Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο.

του Μιχάλη Αριδά*

Τεράστια κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, για το θέμα του νομίσματος. Έχει τόσο μεγάλη σημασία, όπως λένε μερικοί, ή δεν παίζει ρόλο, αρκεί να έχεις δημοκρατία και παραγωγή;

Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Δεν είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί ή ένα μεταλλικό κέρμα. Έχει τεράστια σημασία ποιος το εκδίδει, δηλαδή αν είναι τσάμπα ή αν το δανείζεται το κράτος. Αν το δανείζεται, και μάλιστα με τόκο, έχουμε ένα de facto δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μιας και χωρίς χρήμα δεν κινείται η οικονομία. Έχει επίσης τεράστια σημασία, ποιος αποφασίζει την ποσότητα κυκλοφορίας του και αν θα έχουμε πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό. Ένας Ρότσιλντ, είχε πει: Δώστε σε μένα τον έλεγχο του νομίσματος μιας χώρας και δε με νοιάζει ποιος φτιάχνει τους νόμους της…

Όλα τα κόμματα της Βουλής είναι αναφανδόν υπέρ του ευρώ και δε συζητάνε κάτι άλλο. Επικαλούνται, μάλιστα, βιβλικές καταστροφές, αν τολμήσει κάποιος και μιλήσει για εθνικό νόμισμα. Οι δέκα πληγές του Φαραώ ήταν για μικρά γατάκια, μπροστά στις ανείπωτες πληγές που θα μας πλήξουν, αν φύγουμε από το ζουρλομανδύα του ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

Όλα τα κόμματα της Βουλής; Το ΚΚΕ; Η Χρυσή Αυγή; Είναι υπέρ του ευρώ; Φυσικά και ....
είναι. Ξεκάθαρα.

Ο Κουτσούμπας είπε για το ενδεχόμενο εθνικού νομίσματος, σε μια ομιλία στη Σύρο: «…είμαστε κάθετα αντίθετοι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα… έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα. Ακόμα και χειρότερες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα…». Όσο έχουμε καπιταλισμό, καλύτερα να είμαστε στο ευρώ, λοιπόν. Ούτε ο Άδωνις δεν τα λέει τόσο ωραία…

Ο Μιχαλολιάκος είπε στο bankingnews.gr:
- Ευρώ ή δραχμή κύριε Μιχαλολιάκο;
- Νικόλαος Μιχαλολιάκος:... Η δραχμή είναι εθνικός τελικός στόχος, αλλά όχι τώρα. Για να υπάρξει εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει αυτάρκης εθνική παραγωγή. Η Ελλάδα έχει κατεστραμμένη εθνική παραγωγή άρα δεν μπορεί να έχει εθνικό νόμισμα.
Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή αυτή την στιγμή. Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ευρώ και με σκληρούς όρους.
Ευρώ και ξερό ψωμί και η Χρυσή Αυγή.

Πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί ακολουθούν την οδηγία του Ιουλίου 2015, του υπέρτατου άρχοντα, Σόιμπλε, ο οποίος θέλει διπλό ή παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα - και όχι έξοδο από το ευρώ. Ξέρει πως γρήγορα θα ξεφτιλιστεί το δεύτερο μαλακό νόμισμα - ότι και να είναι αυτό, IOU,
geuro, μαλακή δραχμή - και τότε θα έλθουν με το σκληρό ευρώ τους οι γερμανοί «επενδυτές» να αγοράσουν την Ελλάδα με ψίχουλα. Όπως τότε. Μας έδινε και 50 δις, για να του κάνουμε το χατίρι.

Ο Βαρουφάκης πρώτος μίλησε για IOU, τη μορφή παράλληλου νομίσματος, που πρότεινε ο αρχηγός.

Ο Καρατζαφέρης μίλησε για εσωτερικά ομόλογα για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Το ίδιο πράγμα δηλαδή.

Ο Κατσανέβας σκίζεται υπέρ της πρότασης Σόιμπλε, που τη θεωρεί δώρο Θεού.

Πριν λίγους μήνες, μας προέκυψε και ένα άλλο πρόσωπο της πολιτικής, που ζητάει «απαραιτήτως και απαρεγκλίτως ένα παράλληλο νόμισμα». Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Να τη χαίρονται οι λίγοι θαυμαστές της.

Σκίζονται όπως βλέπετε, για το ποιος θα πάρει το χρίσμα από τον υπέρτατο, για να του πραγματοποιήσει το θέλημα.

