Το πλιάτσικο εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα συνεχίζεται…Πολλαπλασιαστής του: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (Μέρος Α’)

Του Γιώργου Βαζάκα
«Τα  αγαθά κόποις κτώνται αλλά : τρόποις και κόλποις κτώνται
ΜΕΡΟΣ    Α΄
Στο άρθρο μας  την 1/1/2017, που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες της Κατερίνης, με τίτλο: «ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ κι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αλλά ποια… πια», δώσαμε μια πρώτη εικόνα για την τραγική αυτή και άδικη εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, μέσω πλειστηριασμών, μια που η θλιβερή μας κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις εντολές των ξένων δανειστών και του ευρωσυστήματος. Στο παρόν άρθρο μας ευελπιστούμε να συμβάλουμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το  τόσο επώδυνο αυτό θέμα για τον κόσμο.

Ήδη από τις 6/9/2017 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί πιο εξελιγμένοι, πιο γρήγοροι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μ’ αυτούς οι τράπεζες θα ξεπουλούν ακίνητα με ηλεκτρονική δημοπρασία τρεις φορές την εβδομάδα σε διπλή βάρδια: 10 – 14 μ.μ. και 14 – 18 μ.μ. και σε πρώτη δόση έβγαλαν στο σφυρί 5000 σπίτια. Και θα συνεχίσουν με βάρδιες κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα. Καταλαβαίνουμε, θα κάνουν θραύση και αλίμονο στα  θύματα!…
Δεν πρέπει να παραξενευόμαστε από την εξέλιξη της πορείας των πλειστηριασμών. Θυμίζουμε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έλαβε χώρα από την 1/1/2015, εικοσιπέντε ημέρες δηλαδή πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (η πρώτη φορά αριστερά). Μέχρι τότε ίσχυε νομοθετημένα η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια οι κατατρεγμένοι αναστενάζουν στα ειρηνοδικεία της Ελλάδας με τη συμπαράσταση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
Πριν φτάσουμε όμως στη σημερινή μορφή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναφέρουμε γεγονότα από τους άμεσα εμπλεκομένους σ’ αυτούς, τους συμβολαιογράφους που με τις ενέργειές συνέδραμαν στη διαμόρφωσή τους. Έτσι  την Τετάρτη στις 12 Οκτωβρίου του 2016 οι συμβολαιογράφοι κήρυξαν αποχή από τα ευγενή καθήκοντα τους και κάλεσαν τα ΜΜΕ, όπου δήλωναν τη έντονη «δήθεν» ανησυχία τους «για τη σωματική τους» ακεραιότητα από τη βαρβαρότητα του απλού πολίτη ή του όχλου, όπως είπε συμβολαιογράφος εκπρόσωπός τους.
Ωραιότατη περιφρόνηση προς τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και τους ανθρώπους που έσπευδαν στα ειρηνοδικεία, για να σώσουν την ιδιοκτησία τους. Αντί να αναλάβουν κάθε ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και το θεσμικό τους ρόλο ως δημόσιου λειτουργού, δήλωναν πολλές φορές ότι είναι εκτελεστικά όργανα και εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις. Κάνουν τη δουλειά τους. Μα κι ο ΜΑΤατζής τη δουλειά του κάνει, όταν ξυλοκοπάει γέροντες συνταξιούχους. Στην πραγματικότητα η αποχή αυτή που κράτησε οχτώ μήνες προς το τέλος του Αυγούστου του 2017 με απόφασή τους οι συμβολαιογράφοι την ανέστειλαν κι έγινε η αποχή, για να προετοιμασθεί το κράτος να φτιάξει το μηχανισμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Κοντά σ’ αυτά οι συμβολαιογράφοι κλήθηκαν να αποστείλουν εκθέσεις με στοιχεία στις κατά τόπους Εισαγγελίες πρωτοδικών αναφέροντας ποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν «προβλήματα» από τις αντιδράσεις πολιτών στις διαδικασίες πλειστηριασμών κατά το τέλος του Ιουνίου του 2016. Και ιδού το αποτέλεσμα: Σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον πολιτών καθώς και μελών και φίλων του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου) της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Συνπροστίθεται, όπως καταλαβαίνει ο καθένας δημοκράτης πολίτης, και η ποινικοποίηση των αγώνων.
