Του Γιώργου Αναλυτή
Η εμπιστοσύνη είναι το κυρίαρχο θέμα της σημερινής κοινωνίας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στα κόμματα και τους πολιτικούς φορείς, είναι αποτέλεσμα της τακτικής των κομμάτων.
Η συντριβή της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η εφαρμογή των μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, έκαναν τους πολίτες να χάσουν την ελπίδα και την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας : ‘’όλοι ίδιοι είναι’’
Είναι γεγονός ότι η ποιότητα, η συνέπεια και η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
Η χώρα διανύει μια περίοδο ραγδαίων και καταλυτικών αλλαγών. Η κρίση, τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι, ανέβασαν τα ποσοστά της φτώχειας και της ανεργίας. Προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν με πακέτα στήριξης και επιδόματα, για να αποκαταστήσουν ,όπως λένε, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. (Κανονικότητα το ονομάζουν).
Τι κατάφεραν;
Δείτε τα αποτελέσματα από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα, αλλά όχι τη δόση στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η Αθήνα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, μετά και τη σχετική ενημέρωση που είχαν από τους Θεσμούς, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα.
Ωστόσο, δεν άναψαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς απομένουν δύο ζητήματα ακόμα ανοικτά. Το ένα είναι η επένδυση του Ελληνικού, για την οποία αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ πριν από το τέλος του μήνα και το άλλο είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδική κλίμακα, ζήτημα το οποίο θα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των δανειστών τις επόμενες εβδομάδες. Η αρπαγή λοιπόν των σπιτιών των Ελλήνων είναι το εκβιαστικό επιχείρημα για μας «δώσουνε τη δόση» ξεπερνώντας πια το αφήγημα ότι «κυνηγάνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15ήμερο Μαρτίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί, εφόσον διαπιστωθεί ότι θα επιτευχθούν και οι νέοι στόχοι για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες και την αγορά.
Ρευστοποιούν την περιουσία του Έλληνα (δημόσια και ιδιωτική) για να την παραδώσουν στους τυχοδιώκτες εταίρους.
Αφηγήματα και τακτικές διπολισμού.
Μια αγαπημένη λέξη για τους ανθρώπους της πολιτικής και των ΜΜΕ, είναι το αφήγημα.
Το αφήγημα δεν έχει μόνο την έννοια της διήγησης μιας ιστορίας. Συνδέεται πολύ εύκολα –και όχι αδικαιολόγητα – με τη μυθοπλασία. Στη μυθοπλασία όλα επιτρέπονται. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται στον αφηγητή να παίξει με την αλήθεια και τον ακροατή να δέχεται κάτι το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι αποπροσανατολίζουν και διχάζουν τους πολίτες, αλλάζοντας κάθε φορά τα δεδομένα και την αφήγηση.
Ένας κύκλος ειδήσεων επί 24ωρου βάσης, ενισχυμένος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξασφαλίζει την πρόσβασή μας σε ιστορίες ‘’διάρρηξης’’ της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, φωνάζει ότι θα έχουμε ‘’καθαρή’’ έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και ταυτόχρονα, ο βουλευτής του κόμματος Κ. Μπάρκας , παραδέχεται ότι θα έχουμε επιτήρηση και μετά το 2018 , αφού όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν επιτήρηση (!!).
Η Ν.Δ. μας λέει ότι θα μειώσει τη φορολογία και θα πάρει μέτρα υπέρ των ασθενέστερων , αλλά θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές με συνέχεια της βασικής γραμμής (ομαλή συνέχεια).
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραγωγή νέου πλούτου, δίκαιη διανομή, αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου. Και πως θα γίνει αυτό; ‘’Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενίσχυση της προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης.’’ , λέει στο άρθρο της η Φώφη Γεννηματά. Έτσι απλά, χωρίς θέση, χωρίς δέσμευση, με γενικότητες.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το θέμα της NOVARTIS , θα δούμε τη ‘’σοβαρότητα’’ και την ‘’αξιοπιστία’’ του πολιτικού συστήματος. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο για τη NOVARTIS, εκποίησαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, μαζί με όσους κατηγορούν !! Με μηνύσεις, χαρακτηρισμούς και ύβρεις, υποβαθμίζουν το επίπεδο και προσπαθούν να διχάσουν το λαό.
Βέβαια, οι περισσότεροι πολίτες δεν εξεπλάγησαν με την υπόθεση NOVARTIS, ξέρουν πλέον, πως λειτουργεί το σύστημα και δεν του έχουν εμπιστοσύνη. (δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις δημοσκοπήσεις, βγαίνει 1ος ο ΚΑΝΕΝΑΣ ).
Οι φορείς και τα κόμματα, θα πρέπει να μάθουν να επιστρατεύουν επιχειρήματα και προτάσεις που να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και το μέλλον της χώρας. Δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να αποχωριστούν τις παλιές (κακές) συνήθειες.
Το επακόλουθο ,όλων των παραπάνω, είναι η σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους ηγέτες και στα κόμματα. Γι αυτό, το πρωταρχικό θέμα που γεννάται σήμερα, δεν είναι το αν οι ηγέτες και τα κόμματα θα χρησιμοποιήσουν εξουσία, αλλά εάν θα τη χρησιμοποιήσουν με σύνεση, (δηλαδή χωρίς κατάχρηση εξουσίας και σφετερισμό ).
Είναι δύσκολη εποχή για να είσαι ΗΓΕΤΗΣ, δύσκολη εποχή για αντίσταση και οργάνωση. Η πλειονότητα των πολιτών είναι αποστασιοποιημένοι, οι προαιρετικές τους προσπάθειες φθίνουν, το πάθος τους για αντίσταση χάνεται και οι όποιες ιδέες τους και δράσεις τους, καταστέλλονται.
Μια Κινέζικη παροιμία λέει:
‘’Πες μου και θα ξεχάσω
Δείξε μου και μπορώ να θυμηθώ
Κάνε με να συμμετάσχω και θα καταλάβω ‘’
Αυτή η παροιμία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν για να αποκτήσουν εξουσία. Έτσι θα δημιουργήσουν μια βάση, πάνω στην οποία θα πατήσουν και θα κάνουν την διαφορά, ώστε να έχουμε μια κοινωνία με οργάνωση, όπου η Δέσμευση, το πάθος και η δουλειά, θα είναι ο κανόνας. Εκείνοι που είναι τόσο τρελοί , ώστε να νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι εκείνοι που τελικά τον αλλάζουν !!
Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή: https://epamhellas.gr/
Παλιές (κακές) συνήθειες...
Reviewed by Unknown
on
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: