Με ψύχραιμη ματιά: Τι ακριβώς συμβαίνει με τη Β. Κορέα;

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Β. Κορέας είναι μια πολύ παλιά ιστορία που ανάγεται στη διαίρεση της χερσονήσου σε αμερικανικό προτεκτοράτο(Νότιος Κορέα)και κινεζική σφαίρα επιρροής (Β.Κορέα). Οι αντιπαραθέσεις αυτές είναι συνεχόμενες όλα αυτά τα χρόνια και έχουν περάσει από διάφορες φάσεις κρίσεων.

Η κρίση όμως που εξελίσσεται  μεταξύ των δύο χωρών  τον τελευταίο καιρό, ξεπερνάει τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις, αφού φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κινδυνεύσουμε να ζήσουμε σκηνές πολέμου και μάλιστα με απρόβλεπτες διαστάσεις, λόγω των αναπόδεικτων απειλών χρήσεως πυρηνικών βομβών εκ μέρους της Β. Κορέας

Όμως για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, πρέπει να πάρουμε το νήμα αυτής της ιστορίας από την αρχή.

Η πρώτη και πολύ εύκολη ανάγνωση του αφηγήματος που μας «σερβίρεται» από τα ΜΜΕ είναι ότι εκεί στη Β.Κορέα, υπάρχει ένας παλαβός δικτάτορας που έχει πάντα το χέρι του πάνω σε ένα κουμπί και είναι έτοιμος να το πατήσει (υπάρχουν και σχετικές φωτογραφίες) και να κάνει πυροτέχνημα όχι μόνο  την περιοχή, αλλά και όλον  τον κόσμο.

Έτσι μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια απειλή, τρέχουν όπως κάνουν πάντα άλλωστε οι καλοί του κόσμου (ΗΠΑ), για να βάλουν τάξη και να εμποδίσουν τον απειλούμενο Αρμαγεδδώνα! Στο σχετικό αυτό αφήγημα υπάρχουν και δράκοι με τρία κεφάλια και άλλα ευτράπελα. Πίσω όμως από αυτήν την ιστοριούλα υπάρχει και η πραγματική αιτία.

Αλήθεια, τι ακριβώς να θέλουν οι Αμερικάνοι και περιφέρονται συνεχώς γύρω από αυτήν την περιοχή; Γιατί δεν αφήνουν τον ….τρελό στην τρέλα του; Η απάντηση είναι μία και δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας. Θέλουν τον περιορισμό και τον έλεγχο της Κίνας. Πως όμως θα τον πετύχουν; Μα με τη φυσική και συνεχή αμερικανική στρατιωτική παρουσία που είναι όμως δεδομένη στην κατακτημένη από το Β΄ ΠΠ Ιαπωνία και στη Ν. Κορέα μετά τη διαίρεση της χερσονήσου, όπως έχουμε προαναφέρει.

Κάπως έτσι αν δούμε τα πράγματα θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε το τι ακριβώς παίζεται εκεί, αρκεί όμως να λάβουμε υπόψη μας και μία ακόμη σοβαρή παράμετρο, που  το «μίσος» που χωρίζει τους δύο συμμάχους των Αμερικανών εκεί την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση για τις ΗΠΑ.

Με ποιο λοιπόν τρόπο ισορροπούν οι Αμερικανοί σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό παιχνίδι με στόχο να διαιωνίζουν την παρουσία τους στην περιοχή; Μα είναι φανερό πλέον. Με το να μετατρέψουν σε σκιάχτρο τη Β. Κορέα, της οποίας η εκάστοτε «τρελή» πολιτική ηγεσία, διακατέχεται από τη μανία της κατάκτησης όλου  του κόσμου κι έχει  έτοιμα να εκτοξεύσει εναντίον του  πυρηνικά βλήματα, όπως διαβάζουμε για πολλά χρόνια τώρα καθημερινά σε πάσης φύσεως έντυπα.

Πραγματικός στόχος των Αμερικανών η Κίνα

Αφού ο μπαμπούλας του κόσμου έχει κατασκευαστεί και δείχνεται φανερά, πρέπει τώρα να υπάρξουν και οι σχετικές αποδείξεις που θα στηρίζουν αυτόν το φόβο. Έτσι λοιπόν η Υπηρεσία Πολιτικής  Προστασίας της Ιαπωνίας, αναφέρει συγκεκριμένα. «Για να διανύσει ένας πύραυλος της Β. Κορέας 1.600 Χιλιόμετρα, τόσα είναι αυτά που τους  χωρίζουν, απαιτούνται μόνο 10΄της ώρας και εμείς θα μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε αρκετά λεπτά αργότερα, επειδή δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος μόλις αυτός εκτοξευθεί»

Έτσι λοιπόν αρχίζει να εξαπλώνεται ο φόβος και να ζητείται πλέον η συνδρομή των Αμερικανικών ΕΔ, για να μπορέσουν να εντοπίζουν άμεσα την απειλή με τα μέσα που αυτές διαθέτουν. Οι ΗΠΑ ακούγοντας αυτές τις εκκλήσεις των συμμάχων τους, ξεκινούν τη διαδικασία μεταφοράς του συστήματος THAAD στη Ν. Κορέα, κάτι το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό για την προστασία τόσο της Ν. Κορέας, όσο και των συμμάχων τους από μία πολύ πιθανή πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας.

Τώρα το γεγονός  ότι το πανίσχυρο αυτό ραντάρ που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής, μπορεί να «δει» πολλές περιοχές της Κίνας και να υπονομεύσει την ασφάλειά της, προφανώς αυτό είναι εντελώς τυχαίο και δεν εντάσσεται στα σχέδια των ΗΠΑ που ετοιμάζονται να τιμωρήσουν τον τρελό δικτάτορα Κιμ και να απαλλάξουν έτσι  τη Β.Κορέα από την παρουσία του.

Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ
Με ψύχραιμη ματιά: Τι ακριβώς συμβαίνει με τη Β. Κορέα; Με ψύχραιμη ματιά: Τι ακριβώς συμβαίνει με τη Β. Κορέα; Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.