Η αγωνία του Μαξίμου

του Απόστολου Διαμαντή

Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι έκδηλος. Ο τρόπος που απάντησε σε διάφορες ενοχλητικές ερωτήσεις έδειξε απώλεια ψυχραιμίας, ενώ κραυγαλέος ήταν και ο αποκλεισμός από τις ερωτήσεις συγκεκριμένων εφημερίδων, όπως το Βήμα, το Πρώτο Θέμα, ο Ελεύθερος Τύπος και η Δημοκρατία. Όλα αυτά δείχνουν την αγωνία του Μαξίμου για τις εξελίξεις μετά το τέλος της ΔΕΘ.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η εξελίξεις στην Ευρώπη και κυρίως στο Γερμανία, αφού η άνοδος του AFD αλλάζει τη γερμανική ατζέντα στο προσφυγικό και κυρίως την στάση των Γερμανών έναντι της Ελλάδας. Με την γερμανική ακροδεξιά να καλπάζει προς την δεύτερη θέση, η ανοχή προς την κυβέρνηση Τσίπρα λαμβάνει τέλος.

Αυτό σημαίνει πως ο Τσίπρας χάνει το μεγάλο του στήριγμα, την Μέρκελ, στην προσπάθειά του να ελαφρύνει προσωρινά το πρόγραμμα και να εμφανίσει ένα σχετικά πειστικό στόρι επιτυχίας, με ελάφρυνση του χρέους, μείωση των πλεονασμάτων, κανονική χρηματοδότηση, άνεση στις προσλήψεις και την χρήση κονδυλίων για κάποιες παροχές και τέλος την αναβολή αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά: η εντολή από τη Γερμανία ήρθε, εφαρμόστε το μνημόνιο άνευ όρων.

Η εξέλιξη αυτή επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς στριμώχνει στα σκοινιά...
την κυβέρνηση, η οποία πλέον δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών. Είτε θα βάλει έκτακτους φόρους, είτε θα μειώσει μισθούς και συντάξεις, εφόσον τα έσοδα δεν βγαίνουν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Ό,τι από τα δύο και να κάνει θα επιταχύνει την φθορά της.

Επιπλέον, ο ακραίος χειρισμός της στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να της δώσει την χαριστική βολή, εάν το ΣτΕ κρίνει την Παρασκευή τον νόμο αντισυνταγματικό. Κάτι τέτοιο θα καταφέρει μοιραίο πλήγμα στο γόητρο της κυβέρνησης, η οποία θα συρθεί σε μεγάλη πολιτική ήττα. Αλλά και εάν περάσει ο νόμος και πάλι τα προβλήματα θα συνεχιστούν, καθώς είναι αφύσικη και αντιδημοκρατική η απόφαση να κλείσουν ιδιωτικά κανάλια.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, διά της κ. Γεροβασίλη, επιδεικνύει και πρωτοφανείς διαθέσεις λογοκρισίας, υποδεικνύοντας στα κανάλια τον τρόπο κάλυψης της ειδησεογραφίας, απαιτώντας να διακόπτουν το πρόγραμμά τους όταν κάνει δηλώσεις ο κ. Τσίπρας! Σε ποια δυτική χώρα γίνεται αυτό; Σε καμία απολύτως.

Ούτως εχόντων, με την Μέρκελ να καταρρέει το επόμενο φθινόπωρο, τον Ολάντ να απέρχεται την άνοιξη, τον Ρέντσι να χάνει το δημοψήφισμα σε λίγες μέρες και τον Ομπάμα να υποδέχεται πιθανώς τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, υπάρχει το πιθανότατο ενδεχόμενο ο Τσίπρας να μείνει σε λίγους μήνες χωρίς κανένα απολύτως διεθνές στήριγμα.

Ήδη τα γερμανικά περιοδικά, το City, αλλά και οίκοι αξιολόγησης λένε καθαρά πως η λύση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται με αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Μετά την ΔΕΘ, όπως πάντα εξάλλου, η πορεία των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα θα είναι προδιαγεγραμμένη.

από το «tvxs.gr»


Η αγωνία του Μαξίμου Η αγωνία του Μαξίμου Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.