ΕΚΤ: Υπηρέτρια των αγορών, τιμωρός των Ιταλών

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με χαρές και πανηγύρια έγινε δεκτή από τις αγορές η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 8 Δεκεμβρίου (εδώ η σχετική ανα-κοίνωση) να επεκτείνει μέχρι το τέλος του επό-μενου έτους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έστω κι αν η αξία των μηναίων αγορών από τον Απρίλιο θα μειωθεί στα 60 από τα 80 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκ-φούρτης DAX κατέγραψε ετήσιο ρεκόρ (κι ας καταψήφισε στην κλειστή συνεδρίαση της ΕΚΤ την πρόταση παράτασης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν) ξεπερνώντας τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015, για να ακολουθήσει και ο γαλλικός δείκτης CAC, καταγράφοντας κι αυτός ετήσιο ρεκόρ. Ο ενθουσιασμός έφτασε μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού όπου τα σημαντικότερα χρηματιστήρια άνοιξαν καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο έγινε δεκτή η απόφαση συνέχισης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ οφείλεται στα τεράστια οφέλη που θα προκαλέσει η πλημμυρίδα ρευστού στις τράπεζες. Τι κι αν...
τα οφέλη δεν πρόκειται να διαχυθούν σε όλη την έκταση των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να διψούν για φθηνές χρηματοδοτήσεις ή στους καταναλωτές; Το κύριο μέλημα της ΕΚΤ ήταν και παραμένει η απρόσκοπτη αναπαραγωγή του κύκλου του χρήματος και των πολιτικών που την υπηρετούν. Γι’ αυτό το λόγο με την ίδια άνεση που ανοίγει τις στρόφιγγες στις τράπεζες, πετάει στα βράχια την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, που είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα η απόρριψη εκ μέρους της ΕΚΤ, την Παρασκευή το απόγευμα, του αιτήματος της ιταλικής τράπεζας να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, που γινόταν μάλιστα με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, οδηγεί σε απότομη όξυνση την ιταλική κρίση, καθώς πλέον η μοναδική επιλογή που μένει στην κυβέρνηση είναι να κινήσει η ίδια τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης της στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών της ΕΚΤ, στις οποίες προβλέπεται και η επιβολή τεράστιων ζημιών στους πιστωτές της. Πρόκειται για πολλές χιλιάδες Ιταλών που αγόραζαν αδιακρίτως ομόλογα της τράπεζας, στις αρχές μάλιστα της κρίσης, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια εγγυημένη και ασφαλή επένδυση.

Με την απόφασή της η ΕΚΤ τινάζει στον αέρα την πολιτική και οικονομική ζωή της γειτονικής χώρας, τιμωρώντας έτσι τους Ιταλούς για την απόφαση τους να μαυρίσουν τον εκλεκτό της Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, στο δημοψήφισμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου. Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα οι Ιταλοί θα αναπολούν με νοσταλγία τη σημερινή εύθραυστη ισορροπία των ιταλικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα το πλειοψηφικό ρεύμα κατά του ευρώ θα γνωρίσει νέες δόξες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν στις 11 Δεκεμβρίου 2016


ΕΚΤ: Υπηρέτρια των αγορών, τιμωρός των Ιταλών ΕΚΤ: Υπηρέτρια των αγορών, τιμωρός των Ιταλών Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2016 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Το μονο που επιβαλλεται να κανουν οι Ιταλοι ειναι να τους γραψουν κανονικα και να αποχωρησουν απο ευρο και ευροζωνη. Φτανει πια με τα λαμογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.