Τελικά, το 61,3% είναι με το ευρώ ή με τη δραχμή;

του «astrahan mule»

Το Νοέμβριο του 2013, έγινε μια έρευνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, ο οποίος ήταν γνωστός για τις δημοσκοπήσεις του που επαληθευόντουσαν στην πράξη, σε αντίθεση με αυτές των γνωστών εταιρειών που συνεχώς έβαιναν τραγικά λαθεμένες. Αυτή η έρευνα πέρασε στο ψιλά, παρότι περιείχε ευρήματα που αν μη τι άλλο, ήταν άξια να συζητηθούν. Δείτε τα ερωτήματα και τις απαντήσεις:

Θεωρείτε ότι η παραμονή στο ευρώ είναι μονόδρομος;
Ναι                                                            
40 % Αθήνα          51% Θεσσαλονίκη
Όχι                                                            
50% Αθήνα           38% Θεσσαλονίκη
Δε γνωρίζω, δεν απαντώ                
10 % Αθήνα          11% Θεσσαλονίκη

Αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε υπέρ:
Της παραμονής μας στο ευρώ 
54 % Αθήνα           54% Θεσσαλονίκη
Της επιστροφής στη δραχμή     
36 % Αθήνα           37% Θεσσαλονίκη
Δε γνωρίζω δεν απαντώ              
10% Αθήνα              9% Θεσσαλονίκη

Είναι προφανές, πως μετά από τρεισήμισι χρόνια μνημονίου, είχαν αρχίσει οι Έλληνες να συνδέουν τη φτώχεια και την ανέχεια που τους βασάνιζαν με το ευρώ.

Μετά από δεκατρείς μήνες, στο τέλος του Δεκέμβρη του 2014, έγινε μια άλλη δημοσκοπική....
έρευνα στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες της Ευρώπης) από την εταιρεία που θεωρείται η μάνα όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων παγκοσμίως, την GALLUP INTERNATIONAL. Η εν λόγω εταιρεία δεν ζει από έρευνες που τις αναθέτουν τα υπουργεία και οι τράπεζες στην Ελλάδα. Το αναφέρω αυτό, γιατί ίσως παίξει κάποιο ρόλο στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας της.

Θέλω να σημειώσω, πως και αυτό το διάστημα, όπως και το προηγούμενο φυσικά, η μόνη άποψη που άκουγε ο μέσος Έλληνας, ήταν πως μόνο μέσα στο ευρώ επιβιώνουμε και έξω από το ευρώ καταστρεφόμαστε ολοσχερώς. Ξέρετε, τα γνωστά ατράνταχτα επιχειρήματα, πως με τη δραχμή θα πεινάσουμε, δεν θα έχουμε φάρμακα και καύσιμα, θα κλείσουν οι τράπεζες (sic), θα βγουν τα ζόμπι από τους τάφους και θα μας κυνηγάνε με βεσπάκια. Να μην ξεχάσω το κυριότερο επιχείρημα όλων: αίμα θα ρέει στα ποτάμια μας και ακρίδες θα πέσουν στα σπαρτά. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις δέκα πληγές του φαραώ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι πασίγνωστο πια, πως το ευρώ είναι θέλημα Θεού και η δραχμή είναι του διαβόλου… Ιδού και η απόδειξη (στην παραπάνω φωτογραφία κάτω από τον τίτλο).

Αυτά τα απίθανα μας έλεγαν συλλήβδην όλα τα κόμματα (μα όλα, και το ΚΚΕ), δημοσιογράφοι, καθηγητάδες του κακού καιρού και όλος αυτός ο συρφετός που κατακλύζει τα τηλεπαράθυρα καθημερινά. Κάτι καλό για την κακόμοιρη δραχμούλα, δεν ακουγόταν πουθενά. Έτσι και τολμούσε κάποιος να πει κάτι καλό, του την έπεφταν όλοι να τον φάνε. Και φυσικά δεν τον ξανακαλούσαν.

Προσέξτε παρακάτω τις απαντήσεις που έδωσαν οι Έλληνες, στην ξεκάθαρη ερώτηση ευρώ ή εθνικό νόμισμα.



Τον Μάρτιο του 2015, έγινε μια άλλη δημοσκόπηση από την Bridging Europe. Μια ΜΚΟ που έχει σκοπό την επικοινωνιακή προώθηση της ΕΕ και των καλών που μας επιφέρει. Στην ίδια ξεκάθαρη ερώτηση (ευρώ ή εθνικό νόμισμα) και σε ακόμα πιο μαύρο για τη δημοκρατία περιβάλλον, οι Έλληνες απάντησαν ως παρακάτω:

Δεν αναφέρω καθόλου τις δημοσκοπήσεις που γίνονται από ελληνικές εταιρείες γιατί δε θέλω να επιβαρύνω το πληκτρολόγιό μου για άχρηστα πράγματα. Αξίζει όμως να αναφερθεί η άκοπη προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές εταιρείες για να μας πείσουν πως ντε και καλά αγαπάμε και λατρεύουμε το ευρώ, ασχέτως αν δεν καταφέρνουν και πολλά πράγματα. Αποκορύφωμα το 87% του ΑΝΤ1 το βράδυ του δημοψηφίσματος. Ούτε 60, ούτε 70, 87% των Ελλήνων θέλει το ευρώ μας είπαν οι αθεόφοβοι.

