Ένα τραβηγμένο σενάριο

του Γιώργου Ιεροδιάκονου

Τι κάνει ο νονός της μαφίας όταν θέλει να «φάει» τον διεκδικητή της θέσης του; Στοχοποιεί έναν από τους υποτακτικούς του για να προκαλέσει την μεθοδευμένη αντίδρασή του. Και πως αντιδρά ο υποτακτικός; Καθαρίζει τον... διεκδικητή!

Ας κάνουμε τώρα τις αναγωγές μας με την κρίση του Κατάρ. Ποιος είναι ο νονός σ’ αυτή την ιστορία; Ο Τράμπ. Και ποιος είναι ο διεκδικητής; Η Μέρκελ. Υποτακτικός, δεν το συζητάμε, είναι ο εμίρης του Κατάρ, ο Χάμαντ Αλ-Τάνι. Ο Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Τάνι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Το ιδιωτικό του κράτος, μια σταλιά. Όσο και η Εύβοια. Ένα κράτος που δεν παράγει απολύτως τίποτα. Ούτε καν κρεμμύδια! Παρ’ όλα αυτά όμως έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως (129,700 δολάρια ετησίως), αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας, ύψους 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέπει στο...
Εμιράτο να διατηρεί μετοχές σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού από την Barclays ως την Credit Suisse και φυσικά, μέσω του χαρτοφυλακίου του, να μπορεί να επηρεάζει διεθνώς τις ισοτιμίες και τα χρηματοπιστωτικά balances.

Ο νονός λοιπόν (ο Τράμπ), δεν έχει παρά να υποστηρίξει μια σαουδαραβική εισβολή στο Κατάρ για να πιέσει ακόμα περισσότερο τον Αλ-Τάνι, ώστε να προβεί στην «απονενοημένη πράξη». Δεν θα έχει άλλωστε άλλη επιλογή ο Εμίρης, αφού, εκτός από την υποταγή της χώρας του στη Σαουδική Αραβία, κινδυνεύει να χάσει και τα τεράστια αποθέματα ρευστού του χαρτοφυλακίου του.

Ποια είναι αυτή η απονενοημένη πράξη; Μα δεν έχει άλλη επιλογή. Αφού ο πόλεμος που δέχεται είναι κατ’ εξοχήν οικονομικός (ήδη οι εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τις τράπεζες του Κατάρ), οικονομικά θα αντιδράσει κι εκείνος. Πώς δηλαδή; Τι συνάλλαγμα έχουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα χαρτοφυλάκιά τους; Δολάρια και ευρώ. Τι συνάλλαγμα έχει το Κατάρ; Το ίδιο! Άρα;

Άρα το μόνο που του απομένει να κάνει ο Εμίρης του Κατάρ είναι να αποτάξει την πίεση που δέχεται. Δηλαδή; Πολύ απλά, αυτό που είχαν κάνει οι «αγορές» πριν ξεσπάσει ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος. Να μετατρέψει το χαρτοφυλάκιό του σε ελβετικά φράγκα. Όλο του το χαρτοφυλάκιο; Όχι βέβαια! Τα δολάρια τα χρειάζεται. Το ευρώ είναι που πρόκειται να ξεφορτωθεί!

Φαντάζεστε τότε το μέγεθος της πίεσης που θα δεχθεί το ευρωπαϊκό νόμισμα; Ήδη η deutsche bank είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εδώ την μικρή ελλαδίτσα κρατάνε με νύχια και με δόντια στο γκιζντάνι, μπας και κρατήσουν λίγο ακόμα. Να καταφύγει ο Αλ-Τάνι στην ασφάλεια του ελβετικού φράγκου; Καταρρέουν τα πάντα στην ΕΕ!

Να μου πείτε, αυτό είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τόσο φανταστικό, όσο και ο Τράμπ είναι νονός, η Μέρκερ διεκδικητής και ο Χάμαντ Αλ-Τάνι υποτακτικός.


Ένα τραβηγμένο σενάριο Ένα τραβηγμένο σενάριο Reviewed by Ανώνυμος on Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. EKΤΑΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ: 4.167 ΤΕΤΡ.ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
    ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡ: 11.571 ΤΕΤΡ. ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ (Καλό είναι οταν συγκρίνουμε οπτικά δύο πράγματα να τα βλέπουμε μπροστά μας και τα δύο!!)
    Απο την "εκτίμηση" της έκτασης του Καταρ του συντάκτη στο χάρτη, βγάζουμε και τα συμπεράσματα μας για την εκτίμησή του περί των πιθανών σεναρίων για τις εξελίξεις στο Κατάρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.