Το 2ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ: Τι έγινε, τι συμπεράσματα βγήκαν.

Συμπεράσματα από τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ε.Πα.Μ.


του Δημήτρη Κυπριώτη

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα ενότητας και αγωνιστικής διάθεσης, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, αργά το βράδυ της Κυριακής 2ας Ιουνίου, οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, στον Κεραμικό.

Μετά την ψηφοφορία έγκρισης των ψηφισμάτων από το σώμα του Συνεδρίου, για την πολιτική τακτική και τη στρατηγική του Μετώπου, την πολιτική συμμαχιών και του ψηφίσματος συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας, έγινε η κλήρωση του νέου 15μελούς Ελεγκτικού Συμβουλίου και αμέσως μετά ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου 51μελούς Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου (ΕΣΣ).

Τα αποτελέσματα και τα νέα μέλη του κεντρικού Οργάνου, ανακοινώθηκαν έγκαιρα τη Δευτέρα 3...
Ιουνίου και είναι ήδη ανηρτημένα στην κεντρική σελίδα του ΕΠΑΜ. Το νέο ΕΣΣ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρείο του Συνεδρίου, που έχει και την ευθύνη σύγκλησής του, θα συγκροτηθεί σε σώμα την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου και στη συνέχεια θα γίνει η εκλογή των δύο κεντρικών οργάνων του ΕΣΣ, η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) και το Οργανωτικό Γραφείο (Ο.Γ).

Κάνοντας μία σύντομη ανακεφαλαίωση των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του ΕΠΑΜ και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από αυτό, σημειώνουμε τα εξής:

Το 2Ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, σε σχέση με το περσινό, παρουσίασε μία εξαιρετική ωριμότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των Συνέδρων του. Αυτό  φάνηκε χαρακτηριστικά, τόσο από τη συνεχή τους παρουσία στην αίθουσα των εργασιών του Συνεδρίου, πράγμα που δεν συναντάει κανείς εύκολα σε παραδοσιακά κόμματα, όσο κυρίως από τον μεγάλο αριθμό των παρεμβάσεων-ομιλιών που σημειώθηκαν και αφορούσαν, είτε στη διατύπωση κριτικής επί των απολογισμών και εισηγήσεων των απερχομένων οργάνων και του ΓΓ της ΠΓ, είτε  στη διατύπωση και κατάθεση πολλών προτάσεων.

Η εξαιρετική σύνθεση που επήλθε στα διάφορα ψηφίσματα του Συνεδρίου,  ήταν προϊόν εξαντλητικού διαλόγου κα επιχειρημάτων.

Ιδιαίτερη  εντύπωση  προκάλεσαν οι ουσιαστικοί απολογισμοί των δύο οργάνων του Μετώπου, της ΠΓ και του ΟΓ που χαρακτηρίστηκαν από τους ίδιους τους συνέδρους ως ειλικρινείς, με μεγάλη δόση αυτοκριτικής προς όλους και χωρίς καμία εξαίρεση, σε βαθμό που εξέπληξε.

Η εισήγηση του ΓΓ της ΠΓ του ΕΠΑΜ Δ.Καζάκη, είναι ένα κείμενο ουσίας τόσο στις διαπιστώσεις του όσο και στις προτάσεις του, που αντικειμενικά κρινόμενο είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα και από άλλους πολιτικούς χώρους ιδιαίτερα ως προς την οικονομική του ανάλυση.

Το σύνθημα του Συνεδρίου, «Η Δημοκρατία στην Πράξη», ήταν διάχυτο σε όλες τις εκφάνσεις του:  από την σύνθεση των εθελοντών της Κεντρικής  Οργανωτικής Επιτροπής, τη σύνθεση των Προεδρείων από μέλη που υπέδειξαν οι Πυρήνες  του Μετώπου, η υποδειγματική φιλοξενία των μελών του ΕΠΑΜ της Περιφέρειας, η άψογη και άνετη υποδοχή και διαπίστευση, και τέλος ο τρόπος υποβολής υποψηφιοτήτων για το κεντρικό όργανο του Μετώπου και ο τρόπος έγκρισής τους από τους ίδιους τους Συνέδρους, αποτελούν μοναδικά στοιχεία λειτουργίας της δημοκρατίας στην πράξη.

Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε τόσο στους συνέδρους όσο και στους προσκεκλημένους, ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός των Κινημάτων των πλατειών και Πολιτών που έδωσαν το παρόν και χαιρέτησαν το Συνέδριο, όσο και ο μεγάλος αριθμός των προσωπικοτήτων, που έχουν συνδεθεί με τους αντιμνημονιακούς τους αγώνες.

Μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων  που παραβρέθηκαν, χαιρέτισαν το Συνέδριο: ο ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι οικονομολόγοι-καθηγητές Πανεπιστημίου  Σπύρος Λαβδιώτης και Τάκης Οικονομόπουλος, ο γνωστός  ιατρός Δημήτρης Αντωνίου, ο εκδότης Λευτέρης  Ριζάς, ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κουτσομητρόπουλος (Γερμανικές Αποζημιώσεις) η Φλώρα Παπαδέδε - Γενική Γραμματέας Συλλόγου Επιστημόνων ΔΕΗ – ΚΗΕ και άλλοι.

Από τους εκπροσώπους των Κινημάτων που παραβρέθηκαν, χαιρέτησαν το Συνέδριο οι:  Βασίλης Παπαδόπουλος από το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ καθώς και ο Γραμματέας της Νεολαίας του ίδιου Κινήματος, ο Γιώργος Καραμπελιάς από την Κίνηση Πολιτών ΑΡΔΗΝ, ο Γρηγόρης Πέτρου από το Π.Κ.Κ. (Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα), ο Γαβριήλ Πελεκίδης – Γραμματέας ΣΠΙΘΑΣ Αττικής, ο Παναγιώτης Αποστόλου εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ο Θεόδωρος Κατσανέβας – εκπρόσωπος του  κόμματος ΔΡΑΧΜΗ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ, ο Βαγγέλης Πισίας – επικεφαλής της αποστολής "Ένα Πλοίο για την Γάζα", ο Δημήτρης Τσίγκανος εκ μέρους της Ανεξάρτητης Εργατικής Ταξικής Κίνησης, ο Ιωάννης Μακρίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, ο Δημοσθένης Παπαμεθοδίου από την Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση, οι Περικλής Δανόπουλος και Δημήτρης Κωλέττης από τους Αγανακτισμένους-Αποφασισμένους, ο Τάσος Χατζηπαράσχος, από το Κίνημα 3ης Απρίλη, ο Κώστας Λινάρδος από την Ένωση Πολιτών Χαϊδαρίου, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος από το κίνημα «Εμπρός για Αληθινή Δημοκρατία» κ.α

Κινήματα του εξωτερικού που έστειλαν χαιρετισμούς:

 Tο βρετανικό Independence Party, του  γνωστού  ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, το κυπριακό Indymedia, το κυπριακό Wake Up, το ιταλικό απελευθερωτικό κίνημα Per Il Bene Commune και η πρόεδρός του Monia Benini.

Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έστειλαν χαιρετισμό:  O εμπνευστής και δημιουργός της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΑΠ) ο μοναδικός ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, το μήνυμα του οποίου έχουμε ήδη αναρτήσεις πριν από ημέρες και σε αυτήν τη σελίδα, η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη – πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης - πρώην πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, η καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, ο Άγγελος Παπαλεξόπουλος, ανώτατος στρατιωτικός ε.α..

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και χαιρέτισαν το συνέδριο οι πρεσβείες της : Κούβας, της Βενεζουέλας, του Περού και της Ελβετίας.

Τέλος, συγκινητική ήταν η στιγμή που πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και μετά την αποχώρηση των προσκεκλημένων, ανέβηκε στο βήμα ο γνωστός από τους αγώνες του Συντάγματος, παπά-Ηλίας, φίλος του Ε.ΠΑ.Μ., που το καλοκαίρι του 2011 ξόρκιζε τα ΜΑΤ περιτρέχοντας την πλατεία με την χαρακτηριστική «γουρούνα» του!

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 2ο ετήσιο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, καταλήγουμε στο γενικό συμπέρασμα ότι: το Μέτωπο από αυτό το Συνέδριο βγαίνει πιο δυνατό, πιο ώριμο, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο προηγούμενο, αποδεικνύοντας έτσι  ότι, οι όποιες αδυναμίες του Μετώπου, μέρα με τη μέρα ξεπερνιούνται και το στελεχιακό του δυναμικό αποκτά συντονισμένο βηματισμό και κυρίως αυτοπεποίθηση στο έργο που έχει αναλάβει για να φέρει σε πέρας, ώστε να εκπληρώσει  τον αντικειμενικό  σκοπό του, σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη.

*Δημοσιεύθηκε την 9/5/13 στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ

Το 2ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ: Τι έγινε, τι συμπεράσματα βγήκαν. Το 2ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ: Τι έγινε, τι συμπεράσματα βγήκαν. Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Ιουνίου 11, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.