Επικίνδυνοι ακροβατισμοί στην Εξωτερική μας πολιτική

του Δημήτρη Κυπριώτη

Φαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, έχουν αυτονομηθεί πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, στην τακτική που ακολουθούν σε σχέση με τις εθνικές μας θέσεις, αφού δεν εξηγούνται διαφορετικά οι  επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί που πραγματοποιούνται στα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα.

Και άλλες φορές είχε επισημανθεί, ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κάθε νέος υπουργός των Εξωτερικών δεν βοηθούν σε τίποτα τις εθνικές μας επιδιώξεις, αν δεν εντάσσονται αυτές, σε ένα επεξεργασμένο και καθορισμένο εκ των προτέρων εθνικό πλαίσιο.

Ο κ. Κοτζιάς, από την ημέρα που του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ, έχει ξεκινήσει «φουριόζος» το έργο του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τίποτα από τα παραπάνω.

Ξεκίνησε τη θητεία του με συνομιλίες και με προτάσεις για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με Τουρκία και FYROM, πριν καλά-καλά καθίσει στη θέση του, πιστεύοντας ότι αυτός έχει τον τρόπο να τους «αλλάξει μυαλά» και βάζοντας όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο τίποτα να μην προχωρήσει, ειδικά με την Τουρκία, αλλά να αναγκαστεί να σταματήσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια, βλέποντας την αδιαλλαξία της απέναντι πλευράς.

Και να που, πριν ολοκληρωθεί η αναδίπλωση που επιχείρησε στα παραπάνω, ήρθε με νέους....
αυτοσχεδιασμούς που επιχείρησε στην περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, να ανατρέψει και να υποχωρήσει σε βασικά ζητήματα που παγίως θέτουν τα Τίρανα και οι εκπρόσωποι του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικής που επιχείρησε ο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του στην Πρίστινα, που σημειωτέον ήταν η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ήταν να φτάσει μία ανάσα πριν από την επίσημη αναγνώρισή του Κοσσόβου!

Και αυτό ως συνέπεια προφανώς των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται από Βερολίνο και Ουάσιγκτον, αλλά και από την πλευρά των Τιράνων. Και δεν είναι υποθετική η υπόθεση, αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ, όταν υποδέχθηκε τον κ. Κοτζιά στα Τίρανα και αναφέρθηκε στις συστάσεις που έχουν γίνει από την αλβανική κυβέρνηση προς την ελληνική, για το θέμα του Κοσσόβου.

Ο κ. Κοτζιάς ευρισκόμενος στο Κόσσοβο, προσκάλεσε τον ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Αθήνα, χωρίς να διευκρινισθεί με ποιο ακριβώς status θα υποδεχθεί τον πρώην οπλαρχηγό του UCK, που στο πρόσωπό του εκπροσωπείται ο αλβανικός αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια. Αν αυτό επιτραπεί να συμβεί, ουσιαστικά θα αποτελέσει μία ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Όμως εκτός από το παραπάνω ατόπημα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προέβει σε δύο ακόμη πιο σοβαρές ενέργειες.

1. Ανακοίνωσε ότι προτάθηκε στο Κόσσοβο να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, πρόταση που αμέσως έγινε αποδεκτή από την πλευρά τους να ανοίξουν το γραφείο στην Αθήνα προκειμένου να του προσδώσουν μορφή συνδέσμου-πρεσβείας. Και,
2. δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κοσσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η Unesco και η Interpol και θα προσφέρει τεχνογνωσία για την προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ και το NATO.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές του Έλληνα ΥΠΕΞ προκάλεσαν την αντίδραση του Βελιγραδίου, που με διάβημα ζήτησε εξηγήσεις για το αν έχει αλλάξει η ελληνική πολιτική στο θέμα του Κοσσόβου.

Γιατί άραγε τα έκανε όλα αυτά ο κ. Κοτζιας; Είναι ένα σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά που καιρός για τέτοια θέματα τώρα. Προέχει η συμφωνία με τους δανειστές, το στραγγάλισμα των Ελλήνων και προς Θεού μην τυχόν κα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ!

Επισκεπτόμενος ο κ. Κοτζιάς τα Τίρανα, πλέον των άλλων ανοιγμάτων που έκανε (Νόμος ιθαγένειας, αλλαγή σχολικών βιβλίων, αποδοχή των συζητήσεων για τη διαχείριση των υδάτων του Αώου ποταμού κα) προέβη σε άλλες δύο σημαντικές αναφορές, που αφορούσαν την άρση του εμπολέμου και το περιουσιακό ζήτημα που εγείρουν οι Τσάμηδες.!

Τέλος, σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα τη Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων ζωνών, ο Αλβανός ΥΠΕΞ απέρριψε τις ελληνικές θέσεις και δήλωσε ότι αν δεν συμφωνήσουν οι εμπειρογνώμονες, τότε θα πρέπει να εξετασθεί η παραπομπή της διαφοράς σε μηχανισμούς ή όργανα για την οριστική επίλυση της. Δεν πέρασε όμως απαρατήρητο, ότι οι αναφορές του εστιάζονταν σε όργανα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε «διεθνές δίκαιο» αποφεύγοντας να αναφέρει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ακριβώς κάνει και η Τουρκία, με ότι αυτό σημαίνει.

Όπως όμως και να έχει η κατάσταση αυτή που δημιούργησε η παρουσία του κ. Κοτζιά στην περιοδεία του στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να  παραμείνει χωρίς συνέχεια.

Δεν μπορεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μη δώσει εξηγήσεις για όσες αλλαγές προσπάθησε να φέρει στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα  στο χώρο των Βαλκανίων και στο όνομα της ΠΓΔΜ, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που έχει προγραμματισθεί να γίνει σήμερα 22 Ιουλίου.

Δεν γνωρίζουμε πόσο τυχαία μπορεί να είναι και η ημερομηνία αυτή, όταν σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής για να ψηφήσει το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, πριν την υπογραφή του 3ου θανατηφόρου για την Ελλάδα και τους Έλληνες, Μνημονίου.


Επικίνδυνοι ακροβατισμοί στην Εξωτερική μας πολιτική Επικίνδυνοι ακροβατισμοί στην Εξωτερική μας πολιτική Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.