Συνεργασίες - Με ανοιχτό διάλογο ή με «στρογγύλεμα» θέσεων

του Στέλιου Βακάλη*

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι και ζωτικοί κοινοί στόχοι (όπως πχ. είναι ο στόχος ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας) η συνεργασία μεταξύ των μερών που συμμερί-ζονται αυτούς τους στόχους είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία.

Σε μια συνεργασία, είναι πολύ φυσικό και αναμενόμενο, να υπάρχουν διαφορετικές επιμέ-ρους απόψεις για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι κοινοί στόχοι (πχ. με έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ ή όχι, με την μη αναγνώριση ολόκληρου του χρέους και καταγγελίας του ως παράνομο ή όχι;)

Πώς όμως μέσα από αυτή την διαφορετικότητα θα μπορούσε να προκύψει μια κοινή συνισταμένη και ένας κοινός τρόπος δράσης ώστε να επιτευχθεί και να έχει θετικό αποτέλεσμα μια τέτοια συνεργασία;

Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη πως εκείνο που απαιτείται είναι το «στρογγύλεμα» των θέσεων της κάθε πλευράς, είτε στη βάση «παζαριών» είτε ακόμη και σε ισότιμη βάση, και μάλιστα πως....
αυτό αποτελεί κριτήριο για την ύπαρξη δημοκρατικής και ενωτικής διάθεσης της κάθε πλευράς. Όμως η άποψη αυτή:

- Παραγνωρίζει (αφελώς ή και κακόβουλα) πως το θεμέλιο της δημοκρατίας είναι ο ανοιχτός, ισότιμος, δημόσιος διάλογος, προκειμένου να αναδειχτούν και να επιλεγούν οι ωφελιμότερες κατά το δυνατόν προτάσεις.

- Υποτιμά τόσο τον λαό όσο και τα ίδια τα επιδιώκοντα την συνεργασία μέρη, αφού «βάζει στο μπλέντερ» τις όποιες θέσεις τους, στις οποίες υποτίθεται ότι έχουν καταλήξει με βάση το λογικό τους κριτήριο, επαρκή επεξεργασία και αναζητώντας το τι είναι ωφελιμότερο για το κοινωνικό σύνολο και όχι λόγω ιδεοληψιών, με κομματικά «μαγειρέματα» και προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων ή της όποιας κομματικής τους βάσης.

- Και τελικά, ακριβώς επειδή δεν επιζητά την ανάδειξη και αξιοποίηση των καλύτερων επιλογών και μέσων καταδικάζει την όποια συνεργασία σε αποτυχία επίτευξης των κοινών στόχων στους οποίους προσβλέπει.

Η ύπαρξη δημοκρατικής και ενωτικής διάθεσης ενός μέρους μπορεί να φανεί και να κριθεί, όχι από τις συμβιβαστικές «εκπτώσεις» που κάνει στις θέσεις του, αλλά από την διάθεσή του τόσο για συμμετοχή σε έναν τέτοιο ανοιχτό, ισότιμο, δημόσιο διάλογο όσο και για αναγνώριση και αποδοχή των απόψεων που κατά την διεξαγωγή αυτού του διαλόγου θα αποδειχτούν με βάσιμα και πειστικά επιχειρήματα ορθότερες ή πιο ικανές να οδηγήσουν στο κοινά επιθυμητό αποτέλεσμα.

*Ο Σ. Βακάλης είναι μέλος του ΕΠΑΜ


Συνεργασίες - Με ανοιχτό διάλογο ή με «στρογγύλεμα» θέσεων Συνεργασίες - Με ανοιχτό διάλογο ή με «στρογγύλεμα» θέσεων Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.