Παρόλα τα παραπάνω οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί από 1/1/2017 έως 26/7/2017, δημοσιευμένοι μέσω ηλεκτρονικής σελίδας ήταν 2.382 και με τη δράση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς κατορθώθηκε να αποτραπούν σε ποσοστό άνω του 90%. Όμως η κάθε ματαίωση του όποιου πλειστηριασμού δεν έφερνε και την οριστική σωτηρία της πλειστηριασμένης περιουσίας. Φρόντισαν οι ιθύνοντες να αλλάξουν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε μετά από κάθε ματαίωση ορίζονταν νέα ημερομηνία του πλειστηριασμού μετά περίπου από 45 μέρες. Έπαιρνε ο οφειλέτης μια μικρή χρονική ανάσα, για να βρει κάποιο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να μη χάσει την περιουσία του.
Και σα να μη έφταναν τα προαναφερθέντα για τις μεθοδεύσεις στη διευκόλυνση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κερκύρας (Σ.Σ.Ε.Κ.) με την από 28/8/2017 πολυσέλιδη ανακοίνωσή του  ξεμπροστιάζει το διαπλεκόμενο παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μετά από τη συμφωνία της με τους αποκαλούμενους «θεσμούς», να δεχθεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παραδίδοντας έτσι την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού πλιάτσικο στα χέρια των τοκογλύφων.
Ενδεικτικά και ηχηρά σημεία της πολυσέλιδης καταγγελίας του (Σ.Σ.Ε.Κ.) είναι: 1) η διαπλοκή ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η απόφασή της να ανατεθεί το έργο στον ανάδοχο χωρίς δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, 2) οι ίντριγκες της ελληνικής κυβέρνησης, που προκειμένου να νομιμοποιήσει τις έκνομες ενέργειές της στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τροποποίησε τον Κώδικα των Συμβολαιογράφων προσθέτοντας εμβόλιμα νέο άρθρο (98Α ) με τροπολογία που πέρασε στο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία, 3) η συνενοχή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Αρχής Προστασίας του Πολίτη που επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες του (Σ.Σ.Ε.Κ.) και τέλος η άμεση συνέργεια του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, που δήλωσε την ανάληψη της χρηματοδότησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ ολοκλήρου από το σύλλογό του, εξασφαλίζοντας έτσι την ολοκλήρωση του έργου ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις ή τη μη συμμετοχή των κατά τόπους συμβολαιογραφικών συλλόγων.
Αναλόγως εναντιώθηκαν ως προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα συγκάλεσαν σε γενική συνέλευση τους συναδέλφους τους, όπου ανέτρεψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις αρχικές αποφάσεις του Δ.Σ. του συλλόγου τους, ευνοϊκές προς την δημιουργία της πλατφόρμας και αποφάσισαν το πάγωμα κάθε πλειστηριασμού μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα.
Εμβαθύνοντας στη σοβαρότητα του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε, θέλουμε να τονίσουμε ότι με όσα από τα προαναφερθέντα κάνουμε αιχμές εναντίον συμβολαιογράφων, δεν κατηγορούμε συλλήβδην τους συμβολαιογράφους. Οι παραπάνω αιχμές στρέφονται ενάντια σε κάποιους προέδρους συμβολαιογραφικών συλλόγων και σε δέκα με είκοσι συμβολαιογράφους και αυτούς το Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) τους ξέρει από την παρουσία του τα τελευταία 3-4 χρόνια στα ειρηνοδικεία, τους ξέρει ποιοι είναι ονομαστικά, που εμπλέκονται με κυκλώματα τραπεζών και «κορακιών», όπως τους λέει η αγορά. Είναι οι άνθρωποι, που στήνονται μόνο και μόνο, για να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και να κερδοσκοπούν σε βάρος της ατυχίας ή της δυστυχίας του Έλληνα πολίτη.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο από πολιτική ευαισθησία, στα τέλη του Αυγούστου του 2017 η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ. σε ανακοίνωσή της καλούσε τους συμβολαιογράφους ανά την Ελλάδα να μη δεχθούν  τον εκβιασμό της κυβέρνησης για υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μέχρι 1/9/2017, αλλά να ανατρέψουν με μαζικές συνελεύσεις τις αποφάσεις των Δ.Σ. των συλλόγων τους,  που αποδέχτηκαν να υπογράψουν τη εν λόγω σύμβαση.
