεις που θα είχε στην ίδια Κίνα μια αύξηση στις τιμές της σόγιας που αποτελεί πρώτη ύλη για την κτηνοτροφία της και την παραγωγή μαγειρικού λαδιού. 
Κατά δεύτερο, οι σοβαρές επιπτώσεις  που θα έχει στην ίδια την αμερικανική γεωργία! Κάνοντας μια επίδειξη τακτικής, το Πεκίνο άφησε το χαρτί της σόγιας για έναν επόμενο γύρο, δίνοντας έτσι σοβαρούς λόγους στον Τραμπ ώστε να μην επανέλθει με ένα δεύτερο κύκλο δασμών, ως απάντηση στους δασμούς της Κίνας. Το ζητούμενο επομένως ήταν να αποτραπεί η κλιμάκωση.
Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους έχουν κάνει καθαρό ότι στόχος τους είναι να μειωθεί το διμερές εμπορικό τους έλλειμμα κατά 100 δισ. δολ., από τα 371 δισ. που έκλεισε το 2017 (όπως φαίνεται στον πίνακα). Το αίτημά τους αυτό όμως όσο κι αν φαίνεται λογικό και προφανές είναι αθέμιτο. Κι οι λόγοι δεν είναι απλώς ότι οι Αμερικάνοι με ένα τέτοιο αίτημα κινούνται εκτός των κανόνων της αγοράς, όπως απάντησε το Πεκίνο κάνοντας όλους να αναρωτηθούν σε ποια από τις δύο χώρες κυβερνά το ΚΚ.
Το αίτημα του Τραμπ είναι παράλογο γιατί εξ αιτίας αμερικανικών επιλογών το έλλειμμα με την Κίνα έχει οδηγηθεί σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, αναγνωρίζεται από όλους ότι περισσότερο από το μισό του κινέζικου πλεονάσματος οφείλεται σε αμερικανικά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, λόγω χαμηλών μισθών κι ανύπαρκτων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, κι εξάγονται στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Η Apple είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανικής εταιρείας που παράγει εξ ολοκλήρου στην Κίνα. Γιατί να τιμωρηθεί η Κίνα για τις επιλογές 500.000 αμερικανικών εταιρειών που συστηματικά ή σποραδικά παράγουν στην Κίνα;
Κατά δεύτερο, το άνοιγμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν θα ήταν τόσο αβυσσαλέο αν το αμερικανικό Κογκρέσο επέτρεπε τις εξαγωγές στην χώρα του Μάο ευαίσθητου υλικού υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κινέζικη πολεμική βιομηχανία. Επιτρέψτε μας να εισάγουμε ό,τι χρειαζόμαστε και το άνοιγμα θα κλείσει σε χρόνο ρεκόρ απαντούν οι Κινέζοι, δοκιμάζοντας τα νεύρα των Αμερικάνων…
Πηγή: leonidasvatikiotis, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
ΚΡΥΟ ΠΙΑΤΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΡΥΟ ΠΙΑΤΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ Reviewed by Unknown on Σάββατο, Απριλίου 21, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.