Η «αντισυστημική» κυβέρνηση Τράμπ

του Γιάννη Σιδέρη

Το ένα από τα δύο σημαντικότερα γεγονότα το 2016, παγκόσμια είναι σίγουρα η εκλογή του Τραμπ (το άλλο είναι το BREXIT) ως προέδρου των ΗΠΑ. Η μη αναμενόμενη εκλογή του, αν μη τί άλλο, δίχασε την κοινή γνώμη παγκόσμια. Σε λίγες ημέρες θα είναι πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα επιλογές του, δεν δικαιώνει τον τίτλο που αρκετοί είχαν τρέξει να του αποδώσουν με την εκλογή του ως «αντισυστημικού» προέδρου. Και εξηγούμαστε:

- Υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Rex Tillerson, ένας από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες πετρελαίου στον πλανήτη! Τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο εν λόγω κύριος είναι διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και των «πετρελαιοκρατών» ηγεμόνων της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Τίλερσον απλά είναι ο ισχυρότερος «Δυτικός» άνδρας στο χώρο του πετρελαίου!!! Η περιουσία του υπολογίζεται στα 365 εκατ. δολάρια πέραν των 2,6 εκατ. μετοχών του ομίλου ExxonMobil που κατέχει και οφείλει τώρα να ρευστοποιήσει...

- Υπουργός Ενέργειας ο Rick Perry. Εκτός από επιφανής «πετρελαιάς» είναι και διαβόητος...
«σκεπτικιστής» κατά της κλιματικής αλλαγής. Βολικό θα μου πείτε! Ο ίδιος παλαιότερα, ως Κυβερνήτης του Τέξας, είχε ψηφίσει κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Ακόμη πιο λογικό καθότι μέχρι να εκλεγεί Κυβερνήτης ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας Energy Transfer Partners, που έχτισε τον αγωγό μεταφοράς αργού Dakota Access Pipeline. Από την ενασχόλησή του με τους αγωγούς πετρελαίου εικάζεται ότι έχει συγκεντρώσει περιουσία άνω των 10 εκατ. δολαρίων, πέραν της ετήσιας αποζημίωσής του των 1,3 εκατ. δολαρίων.

- Υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, με περιουσία άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία (που αλλού;) στους κόλπους της Goldman Sachs, όπου έφτασε ως και τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων. Αποχώρησε το 2002 και ίδρυσε μια σειρά από hedge funds – οι κακές γλώσσες λένε πως το έπραξε με τη στήριξη και την χρηματοδότηση από τον Τζορτζ Σόρος – και στο ξεκίνημα της κρίσης εξαγόρασε μια μικρή και χρεοκοπημένη στεγαστική τράπεζα ονόματι «IndyMac». Σόκαρε ακόμα και τους τραπεζικούς κύκλους με την επιθετική πολιτική που άσκησε, συλλέγοντας χρέη με κάθε τρόπο και βγάζοντας εκατοντάδες σπίτια σε πλειστηριασμούς.  Ειδικοί σύμβουλοι του ίδιου και του προέδρου, αναμένεται να τοποθετηθούν άλλοι δύο τραπεζίτες της Goldman, ο πρώην κ. Στίβεν Μπάνον και ο νυν πρόεδρος της Goldman Γκάρι Κον...

- Υπουργός Εμπορίου ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου του 1994 της Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό και της εισόδου το 2001 της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου! Η περιουσία του εκτιμάται από το Forbes σε περίπου 2,9 δισ $!!

- Υπουργός Εργασίας Andrew Puzder. Εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός πως θα αναλάβει να αναμορφώσει τις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων ένας άνθρωπος που έφτιαξε μια μίνι-αυτοκρατορία στον κλάδο των Fast-food, τις αλυσίδες καταστημάτων Hardee's και Carl's Jr., στηριζόμενος στην απασχόληση νεαρών παιδιών με το μίνιμουμ δυνατό ωρομίσθιο. Κάπως έτσι φυσικά έχει αποθησαυρίσει μέχρι τώρα περί τα 130 εκατομμύρια δολάρια... 

- Καρλ Αϊκαν ειδικός σύμβουλος του προέδρου σε ρυθμιστικά θέματα. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα μετάβασης στην εξουσία του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Πρόκειται για τον πιο ισχυρός άνθρωπο της Γουόλ Στριτ για το 2013 "με περιουσία ύψους 20,3 δισ. δολαρίων που τον κατατάσσει στην 26η θέση της λίστας του «Forbes».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο των ΗΠΑ λοιπόν, δεν θα έχει πολιτικούς-διαμεσολαβητές-εκπροσώπους των μεγάλων πετρελαϊκών-τραπεζοεπενδυτικών και άλλων εταιρειών, αλλά θα απαρτίζεται είτε από μεγάλα πρώην στελέχη, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών! Αν αυτό θεωρείται «αντισυστημικό», μάλλον πρόκειται για παρερμηνεία εκούσια ή ακούσια, της έννοιας «Σύστημα»!! 

Πέρα πάντως από αυτές τις αναμενόμενες διαπιστώσεις περί συστημικότητος ή μη του νέου προέδρου, με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται η επερχόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία, γεγονός που ανατρέπει το status quo που είχε παγιωθεί στην διακυβέρνηση Ομπάμα. Ο Τραμπ και οι φίλοι του οι «πετρελαιάδες», επιλέγουν την πολιτική της συνεργασίας με τον Πούτιν, με ταυτόχρονη προσπάθεια απομόνωσης της Κίνας, μια και η προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ είχε ωθήσει αναγκαστικά την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας κι έτσι όλα έδειχναν ότι παγιώνεται μια ισχυρή Σινορωσική συνεργασία.

Η νέα κυβέρνηση όμως, έχει ξεκαθαρίσει πως Κίνα είναι ο εχθρός! Έτσι η στροφή προς την Ρωσία είναι αναγκαστική. Και κάπου εδώ εμπλέκεται και η φθαρμένη και κουρασμένη από την λιτότητα, η (γερμανική) ΕΕ και μαζί της μια μικρή, μια τόση δα χώρα, που ο Τραμπ και οι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του (εκτός ίσως του Ross που είναι και μέτοχος της Eurobank) αμφιβάλλω αν γνωρίζουν καν κατά που πέφτει στον χάρτη!

Αυτό όμως είναι από μόνο του ένα θέμα για επόμενο άρθρο!


Η «αντισυστημική» κυβέρνηση Τράμπ Η «αντισυστημική» κυβέρνηση Τράμπ Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.