H δήλωση της Μπρατισλάβας των 27 μελών της ΕΕ επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ΕΕ να σώσει τον εαυτό της

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Σε μια χρονική συγκυρία που είναι κρίσιμη για την ΕΕ, πραγμα-τοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου η πρώτη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ -άτυπη- χωρίς την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και κατέληξε σε ένα οδικό χάρτη που υπο-τίθεται θα σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύνοντας πολλά από τα προβλήματα της. Αλλά η Δήλωση διακρίνεται για την πτώχεια της και είναι προϊόν συμβιβασμού. Αλλά ας δούμε τι λέει.

Αποφασίσανε να πάψουν να ψεύδονται. «Θα πρέπει να προσδώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στις αποφάσεις μας. Να χρησιμοποιήσουμε ξεκάθαρη και ειλικρινή γλώσσα…..» Ομολογούν ξεκάθαρα έτσι για την ανειλικρίνεια τους τόσα χρόνια.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να δώσουμε στους πολίτες μας ,κατά τους επομένους μήνες ,το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ, την οποίαν μπορούν να εμπιστεύονται και να στηρίζουν.» Μα οι πολίτες της Ευρώπης δεν έχουν ανάγκη από οράματα, μια και αυτά δεν γεμίζουν το στομάχι, όσο έχουν ανάγκη από δράσεις που θα καλυτερεύσουν την ζωή τους.

Στο μεταναστευτικό σκληραίνει η θέση των 27.»Να μην επαναληφθεί ποτέ το περσινό φαινόμενο των ανεξέλεγκτων ροών και να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών. Εξασφάλιση πλήρους ελέγχου στα εξωτερικά  μας σύνορα και επάνοδος στο Σένγκεν.» Δηλαδή καταδικάζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες σε βέβαιο θάνατο. Και να σκεφθεί κανείς ότι έχει καταργηθεί η...
θανατική ποινή στην ΕΕ. Πιο κάτω προβλέπεται  δέσμευση για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης να δεσμευθούν ορισμένα Κράτη-Μέλη για την παροχή άμεσης βοήθειας για να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία και συνέχιση της στήριξης άλλων Κρατών πρώτης γραμμής. Η ορολογία που χρησιμοποιείται θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση ,σαν να επίκειται στρατιωτική εισβολή στην ΕΕ και ιδίως στην Βουλγαρία από την Τουρκία που σημαίνει απλά ότι για τους Ευρωπαίους οι πρόσφυγες θεωρούνται πλέον σαν εχθρική δύναμη. Επίσης προβλέπεται πριν το τέλος του έτους δημιουργία πλήρους ικανότητας για την ταχεία ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που σημαίνει ότι και επιπλέον ξένος στρατός φθάνει στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε δυνάμεις της Frontex ήδη κάνουν ελέγχους σε Έλληνες στην Σάμο για εξακρίβωση ταυτότητος.

Ενισχύονται τα μέτρα για την εσωτερική ασφάλεια με ελέγχους ακόμα και σε υπηκόους κρατών-μελών όταν θα διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και δημιουργείται ένα σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών ώστε να γίνονται εκ των προτέρων έλεγχοι σε υπηκόους τρίτων κρατών που δεν χρειάζονται θεώρηση να εισέλθουν στην ΕΕ. Δηλαδή ενισχύονται τα μέτρα καταστολής με δικαιολογία την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καμμία αναφορά δεν γίνεται για την κατάσταση στην Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και στην Συρία απ’ όπου προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων ούτε γίνεται και έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος.

Με τέτοιου είδους μέτρα είναι αδύνατο να σωθεί η ΕΕ .Αντίθετα οδηγείται πιο γρήγορα στην διάλυση μια και οι λαοί της Ευρώπης δεν παίρνουν πια στα σοβαρά την ΕΕ.

*Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι Πρέσβης ε.τ. επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΕΠΑΜ

από το "anapoda.news"


H δήλωση της Μπρατισλάβας των 27 μελών της ΕΕ επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ΕΕ να σώσει τον εαυτό της H δήλωση της Μπρατισλάβας των 27 μελών της ΕΕ επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ΕΕ να σώσει τον εαυτό της Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.