Αγρότες: Οργασμός κινητοποιήσεων, αλλεπάλληλες συσκέψεις και η κάθοδος των αγροτών στο Σύνταγμα προμηνύουν… μετωπική σύγκρουση με τους κυβερνώντες.

Έως πού είναι αποφασισμένοι να το… «φτάσουν» οι αγρότες;

του Γιώργου Χαλιμούρδα*

Την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου προκαλούν τα νέα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Με τις έως τώρα αντιδράσεις τους διατείνονται σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά τους να το φτάσουν έως τα άκρα, που αυτό μεταφράζεται με μπλόκα σε όλους τους κομβικούς δρόμους σε όλη τη χώρα, και υποδηλώθηκε εντόνως με την μαζική κάθοδο στην Αθήνα και το ογκώδες συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος στις 18/11/2015.

«Θερμός» αναμένεται να είναι ο Γενάρης μετά από την πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγρ.Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων από κάθε γωνιά της χώρας (Έβρο, Ανατολική-Κεντρική-Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη, κ.ά.) στη νέα πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά - Καρδίτσας στις αρχές Δεκέμβρη, με τους αγρότες να...
εμφανίζονται να είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές τοπικά και κλιμάκωση σε πανελλαδικό συντονισμό με στήσιμο μπλόκων με τρακτέρ το δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Γενάρη.

Τα κλαδικά αιτήματα

Στα αιτήματά τους οι αγρότες, πέρα από πάγιες θέσεις του αγροτικού κόσμου, περιλαμβάνουν την άμεση αντίθεσή τους σε όλα τα φορομπηχτικά μέτρα που μπαίνουν με το τρίτο μνημόνιο. Συγκεκριμένα ζητούν την κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, τη φορολογία στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα, την κατάργηση των τεκμηρίων, την κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών κλπ), το αφορολόγητο πετρέλαιο, καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών, καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, την άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε νέους αγρότες, να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.

//Το πλαίσιο διεκδικήσεων δεν μπορεί να αναφέρεται σπασμωδικά σε μεμονωμένες διεκδικήσεις. Θα πρέπει να θέτει συνολικά το θέμα της επιβίωσής τους του αγροτικού τομέα με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, την  κατοχύρωση της γης τους, του εισοδήματός τους και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής. Επίσης, να κατοχυρωθεί ο έλεγχος του κόστους παραγωγής, και η εξασφάλιση εκείνης της επενδυτικής δαπάνης που χρειάζεται για να ανθήσει η αγροτική παραγωγή//

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση δια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύεται ότι θα βρει … ισοδύναμα για τους αγρότες, με τους αγρότες από την πλευρά τους να αντιτείνουν ότι τα ισοδύναμα της κυβέρνησης είναι μια απάτη για να τους βάλουν να τσακώνονται με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συσκέψεις και κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο. “Βουλευτές που θα ψηφίσουν το ν/σ για τους αγρότες να μην πατήσουν το πόδι τους στην Κρήτη” δηλώνουν οι Κρητικοί αγρότες, με άγριες διαθέσεις εμφανίζονται οι Σερραίοι αγρότες, μπλόκο στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, στο ύψος της διασταύρωσης για Βούρβουρα, ετοιμάζονται να στήσουν αγρότες της Αρκαδίας, το μπλόκο της Κουλούρας ενισχύεται, στον Πύργο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν την δικιά τους παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου.

Επίσης, τα τρακτέρ στην Εθνική οδό αποφάσισαν να βγάλουν μετά τις 10 Ιανουαρίου αγρότες της Λάρισας, ενώ ο Δημήτριος Κοτσόργιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, τάραξε τα νερά διαμηνύοντας πως πρέπει “Να καταλάβουμε την Bουλή, που αυτή την στιγμή είναι κατοχική” [2].

Τέλος βροντερό παρών έδωσαν 6.000 αγρότες από όλη την επικράτεια στο ογκώδες συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος στις 18/11/2015, γεγονός που θορύβησε τους κυβερνώντες, οι οποίοι άμεσα έδωσαν εντολή στα αριστερά ΜΑΤ (πάγια τακτική) να επιτεθούν απροκάλυπτα στους αγρότες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σκηνικό απείρου κάλλους.

