Πετρέλαια στην Ήπειρο; Ας πάει και το παλιάμπελο

Του Ελευθερίου Λάππα
Οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων τάσσονται υπέρ της εξόρυξης μετά από την επίσκεψη που έγινε στον υπουργό ενέργειας κ. Σταθάκη. Πήραν τις διαβεβαιώσεις πως ούτε το περιβάλλον, ούτε η κοινωνία της Ηπείρου θα έχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης πείστηκαν πως η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι επιτακτική ανάγκη και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Η ανησυχία της κοινωνίας είναι κάτι που θα καμφθεί με ενημέρωση από το υπουργείο.
Δηλαδή οι πολίτες της Ηπείρου που αντιδρούν προφανώς είναι από άλλο πλανήτη και δεν μπορούν να δουν τα καλά της «επένδυσης». Οι επιστήμονες που μιλούν για εργασίες που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, διέγερση σεισμών και μόλυνσης των άπειρων υδάτων που έχει το υπέδαφος  μάλλον θα μιλάνε για άλλη περιοχή του κόσμου και όχι για την Ήπειρο.
Φυσικά όλα αυτά είναι άνευ σημασίας, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πωγωνίου -ένας από τους δήμους που έδωσαν άδεια έρευνας και εξόρυξης –  στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς θεωρούν το ίδιο και οι βουλευτές του νομού.
Κανένας λόγος ανησυχίας και η επένδυση ύψιστης σημασίας για την χώρα.
Μάλιστα!
«Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα»(Λένιν)
Την εξόρυξη και γενικά την «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας »την απαίτησαν οι δανειστές και είναι στο δεύτερο μνημόνιο, (επί Σαμαροβενιζέλων), τότε έπεσαν οι υπογραφές για την έναρξη των μελετών και σήμερα ήρθε η ώρα της υλοποίησης. Όταν ο τότε πρωθυπουργός έταζε 150δις κέρδη για το δημόσιο από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, οι σημερινοί Συριζαίοι καταψήφιζαν και φωνασκούσαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη εναντίον των εξορύξεων, των μνημονίων και του ξεπουλήματος πατρίδας, πρωτοστατούσαν στις εκδηλώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος και εναντιώνονταν στις λεόντιες συμβάσεις στο πλευρό του λαού, μεταξύ αυτών ήταν και οι σημερινοί βουλευτές της Ηπείρού.
Σήμερα είναι όλα καλά καμωμένα, τους διαβεβαίωσε ο υπουργός!! Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, οι πολυεθνικές θέλουν το καλό μας και οι συμβάσεις είναι υπέρ του δημοσίου.
Οι πρωταθλητές της κωλοτούμπας και της δημαγωγίας αποδεικνύουν καθημερινά πόσο ψεύτες και υποκριτές είναι. Μην νομίζετε πως θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν την στάση τους, εδώ δικαιολόγησαν την ψήφιση μνημονίων και την υποδούλωση της χώρας. Καμία ντροπή καμία αιδώ κανένας ενδοιασμός.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε; Για πόσο καιρό θα τους υποστούμε ακόμα; Πότε θα τους κλείσουμε φυλακή για τα ψέματα που μας είπαν; Πως είναι δυνατόν να είναι παράνομος κάποιος που υπερασπίζεται την περιουσία του (βλέπε πλειστηριασμούς) και αυτοί που μας οδήγησαν με τις υπογραφές τους στην σημερινή κατάσταση να είναι στο απυρόβλητο; Πως είναι δυνατόν να ανεχόμαστε ακόμα ανθρώπους που με ψεύτικες υποσχέσεις αναρριχηθήκαν στην εξουσία μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν συμφέροντα που λεηλατούν την Πατρίδα μας;
«Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφεται αυτή η σύμβαση» (Κασσιμάτης)
Πως είναι δυνατόν στην απελπιστική οικονομική κατάσταση της χώρας να δεχόμαστε την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού μας πλούτου; Τα κέρδη που ευαγγελίζονται οι υπογράφοντες είναι 25% επί των κερδών της εταιρίας (20% των κερδών προς το δημόσιο και 5% των κερδών προς τους ΟΤΑ) είναι η φορολογία που ορίζει η νομοθεσία. Γιατί ο Έλληνας επιχειρηματίας φορολογείται με 70 και 80% και οι πολυεθνικές με ένα μικρό ποσοστό επί των κερδών; Πόσο δίκαιο ή ηθικό είναι αυτό; Πως λειτουργεί αυτό υπερ του δημοσίου συμφέροντος;
Ας το σκεφτούμε λίγο, έχουμε ένα χωράφι και  γνωρίζουμε πως κρύβει έναν θησαυρό. Μας λείπουν όμως τα εργαλεία για την ανασκαφή. Εκτός αυτού χρωστάμε στην τράπεζα και μας πιέζει ασφυκτικά να κάνουμε ρύθμιση των χρεών υπό τον όρο να παραχωρήσουμε το χωράφι με τον θησαυρό σε θυγατρική εταιρία της. Θα το κάναμε ποτέ αυτό; Θα δεχόμασταν ποτέ αυτόν τον εκβιασμό; Θα λέγαμε : «ας πάει και το παλιάμπελο»;
Η λύση ποια είναι, να παραχωρήσουμε το χωράφι σύμφωνα με τις πιέσεις της τράπεζας νομίζοντας πως θα μας αποδώσει το 25% των κερδών του θησαυρού ή να  αγνοήσουμε την πρόταση της  και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε μόνοι μας τον θησαυρό όταν και όποτε οι οικονομικές μας δυνάμεις το επιτρέψουν;
Δείτε τι γίνεται στο δέλτα του Νίγηρα. Η τρίτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη με 2εκ. βαρέλια παραγωγή ημερησίως. Όλοι οι πολιτικοί της είναι μέσα στο χρυσάφι και ο λαός κυριολεκτικά πεινάει, το περιβάλλον έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα και οι εταιρίες έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον προς όφελος τους.
Αυτό ετοιμάζουν για την Ηπείρο, εξαθλίωση του λαού και βίλες για τους πολιτικούς. Θα το δεχτούμε;
Η λεηλασία του τόπου ποτέ δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και ποτέ οι πολυεθνικές δεν θα δώσουν τίποτα από τα κέρδη τους. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η παγκόσμια ιστορία.
Ο Ελευθέριος Λάππας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ. και υπεύθυνος για την περιφέρεια Ηπείρου
Πετρέλαια στην Ήπειρο; Ας πάει και το παλιάμπελο Πετρέλαια στην Ήπειρο; Ας πάει και το παλιάμπελο Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.