Στο δια ταύτα κύριε υπουργέ!

Του Γιώργου Αναλυτή
Η 10η  επετειακή έκδοση της ICAP Group «Business Leaders in Greece», φιλοξενεί άρθρο του Υπ. Οικονομικών Δημ. Παπαδημητρίου, στο οποίο τονίζει ότι πριν έναν χρόνο αμφισβητείτο  η δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας  ενώ σήμερα η οικονομία ανακάμπτει, αλλά αμφισβητείται από κάποιους η δυναμική και η βιωσιμότητα  της.
Μιλά επίσης για μια περίοδο σταθεροποίησης, στη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε η διαμόρφωση αναπτυξιακών όρων  (δηλ. αναδιαπραγμάτευση μεταρρυθμίσεωνπρωτογενών πλεονασμάτων και δημόσιου χρέους ) για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης.
Αφού μας παρουσιάζει τους οικονομικούς δείκτες, τις ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις, ανά εξάμηνο, καταλήγει ότι το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας με τη δημιουργία 260.000 θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ξέχασε όμως να μας πει ο υπουργός, πόσοι από αυτούς εργάζονται ως ωρομίσθιοι, πόσοι έχουν να πληρωθούν μήνες, πόσοι πληρώνονται με κουπόνια και κυρίως πόσοι βρήκαν δουλειά σε άλλη χώρα;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν  στη δημοσιότητα, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (20,5% τον Σεπτέμβριο) και στην Ισπανία (16,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,5%), στη Μάλτα και στη Γερμανία (3,6%).
Στο δια ταύτα υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε πόσοι Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και πόσοι υποσιτίζονται;
Και συνεχίζει ο υπουργός: «Τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται σταδιακά, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, με συνέπεια ο δανεισμός τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA να έχει μειωθεί κατά 58 δις από τον Ιούνιο του 2015.»
Και αναρωτιέται κανείς, συμβαίνουν όλα αυτά ή ζούμε σε άλλη χώρα;; Μειώνονται τα χρέη, αυξάνονται οι καταθέσεις αλλά ταυτόχρονα πλειστηριάζουν το σπίτι ή την εταιρεία για χρέη και ασφαλιστικές εισφορές. ( !! )
Και συνεχίζει ο υπουργός στο άρθρο του, λέγοντας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των θεσμών, των αγορών και των επενδυτών έναντι της χώρας :
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Τράμπ ότι << η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικά τόπος >>, όπως και των Ντάισεμπλουμ- Σόιμπλε ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, θα κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.  Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εκθέσεις μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων όπως των Goldman Sachs και  BlackRock που συνιστούν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Είναι προφανές ότι έχουν δεσμευθεί για την πιστή τήρηση του προγράμματος (που σημαίνει επιπλέον μέτρα λιτότητας) και την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας υπό την διαρκή ξένη επιτροπεία.
Κι ενώ ζητωκραυγάζουν για ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αμφισβητεί το στόχο του προϋπολογισμού 2018 για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018 προκύπτει κατά 56% από την αύξηση του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου, αναδεικνύοντας την επισφάλεια της συγκεκριμένης πρόβλεψης, όπως και το 2017 έχει  καταγραφεί σημαντική απόκλιση μεταξύ αρχικής πρόβλεψης και πραγματοποίησης.
Σχολιάζοντας το στόχο του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρει πως «τα προηγούμενα δείχνουν ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς».
Στο δια ταύτα λοιπόν κύριε υπουργέ.
Φιλοδοξείτε και έχετε εναποθέσει τις ελπίδες σας στις «επενδύσεις», ψάχνοντας και περιμένοντας να βρεθεί αγοραστής για  την δημόσια περιουσία. Αντί να αγωνιάτε να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, αγωνιάτε για την αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών φορέων και των θεσμών. Αποφασίζουν άλλοι για τη χώρα μας και εσείς απλά εκτελείτε τις εντολές.
Είναι εύκολο να σκύψετε το κεφάλι και να αποδεχτείτε αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, όπως είναι και δύσκολο να σηκώσετε το κεφάλι και να αναρωτηθείτε το γιατί, τι σκοπό εξυπηρετεί, αν είναι εφικτό και αν αξίζει τον κόπο.
Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Στο δια ταύτα κύριε υπουργέ! Στο δια ταύτα κύριε υπουργέ! Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.