Προσφάτως εκδιώχθηκαν κακήν κακώς τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (και ο κ. Σγουρίδης πρώην υφ. ΥΠΑΑΤ) από εκδήλωση αγροτών του νομό Έβρου, που είχαν το απύθμενο θράσος να παραβρεθούν σε αυτή.

Με την είσοδο στην κρίση, ήρθε το πρώτο χτύπημα στους αγρότες αφού σταμάτησαν να κινούνται με πίστωση και όλες η εισροές στην αγροτική παραγωγή απαιτούσαν μετρητά, έπειτα καταργήθηκε η Αγροτική Τράπεζα και άλλαξαν μορφή τα δάνειά τους, ενώ για τους περισσότερους η επιδότηση παρέμεινε ένα επίδομα για να μείνουν σε αυτή τη σκληρή εργασία, παράλληλα αυξήθηκε το κόστος της παραγωγής, με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες να κρέμονται σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους με το κίνδυνο να χαθεί ή μειωθεί η σοδιά της χρονιάς την στιγμή που οι αποζημιώσεις είναι για κλάματα. Τώρα με το 3ο μνημόνιο έρχεται η οριστική ταφόπλακα για τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο.

Προστασία της γεωργίας

Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία προηγμένη οικονομία στο κόσμο που να μην προστατεύει τη γεωργία της. Στη Νορβηγία οι αγρότες της εισπράττουν το 63% των εισοδημάτων τους από τις κρατικές επιδοτήσεις - το υψηλότερο ποσοστό διεθνώς, και ακολουθεί η Ελβετία (57%), η Ιαπωνία (56%), καθώς επίσης η Νότια Κορέα (54%), [1]. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χώρες που ακολουθούν πολιτικές προστατευτισμού της αγροτικής παραγωγής είναι η Γαλλία, που οι αγρότες της πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους και θορύβησαν την καθεστηκυία τάξη, και οι ΗΠΑ. Είναι προφανές πως μια συγκροτημένη κυρίαρχη ανεξάρτητη εθνική πολιτική πρωτίστως πρέπει να μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται η διατροφική επάρκεια των πολιτών της.

Καμία προηγμένη οικονομία στο κόσμο που να μην προστατεύει τη γεωργία της

Καταρχήν να τονίσουμε ότι ήδη παρουσιάζεται στα στόματα πολλών ως αντιφατικό από την μία οι αγρότες να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δυνάμεις που ψηφίσαν το 3ο μνημόνιο, ξέροντας πως θα φέρνανε τη νέα φοροκαταιγίδα, και από την άλλη να κλείνουν τους δρόμους. Με αυτό εξάλλου το επιχείρημα θα στηριχτεί η κυρίαρχη προπαγάνδα της κυβέρνησης με την συνεπικουρία των ΜΜΕ, εγείροντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και το ερώτημα μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος που είναι ότι οι πολιτικές του Ευρώ, της λιτότητας και της μετεξέλιξης της Ε.Ε. σε ένα αυταρχικό δικτατορικού τύπου καθεστώς, κρατούν την αποικία Ελλάδα σε μια ιδιότυπη οικονομική κατοχή. Και αυτό το ερώτημα δύσκολα θα απαντηθεί από τους αγρότες. Μεγαλύτερη αντίφαση παρουσιάζει η στάση των αγροτοσυνδικαλιστών της Π.Α.ΣΥ. του ΚΚΕ, με δεδομένη την προεκλογική στάση του ΚΚΕ, ότι δεν είναι ώρα για έξοδο από το ευρώ τώρα, και άρα διεκδικήσεις εντός του πλαισίου, δηλωτικό του μέχρι που μπορούν να το φτάσουν. Από την άλλη οι αγροτοσυνδικαλιστες της ΝΔ, που είναι πάντα σε σύμπνοια με την ηγεσία της, καλοβλέπουν μια μεγάλη κινητοποίηση κατά των μέτρων 3ου μνημονίου που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή θα επιτείνει την φθορά του, στη λογική του ώριμου φρούτου, τη στιγμή που η ΝΔ άρχισε να μην ψηφίζει τις εφαρμοστικές διατάξεις του μνημονίου πλέον. Μια τέτοια τακτική αποκλείεται να είναι τακτική των άκρων. Περισσότερο αυτό που διαφαίνεται είναι ότι διεκδικούμε 10 για να πάρουμε τελικά 1, και να γυρίσουμε στο σπίτι μας όλοι ευχαριστημένοι και εν τέλει νικητές. Να λάβουμε υπόψη ότι στη παρούσα φάση το αγροτικό κίνημα έχει βληθεί από την κρίση, με την απογοήτευση, την εξαθλίωση, την απαξίωση των αγροτοσυνδικαλιστών και την εγκατάλειψη να επικρατούν στις τάξεις των μικρών αγροτών.

