Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, με το δημοψήφισμα του 2016, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο ‘σόκ’ για την Ευρώπη, κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Άλλοι χαιρέτησαν την απόφαση, αλλά πολύ περισσότεροι προβληματίστηκαν.
Οικονομολόγοι και άνθρωποι της αγοράς ήταν διαιρεμένοι. Πολλοί αμέσως εκτίμησαν ότι η Αγγλία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εισέλθει σε ένα ‘καταστροφικό σπιράλ’! Μια χώρα απομονωμένη, που θα ρέπει προς υπανάπτυξη. Κάτι ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα, και υπανάπτυκτη χώρα της Αφρικής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μίλαγαν για ‘Τράπεζες και Πολυεθνικές που φεύγουν’. Και πράγματι, η αγορά εργασίας κατά τους πρώτους 3 μήνες μετά το δημοψήφισμα του Brexit ‘κόλλησε’. Οι προσλήψεις στο ‘Σιτι του Λονδίνου’ πάγωσαν ξαφνικά.
Τι ακριβώς όμως συνέβη 16 μήνες μετά; Που ακριβώς βρισκόμαστε;
Η Αγγλική λίρα έχασε σημαντικά σε σχέση με την ισοτιμία της με το ΕΥΡΩ κάτι που είχε επιρροή στις τιμές των τροφίμων στην Αγγλία, όχι όμως και των ρούχων, διότι τα ρούχα έρχονται κυρίως από χώρες της Κοινοπολιτείας. Η υποτίμηση κατά 16% περίπου, οδήγησε σε άνοδο πληθωρισμό στο 3%, από 1% που ήταν πριν 16 μήνες.
Η Αγγλία, επίσης, με την έξοδό της δεν απόφυγε τα προβλήματα τρομοκρατίας, που είχαν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως δείχνουν τα χτυπήματα στο Λονδίνο. Αυτό όμως απέχει πολύ από την κατάρρευση.
Σήμερα, η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας τρέχει με 1,5%. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ρυθμό 0,6% στο τρίμηνο, υψηλότερα από την αύξηση 0,2% στο β΄ τρίμηνο, δείχνοντας ότι ο κόσμος αισθάνεται βεβαιότητα. Η ζήτηση εκτοξεύτηκε σε όλες τις κατηγορίες θέσεων εργασίας, τόσο σε ανειδίκευτους ως ειδικευμένες, με μείωση της ήδη ελάχιστης ανεργίας στο διάστημα των τελευταίων μηνών κατά 35% για ανειδίκευτους και 15% σε ειδικευμένα στελέχη!
Η ανεργία αυτή τη στιγμή στην Αγγλία είναι μόλις 4,3% από 5% που ήταν το καλοκαίρι του 2016! Ουσιαστικά η ανεργία είναι σε μηδενικά επίπεδα! Αυτά είναι τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας των τελευταίων 43 ετών!
Όλα αυτά, φυσικά δεν σημαίνουν ότι η Αγγλία δεν έχασε. Έχασε! Έχασε ΠΡΑΓΜΑΤΙ, σε αριθμό γραφειοκρατών των Βρυξελλών που μετακινήθηκαν από το Λονδίνο προς Βρυξέλλες, Παρίσι ή έμειναν άνεργοι! Υπό αυτή την έννοια, το Brexitαναμφίβολα ήταν μια μεγάλη απώλεια!
Απώλεια ήταν για γραφειοκράτες, όχι όμως για τους Βρετανούς! Με τον νέο προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε χτες, οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν ΕΠΙΠΛΕΟΝ άμεσα 5% σε όλη τη χώρα, ενώ επίσης θα υπάρξει ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ φόρων αγοράς ακινήτων για τις πρώτες 300.000 λίρες, και μέτρα για την ενοικίαση αδιάθετων ακινήτων, ώστε να πέσουν και οι τιμές ενοικίασης, και να βελτιωθεί περαιτέρω το επίπεδο ζωής.
Το σημαντικότερο όμως, όπως το αισθάνονται οι Άγγλοι, είναι ότι οι αποφάσεις πλέον δεν λαμβάνονται ανάμεσα σε γραφειοκράτες σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, αλλά στο Λονδίνο! Η Αγγλία, άνοιξε τον δρόμο στους λαούς της Ευρώπης να διαπραγματευτούν είτε καλύτερους όρους στην ΕΕ, αν θέλουν να μείνουν, ή να προγραμματίσουν την έξοδο από αυτή!
Και, όπως στο παρελθόν διέλυσε τον Γερμανικό ιμπεριαλισμό, έτσι και τώρα, κατέστρεψε το παρανοϊκό όνειρο μιας Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, του κυρίου Σόιμπλε και της καταρρέουσας Μέρκελ! Η Αγγλία δημιουργεί, για άλλη μια φορά, το όνειρο των ελεύθερων κρατών! Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Ανάπτυξη!
Κωνσταντίνος Βέργος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Πηγή: new-economy.gr, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Αγγλία, 16 μήνες μετά το BREXIT. Κρανίου τόπος ή Παράδεισος;
Reviewed by Unknown
on
Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: