Εκλογές;

Του Γιάννη Σιδέρη
Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τελειώσει με το θέμα όσο πιο γρήγορα μπορεί, θεωρώντας μάλλον ότι όταν αιωρείται το κλείσιμο μιας αξιολόγησης,  το πολιτικό κόστος αυξάνεται. Έτσι, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ως προαπαιτούμενα, δημοσιονομικά μέτρα που πλήττουν άμεσα τους πολίτες, όπως περικοπές ή αύξηση φορολογίας (εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά), θεώρησε πως το έργο της αυτή την φορά θα είναι εύκολο. Αυτό που δεν εκτιμήθηκε σωστά όμως είναι πως πολλά από τα προαπαιτούμενα, στρέφονται κατά των πυρηνικών δομών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα και κύρια οι πλειστηριασμοί. Η δράση μελών και ψηφοφόρων του στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών με κεντρικό σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» όπως και οι δηλώσεις του προέδρου του και νυν πρωθυπουργού περί σεισάχθειας, αναγκάζει τους ευφάνταστους επικοινωνιακά κυβερνώντες, να κάνουν έναν μεγάλο αγώνα ώστε να μεταστρέψουν το κλίμα στη κοινή γνώμη. Η συνταγή γνωστή και πολύ διαδεδομένη σε νεοφιλελεύθερα περιβάλλοντα: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ και ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.
Έτσι λοιπόν όροι όπως στρατηγικοί κακοπληρωτές και λαϊκή κατοικία, εντάχθηκαν πλέον στην καθημερινότητά μας, με σκοπό την συσκότιση του λαού ως προς το φλέγον κοινωνικό αυτό θέμα. Η αυταπάγγελτη δε δίωξη των όποιων κρίνεται πως παρεμποδίζουν τους συμβολαιογράφους στο να εκπλειστηριάσουν κάποιο ακίνητο, είναι πλέον νόμος του κράτους. Φαίνεται όμως πως δεν τα κατάφεραν όπως θα επιθυμούσαν. Τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, καθώς και η δημοσιοποίηση πλειστηριασμών κατοικιών πολύ κάτω του ορίου των τριακοσίων χιλιάδων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ισχύει για τις τράπεζες, φάνηκε να ακυρώνουν την επιμελή τους επικοινωνιακή προσπάθεια στο να πείσουν τον κόσμο ότι καλώς πράττουν!
Έτσι, ο ίδιος ο Δραγασάκης ανέλαβε να οργανώσει ομάδα όπου θα παρακολουθεί τα ακίνητα που θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα  πρώτης κατοικίας κάτω των τριακοσίων χιλιάδων. Τα επεισόδια δε, ιδιαιτέρως μετά και την ρίψη των χημικών στον χώρο του ειρηνοδικείου Αθηνών, ενεργοποιεί τα «αριστερά» αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι πλειστηριασμοί και αυτή την Τετάρτη, σε αντίθεση με ότι είχαν συμφωνήσει με τους «θεσμούς»!
Τα «αριστερά αντανακλαστικά» του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ενεργοποιήθηκαν και με την τροπολογία για τα εργασιακά και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, όπου πήγε να περάσει «νύχτα», αλλά τελικά αποσύρθηκε! Βέβαια, δεν θα αργήσει να επανέλθει «βελτιωμένη» και οι πάντα πρόθυμοι κυβερνητικοί βουλευτές να την υπερψηφίσουν!
Το άλλο μέτωπο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι πυρηνικές «αρχές» του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα  πρόκειται για 14 διαγωνισμούς, οι οποίοι «πρόκειται να προκηρυχθούν» και προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2018.  Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πλέον εμβληματικές και πολιτικά δύσκολες αποκρατικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή η ΔΕΠΑ (65%), τα ΕΛΠΕ (35%), η ΔΕΗ (17%), η ΕΥΔΑΠ (11%) και η ΕΥΑΘ (23%).
Το κυβερνητικό αφήγημα ήδη διαχέεται στους πολίτες, σε όλους τους τόνους. Γρήγορο κλείσιμο τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης, τέλος προγράμματος, έξοδο στις αγορές, τέλος της επιτροπείας! Ο λαός όμως, δεν μπορεί να πειστεί αφού  η ίδια η καθημερινότητά του τους διαψεύδει, πράγμα που δεν απαιτεί το παραμικρό οικονομικό στοιχείο προς επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης που η πλειονότητα έχει περιέλθει!
Το βέβαιο είναι πως ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.Αν μάλιστα οι κυβερνώντες θεωρήσουν πως το πολιτικό κόστος της συμφωνίας για το κλείσιμο της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης είναι αρκετά μεγάλο, ίσως οι εκλογές να είναι πολύ κοντά! Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν!
Πάτρα, 13 Δεκεμβρίου 2017
Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Εκλογές; Εκλογές; Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.