Κι έτσι, ενώ όλα κυλούσαν όμορφα κι ωραία στο δυστυχισμένο προτεκτοράτο, πέτυχα μία προχθεσινή συνέντευξη στον Άκη Παυλόπουλο, που τάραξε τα ήσυχα νερά. Έχει τον τίτλο: «Ν. Γ. Μιχαλολιάκος στο Blue Sky: Μόνη λύση η διαγραφή του χρέους και η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα».

Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Έχουμε δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις από πολιτικούς, αλλά τέτοια κωλοτούμπα, είναι γαλαξιακού επιπέδου! Αμέσως στρώθηκα να δω τη συνέντευξη. Και όντως, το λέει, όπως ακριβώς το γράφει ο τίτλος. Δεν πιστεύω στ΄ αυτιά μου. Τι έγινε τώρα; Οι ναζί, η σπορά των ηττημένων του ’45, το γύρισαν σε αληθινά πατριωτικά αιτήματα; Κατάλαβαν οι χιτλερικοί, αυτό που δεν κατάλαβαν οι αριστεροί; Πάει, χάλασε ο κόσμος.

Ώσπου ήλθε η αποκάλυψη, λίγα λεπτά αργότερα. Στην ερώτηση πως θα φύγουμε, η απάντηση ήταν: με σκληρή διαπραγμάτευση και παίρνοντας τα 50 δις (ίσως και παραπάνω, λόγω σκληρής διαπραγμάτευσης) του Σόιμπλε, για να του αδειάσουμε τη γωνιά.

Αυτό που μας λέει ο Μιχαλολιάκος, δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση Σόιμπλε, στην παραλλαγή που πρότεινε ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, προ εβδομάδος (δείτε άρθρο του Δημήτρη Καζάκη). Πασπαλισμένη με λίγη κουτοπονηριά.

Από τη στιγμή που κανένας δε μιλάει για τον τερματισμό του καθεστώτος κατοχής της χώρας μας, όλα αυτά τα σχέδια οδηγούν σε ένα πράγμα: μια μαλακή δραχμή, που θα ελέγχεται από τους «εταίρους», ώστε να οδηγηθούν όλες οι αξίες στην Ελλάδα κοντά στο μηδέν και να περάσουν τα πάντα, στα χέρια των γερμανικών κορακιών, με πολύ λίγο κόστος.

Μήπως, οι σπόροι των ηττημένων περνούν για τόσο χαζό και ηλίθιο το Σόιμπλε, που θα δώσει 50 και 100 δις στους Έλληνες, για να χάσει τη χρυσή αγελάδα που της πίνει το αίμα με το καλαμάκι; Γιατί μας τσακίζει, χρόνια τώρα; Γιατί λύσσαξε και πέτυχε το περίφημο Υπερταμείο ξεπουλήματος της Ελλάδας και μάλιστα με ξένη διοίκηση στην ουσία; Για να πει στους ιθαγενείς, πηγαίνετε στο καλό, τα αφήνω όλα και σας δίνω και 100 δις δώρο; Τόσο ψυχούλα είναι; Ποιος τα πιστεύει αυτά; Έλεος!!!

Ο Μιχαλολιάκος με αυτή την κίνηση, μπήκε στο κλαμπ των παραπάνω γιγάντων της πολιτικής, διεκδικώντας για τον εαυτό του, το ρόλο της μαριονέτας  του εκ Γερμανίας παρανοϊκού μισάνθρωπου.

Το ΕΠΑΜ είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός, που μιλάει συνεχώς, από την αρχή, για έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ και για μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα και έχει πλήρες σχέδιο για να τα πετύχουμε. Να τυπωθεί χρήμα, το οποίο θα δοθεί στον κόσμο που το έχει ανάγκη και όχι στις τράπεζες. Να βοηθηθεί η παραγωγή, που τώρα εξοντώνεται. Να διαγραφούν τα χρέη νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων, για να ανασάνει η χώρα και να επανεκκινήσει η μηχανή. Αυτά θα είναι από τις πρώτες κινήσεις μιας πατριωτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Μόνο έτσι, θα πάρουμε την Πατρίδα μας και τις ζωές μας πίσω. Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα, αποτέλεσμα ασχετοσύνης στην καλύτερη, προδοσίας στη χειρότερη.

ΥΓ. Να και το κερασάκι. Αντιγράφω από το Liberal.gr «Υπέρ της έκδοσης και κυκλοφορίας του "Geuro", ενός παράλληλου "δημοσιονομικού νομίσματος", όπως το περιγράφει, τάσσεται σε πρόσφατη ανάλυσή του ο νέος υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου».
Είδατε πως δένει το γλυκό;
Καλώς τα δεχτήκαμε...

*Ο Μιχάλης Αριδάς είναι μέλος της Π.Γ. του ΕΠΑΜ


Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.