Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το χρέος;

του Δημήτρη Καζάκη

Τελικά η όλη φασαρία έγινε μόνο και μόνο για να ομολογήσει η κυβέρνηση ότι ο περίφημος μηχανισμός του δημοσιονο-μικού κόφτη δεν αφορά μόνο τις ποικίλες τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά και τις δαπάνες για τις συντάξεις. Θυμάστε που η κυβέρνηση ορκιζόταν ότι ο κόφτης δεν αφορά τις δαπάνες για υγεία, παιδεία και συντάξεις. Ξεχάστε τα. Όλα αυτά last year.

Η κυβέρνηση έστησε ένα ολόκληρο παιχνίδι με τους συνταξιούχους, το περίφημο επίδομα εξαθλίωσης το οποίο ονόμασε "13η σύνταξη", μόνο και μόνο για να αποκαλύψει αυτό που θα ισχύει από το 2017. Ο κόφτης θα λειτουργεί για όλες τις δαπάνες του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων. Όχι μόνο των τρεχουσών, αλλά και των παρελθουσών.

Από πού προκύπτει αυτό; Από την επιστολή Τσακαλώτου. Δείτε τι λέει η επίμαχη περικοπή: "Οι ελληνικές αρχές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες να συνεχίσει τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία που βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα με στόχους 0,5, 1,75 και 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό, όπως τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως προβλέπεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία εκτέλεσης επικυρωμένα από την Eurostat δείχνουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν επιτεύχθηκαν. Ειδικότερα, σε περίπτωση που η εκτέλεση του....
προϋπολογισμού για το 2016 δεν πληροί το συμφωνημένο στόχο, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του αποτελέσματος και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016."

Το πρώτο που ξεκαθαρίζει είναι ότι το επίδομα, ή φιλοδώρημα φιλανθρωπίας, που δόθηκε στους μισούς περίπου συνταξιούχους, έγινε ως άλλοθι για την λειτουργία του έκτακτου δημοσιονομικού μηχανισμού, δηλαδή του κόφτη, ακόμη και για τις συντάξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση δέχεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, θα προχωρήσει ακόμη και σε "αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις". Τι θα κάνει δηλαδή; Όχι μόνο θα προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων που προβλέπονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα φροντίσει να πάρει πίσω ακόμη και το επίδομα που έδωσε.

Τελικά να δείτε ότι το επίδομα όχι μόνο θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα όσοι το πήραν, αλλά και όσοι από τους συνταξιούχους δεν κρίθηκαν τόσο "χαμηλοσυνταξιούχοι" για να το πάρουν. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε την αναδρομική επιστροφή του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, απ' όσους συνταξιούχους οι δανειστές έκριναν ότι δεν έπρεπε να το πάρουν. Άλλη μια κατάκτηση του success story της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η πράξη της κυβέρνησης απέδειξε πόσο χαμηλά έχει πέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Μπορεί τώρα να ωρύεται η ΝΔ για εξευτελισμό της κυβέρνησης, αλλά κι αυτή έκανε ακριβώς τα ίδια. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη ΧΑ τι να πει κανείς; Πήγαν και ψήφισαν την εικονική παροχή της κυβέρνησης για να την διευκολύνουν στην προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων και μη, ενώ τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με όλη την υποκρισία που τους διακρίνει. Δεν μπορούν να κρύψουν πόσο ταυτίζονται όλοι τους στον τρόπο αντιμετώπισης των συνταξιούχων και γενικά των εργαζομένων.

Κι όλα αυτά γιατί; Διότι, έτσι μας λένε, θα επανεκκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό του χρέους. Μας το είπε δια του twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ποιά είναι αυτά τα περίφημα μέτρα ανακούφισης του χρέους; Στην ουσία πρόκειται για μια νέα επιμήκυνση των δανείων του μηχανισμού στήριξης.

Όλοι τους όμως θέλουν να ξεχνάνε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε περίοδο μορατόριουμ πληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο 2017, πέρα από την ετήσια αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της κυβέρνησης - η οποία έχει ξεφύγει από κάθε όριο ξεπερνώντας τα 550 δις ευρώ - το ελληνικό κράτος καλείται να πληρώσει μόνο ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ, που εξαιρέθηκαν από το PSI του 2012. Το ίδιο και το 2018, που τελειώνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.

Η εξυπηρέτηση των δανείων του μηχανισμού, ξεκινά από τον Ιούνιο του 2020 με τα διακρατικά δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης ύψους 53 δις ευρώ. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 και κατόπιν θα ξεκινήσουν επίσης και οι πληρωμές των δανείων EFSF/ESM.

Τι νόημα έχει λοιπόν η νέα επιμήκυνση, η οποία θα αφορά τα δάνεια του EFSF/ESM που θα αρχίσει το ελληνικό κράτος να εξυπηρετεί από το 2023 και μετά; Και μέχρι τότε τι γίνεται; Η απάτη θα συνεχίζεται μέχρις ότου ο ελληνικός λαός σταθεί στο ύψος του, αποφασίσει επιτέλους να ξεφορτωθεί το καθεστώς κατοχής της πατρίδας του, ξαποστείλει τους δοσίλογους απατεώνες που τον κυβερνάνε και επιβάλει την καταγγελία του χρέους με βάση τα διεθνώς νόμιμα.


Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το χρέος; Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το χρέος; Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.