Η «επαναστατική Αριστερά» της κυρίας Ρένας Δούρου

του Γεράσιμου Χολέβα

«Η Αριστερά που εκφράζουμε δεν έκανε ποτέ πίσω στα δύσκολα -γιατί το επαναστατικό σήμε-ρα, δεν είναι ο αναχωρητισμός και τα τσιτάτα, αλλά η άσκηση διακυβέρνησης με όρους κοινω-νικής δικαιοσύνης».

Η βαρύγδουπη αυτή φράση είναι της κυρίας Ρένας Δούρου (Realnews 29.10.2016). Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα η περιφε-ρειάρχης Αττικής έχει αρχίσει, πάλι, να κάνει δηλώσεις που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Μάλλον τελείωσε η περίοδος που είχε αφιερωθεί στην περιφέρεια κι έψαχνε κανείς μια πολιτική της δήλωσης.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την «επαναστατική» δήλωση της κυρίας Δούρου σαν μια φράση ενός εκλεγμένου στελέχους στην Αυτοδιοίκηση. Είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα εκλέχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Η κυρία Δούρου, λοιπόν, είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει τρίτο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην «άσκηση διακυβέρνησης».

Τι υποστηρίζει η Ρένα Δούρου; «Επαναστατικό σήμερα», λέει, είναι «η άσκηση.....
διακυβέρνησης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης». Μάλιστα. Αυτή είναι η «Αριστερά» της κυρίας Δούρου (και του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Δραγασάκη κ.ο.κ). Η «Αριστερά» «που δεν έκανε πίσω στα δύσκολα». Ξανά μάλιστα.

Τέτοιες «επαναστατικές» δηλώσεις, σε μια χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεχίσει, με τον «καλύτερο» τρόπο, την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι από προκλητικές έως αστείες.

Σε μια χώρα (όπου κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ), όπου στερείται φαγητού και θέρμανσης το 39,9% του πληθυσμού, περισσότεροι από 4.512.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο [imerisia.gr με βάση στοιχεία της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ (Σεπτέμβριος 2016)] τέτοιες δηλώσεις πρέπει να καταγράφονται.

Αυτά δεν είναι «τσιτάτα». Είναι ανθρώπινες ζωές. Κι επειδή έχουμε συνηθίσει, πια, να γράφουμε και να διαβάζουμε τους αριθμούς της δυστυχίας ας …θυμίσουμε ότι κάθε μονάδα στους αριθμούς, σε τέτοιου είδους στοιχεία, είναι μια ολόκληρη ζωή.  

Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι δυνατόν να περνάνε έτσι, διότι -εκτός όλων των άλλων- η κυρία Δούρου (όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) μιλούν, ακόμα, στο όνομα …κάποιας Αριστεράς. Κι αν αναρωτηθεί κάποιος (ας πούμε καλοπροαίρετα) αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στη χώρα, τότε θα απαντήσουμε το εξής: Ναι, είναι υπεύθυνος ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι της αναλογίας με τα χρόνια διακυβέρνησης έχει τελειώσει. Σχεδόν δύο χρόνια βρίσκονται στην κυβέρνηση κι εφαρμόζουν όλα τα μέτρα τα οποία διατηρούν και αυξάνουν τη φτώχεια και τη βαρβαρότητα.

Ποια είναι, λοιπόν, η κοινωνική (σας) δικαιοσύνη; Δεν έχουμε δει να χάνουν τίποτα αυτοί που κέρδιζαν, κερδίζουν και εκμεταλλεύονται. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων δεν ξέρει πως θα ζήσει την επόμενη μέρα.

Εάν καταφέρουμε να αφήσουμε απ’ έξω όλα τα παραπάνω, τα οποία κάνουν τη δήλωση της κυρίας Δούρου προκλητική, τότε πάμε στην αστεία πλευρά. Μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «Αριστερά» που «δεν κάνει πίσω στα δύσκολα», η σύγχρονη επαναστατική Αριστερά…

Η Ρένα Δούρου είπε κι άλλα «επαναστατικά» στη συνέντευξη της: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να μην γίνουν τα μνημόνια καθεστώς. Να μην είναι η πατρίδα εσαεί υπό εποπτεία».

Εδώ η απάντηση είναι απλή: Εντάξει, όταν βγείτε στην κυβέρνηση να τα καταργήσετε «με ένα νόμο κι ένα άρθρο»…

από το «Ημερόδρομος»


Η «επαναστατική Αριστερά» της κυρίας Ρένας Δούρου Η «επαναστατική Αριστερά» της κυρίας Ρένας Δούρου Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.