Άρα είναι πιθανό να μην μπορεί να κερδηθεί ένας αγώνας τέτοιου μεγέθους την στιγμή που αυτός δεν έχει συνδεθεί με διεκδικήσεις και αιτήματα και άλλων κλάδων της ελληνικής κοινωνίας, παρουσιάζοντας στην αιχμή το όλο πρόβλημα της σημερινής κατάστασης που είναι η υπόθεση της εξάρτησης και υποταγής του ελληνικού κράτους στις ορέξεις των δανειστών μας. Η κρίση απέδειξε πως είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας αγώνας ενός κλάδου μεμονωμένα, με όλο το σύστημα προπαγάνδας των ΜΜΕ απέναντί του, χωρίς να υπάρχει γενικότερη συσπείρωση και άλλων παραγωγικών κλάδων και κοινωνικών ομάδων που θίγονται βάναυσα από αυτές τις πολιτικές άγριας λιτότητας, και εν τέλει αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πάση θυσία οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη και άλλων κλάδων αυτή τη δεδομένη στιγμή. Δεν πρέπει να είναι μόνο αγώνας των αγροτών αυτός ο αγώνας. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αυτών των κινητοποιήσεων, και αν δεν κινηθεί αυτός ο αγώνας προς αυτήν την κατεύθυνση το πιο πιθανό είναι να χαθεί.

Με Εθνικό Κρατικό Νόμισμα

Τέλος το πλαίσιο διεκδικήσεων δεν μπορεί να αναφέρεται σπασμωδικά σε μεμονωμένες διεκδικήσεις αλλά θα πρέπει να θέτει συνολικά το θέμα της επιβίωσής τους του αγροτικού τομέα  με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, την  κατοχύρωση της γης τους, του εισοδήματός τους και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής.

Είναι προφανές πως μια συγκροτημένη κυρίαρχη ανεξάρτητη εθνική πολιτική πρωτίστως πρέπει να μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται η διατροφική επάρκεια των πολιτών της.

Επίσης, να κατοχυρωθεί ο έλεγχος του κόστους παραγωγής, και η εξασφάλιση εκείνης της επενδυτικής δαπάνης που χρειάζεται για να ανθήσει η αγροτική παραγωγή, μια δαπάνη που μπορεί να προέλθει μόνο με Εθνικό Κρατικό Νόμισμα, κόντρα στην πολιτική της ερήμωσης που αποφέρει το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων και των πολιτικών του ελεύθερου εμπορίου της ευρωζώνης, που τους οδηγούν στον αργό θάνατο δεκαετίες τώρα.

Ελπίζουμε να διαψευστούμε. Ίδωμεν…

*Ο Γιώργος Χαλιμούρδας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης, Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π.

Αναφορές
[1] Άρθρο «Νορβηγία, ο ενεργειακός γίγαντας», Analyst Team
[2] Άρθρο «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΤΣΟΡΓΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.», συνέντευξη στο Agrotes.eu

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος της επιθεώρησης «ΑΝΑΠΟΔΑ»

από το «Τελευταία Έξοδος»


Αγρότες: Οργασμός κινητοποιήσεων, αλλεπάλληλες συσκέψεις και η κάθοδος των αγροτών στο Σύνταγμα προμηνύουν… μετωπική σύγκρουση με τους κυβερνώντες. Αγρότες: Οργασμός κινητοποιήσεων, αλλεπάλληλες συσκέψεις και η κάθοδος των αγροτών στο Σύνταγμα προμηνύουν… μετωπική σύγκρουση με τους κυβερνώντες. Reviewed by Ανώνυμος on Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.