Είδαμε πως δύο διαφορετικές εταιρείες, βγάζουν σχεδόν πανομοιότυπο ποσοστό υπέρ του εθνικού νομίσματος. 52% και 53%. Δε νομίζω να είναι τυχαίο. Γιατί αποστρέφεται πολύς κόσμος το ευρώ; Ένας λόγος είναι, γιατί απλά δεν το έχει στην τσέπη του. Ούτε στην τράπεζα βεβαίως. Μόνο ωραία λόγια έχει. Δεν το βλέπει μπροστά του, μόνο στην τηλεόραση και σε καμιά ευρωπαϊκή κινηματογραφική ταινία το βλέπει. Οι ελληνικές ταινίες που να βρούνε ευρώ να τα δείξουνε.

Ένας άλλος λόγος, είναι πως καταλαβαίνει ότι το ευρώ συνδέεται άμεσα με τη φτώχεια του και την ανέχεια που τον βασανίζει καθημερινά. Άλλωστε, βοηθούν αυτή τη σκέψη του λαού οι κυβερνώντες, οι αντιπολιτευόμενοι και οι τηλεοράσεις, όταν καθημερινά του λένε: μνημόνιο ή δραχμή, μνημόνιο ή δραχμή, μνημόνιο ή δραχμή… Στο τέλος, ο μέσος Έλληνας που δεν έχει μάστερ ούτε μεταπτυχιακά στα οικονομικά, απάντησε με το δικό του τρόπο: άμετε στο διάολο με το ευρώ σας και την Ευρώπη σας. Χίλιες φορές δραχμή. Σίγουρα πολύ πιο επιστημονική απάντηση από αυτές των καθηγητάδων οικονομικών που του κάνουν πλύση εγκεφάλου καθημερινά από τα χαζοκούτια. Το εννοώ σοβαρότατα αυτό.

Έπαιξε κάποιο ρόλο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στην επιλογή του Έλληνα ανάμεσα σε ευρώ και δραχμή; Κατά τη γνώμη μου (που πηγάζει καθαρά από την προσωπική μου εμπειρία και την τριβή μου με τον κόσμο) ναι. Στρέφει ακόμα περισσότερα κομμάτια του λαού μας με μίσος κατά του ξένου και ακριβού ευρώ και υπέρ του δικού του νομίσματος. Παίζει τεράστιο ρόλο η ψυχολογική και η πατριωτική ανάταση που έφερε το 61,3%. Πολλοί από αυτούς, μάλλον οι περισσότεροι, δεν έχουν ιδέα για τα καλά που μπορεί να φέρει το εθνικό νόμισμα, όταν αυτό υπάρχει μαζί με μια πατριωτική και πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση. Δεν ξέρουν καν πως υπάρχει το ΕΠΑΜ και τα προτάγματά του. Τους αρκεί το μίσος τους για το ευρώ.

Γιατί δεν κάνουν επιτέλους ένα δημοψήφισμα με την ερώτηση ευρώ ή δραχμή; Τι πιο απλό και κρυστάλλινο. Ούτε ερμηνείες, ούτε παρερμηνείες. Γιατί μετά το μαζικό ΟΧΙ, αν έλθει και μια πλειοψηφική απάντηση υπέρ της νέας δραχμής (που θα έλθει και το ξέρουν), όλος ο λαός θα απαιτήσει να πραγματωθεί η βούλησή του και θα ψάξει κάποιον να εκφράσει αυτή του την απαίτηση. Ακόμα και αν είναι 35% ή 40% υπέρ της νέας δραχμής (που θα είναι πολύ παραπάνω), υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει πως αυτό το νεοδημιουργηθέν μπλοκ, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας; Συμπαγές και αποφασισμένο, σε αντίθεση με το τρομαγμένο και γεμάτο ψέματα στο κεφάλι του, μπλοκ υπέρ του ευρώ;

Προσέξτε κάτι στη δημοσκόπηση της Bridging Europe. Υπάρχει και ένα δεύτερο ερώτημα. Πιστεύετε πως η χώρα είναι έτοιμη να βγει από την ευρωζώνη; Το 62% απαντάει όχι. Γιατί όχι; Γιατί πολύ απλά, δεν ξέρει ποιος θα ηγηθεί σε αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρει αν υπάρχει σχέδιο για αυτό το εγχείρημα.

Φανταστείτε λοιπόν, τι θα συμβεί όταν όλος αυτός ο κόσμος, λάβει γνώση του τι είναι το ΕΠΑΜ, τι αντιπροσωπεύει, τι στόχους και τι πρόγραμμα έχει. Αφήστε τη φαντασία σας πολύ ελεύθερη, γιατί άμα την περιορίσετε δεν θα χωράει αυτό που θα συμβεί, όταν ο λαός γνωρίσει το ΕΠΑΜ.

Καλή λευτεριά


Τελικά, το 61,3% είναι με το ευρώ ή με τη δραχμή; Τελικά, το 61,3% είναι με το ευρώ ή με τη δραχμή; Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.