Τους επεσήμαινε ακόμη η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ., πριν αποκαλυφθεί η συμπαιγνία κάποιων προέδρων τους στην ιστορία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι θα θεωρηθούν, αν δεχθούν την προαναφερθείσα σύμβαση συνένοχοι, επειδή μ’ αυτή παραβιάζεται ο Κώδικας των συμβολαιογράφων, παραβιάζεται το Σύνταγμα, παραβιάζεται ο ρόλος του συμβολαιογράφου, που είναι λειτουργός δικαιοσύνης κι όχι ιδιώτης επαγγελματίας, που το μόνο που ξέρει είναι να κερδοσκοπεί σε βάρος της ατυχίας ή της δυστυχίας του Έλληνα πολίτη. Επίσης ότι ο Κώδικας συμβολαιογράφων προβλέπει ότι ειδικά για τους πλειστηριασμούς ο συμβολαιογράφος οφείλει να τηρεί και να υπερασπίζεται τα χρηστά ήθη κι όχι να συμμετέχει κι ο ίδιος στην κλοπή της περιουσίας του Έλληνα πολίτη.
Δυστυχώς με τη σύμβαση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οδηγούμαστε να πούμε ότι ακυρώνεται το συμβολαιογραφικό επάγγελμα. Διότι ενώ μέχρι προσφάτως ο συμβολαιογράφος παρίστατο στον πλειστηριασμό, για να υπερασπίσει τον πολίτη και το δίκαιο, τώρα με τη νέα σύμβαση έρχεται ως επαγγελματίας εκπλειστηριαστής. Γιατί αυτό θα γίνει και θα γίνει σε χώρο που επιλέγει ο ίδιος, με ανθρώπους που επιλέγει ο ίδιος, δηλαδή του δίνεται η δυνατότητα να βγάλει απ’ τον πλειστηριασμό οποιονδήποτε δεν του αρέσει το πρόσωπο. Χωρίς πολλά φτάσαμε σε τέτοιο σημείο, όπου πλέον νομιμοποιείται η κλοπή και η δήμευση.
Πάντως θέλουμε να είμαστε ακριβείς και σαφείς. Όλα τα παραπάνω είναι εξειδικεύσεις των απαιτήσεων της ευρωμαφίας των δανειστών μας, που υπέγραψαν οι εθελόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις ύστερα από την ξενόφερτη μεθόδευση κρίσης χρέους το 2010 που ενέσκηψε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα απόρροια του Μνημονίου 1. στις(8/5/2010)  και της 1ης Δανειακής Σύμβασης: όρος 14, παράγραφος 5: « Ο δανειολήπτης ( ο ελληνικός λαός χωρίς να ερωτηθεί φυσικά ) παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία. Αποτέλεσμα του μνημονίου 2., το οποίο εντέλει «αξιοποίηση» όλης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας( τα ασημικά της χώρας…) για την αποπληρωμή του χρέους της.
Κατερίνη 14/9/2017
Υποσημείωση: Θα ακολουθήσει το Β’ και τελευταίο μέρος του άρθρου.
 Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.  
Το πλιάτσικο εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα συνεχίζεται…Πολλαπλασιαστής του: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (Μέρος Α’) Το πλιάτσικο εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα συνεχίζεται…Πολλαπλασιαστής του: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (Μέρος Α’) Reviewed by Unknown on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.