Το Ιντσιρλίκ μετακομίζει στην Κάρπαθο;

Ο Π. Καμμένος επαναφέρει, σύμφωνα με την κυριακάτικη REAL, την πρότασή του για την εγκατάσταση μεγάλης αμερικανονατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να απαντήσει αφελώς στην ρωσο-τουρκική προσέγγιση και το άνοιγμα της Τουρκίας προς το Ιράν, με την όλο και πιο στενή πρόσδεση της χώρας μας στο αμερι-κανο-ΝΑΤΟϊκό άρμα.

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα τυφλωμένη στην υπαλληλική σχέση της προς ΗΠΑ και γερμανική ΕΕ και εκτός τόπου και χρόνου, αδυνατεί να συλλάβει τις νέες πολύπλοκες πραγματικότητες που διαμορφώνονται ταχύτατα στην περιοχή το τελευταίο διάστημα και αποδυναμώνουν τον ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα προσφέρεται ως χρυσή εφεδρεία των ΗΠΑ στην περιοχή, έτοιμη να καλύψει κάθε πολιτικοστρατιωτικό κενό που θα αφήσει η Τουρκία στη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική.

Στη λογική αυτή, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Real, ο Πάνος Καμμένος επαναφέρει την παλιά...
 εθελόδουλη πρότασή του να κατασκευαστεί στην Κάρπαθο μεγάλη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση, η οποία επιπροσθέτως θα μπορέσει σε κάθε περίπτωση να προσφέρει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπηρεσίες που θα τους λείψουν λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο Ερντογάν στην λειτουργία της βάσης του Ιντσιρλίκ.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι η κυβέρνηση, που έδωσε και τη σχετική πληροφόρηση στη Real, θα διαψεύσει, ως συνήθως, την είδηση αλλά ο στόχος της διαρροής έχει επιτύχει.

Η ελληνική προθυμία και ετοιμότητα εξυπηρέτησης των «συμμάχων» έχει επιδειχθεί!
ΚΜ

Στη συνέχεια ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Real News του έγκριτου δημοσιογράφου Πάρι Καρβουνόπουλου:

Το Ιντσιρλίκ μετακομίζει στην Κάρπαθο;
Ο Π. Καμμένος επαναφέρει πρότασή του για τη δημιουργία νατοϊκής- αμερικανικής βάσης στο ελληνικό νησί και η Ουάσιγκτον το σκέπτεται

του Πάρι Καρβουνόπουλου*

Να γίνει η Κάρπαθος το «νέο Ιντσιρλίκ» επιδιώκει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, έχοντας κάνει τη σχετική πρόταση πριν από περίπου έναν χρόνο στη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ! Η πρότασή του για δημιουργία ΝΑΤΟϊκής - αμερικανικής βάσης στο νησί είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από το ΚΚΕ. Ο Π. Καμμένος δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιο και θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία, που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τον δικαιώνουν και αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για το «πού το πάει η Τουρκία». Την Τετάρτη, ο διευθυντής της εφημερίδας «Yeni Safak» και μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, έγραψε στο Twitter ένα απίθανο μήνυμα! Πρότεινε να... αρπάξει η Τουρκία τα 20 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ! Λίγες ώρες μετά, γίνονταν γνωστές πληροφορίες περί μεταφοράς των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ σε βάση της Ρουμανίας!

Οι Αμερικανοί πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν είχαν αρχίσει να δρομολογούν την υποβάθμιση της παρουσίας τους στο Ιντσιρλίκ, γεγονός που είχε εκνευρίσει πάρα πολύ τον Ερντογάν. Πολύ περισσότερο τον είχε βγάλει από τα ρούχα του η πρώτη εναλλακτική λύση που «κυνηγούν» οι ΗΠΑ, μια τεράστια περιοχή κοντά στο Κομπάνι που ελέγχεται από τους Κούρδους! Επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχουν φθάσει και στο ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί όχι απλώς σκέφτονται το Κομπάνι, αλλά έχουν αρχίσει και να το χρησιμοποιούν! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία πρόχειροι διάδρομοι και τα έργα προχωρούν! Η αναγκαστική και ταχέως κλιμακούμενη υποβάθμιση του Ιντσιρλίκ έχει προκαλέσει «συμφόρηση» στη διαχρονικά πολύτιμη Σούδα και γι' αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι όλο και συχνότερα ο Άραξος. Οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για «εξυπηρέτηση και ανεφοδιασμό» γίνονται ολοένα και συχνότερες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αυτό το κλίμα ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος έχει επαναφέρει μέσω διάφορων διαύλων την υπενθύμιση ότι «υπάρχει πάντα διαθέσιμη η Κάρπαθος».

Τον Ιούνιο του 2015 ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας, δήλωσε ότι συζήτησε μαζί της «τον σημαντικό ρόλο που παίζουν η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση. Μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο».

Είναι δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις επιχειρησιακές τους ανάγκες. Δεν αποκλείεται η πρόταση Π. Καμμένου για την Κάρπαθο να έχει ήδη ενταχθεί στα σενάριά τους.

Μοναδική πηγή

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, έτσι κι αλλιώς, είναι εξαιρετικές και ειδικά στον αμυντικό τομέα κάτι παραπάνω από αρμονικές. Η παραχώρηση αμερικανικού μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού είναι η μοναδική πηγή εξοπλισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια και η συνεργασία που υπάρχει σε επίπεδο στρατιωτικό και σε ζητήματα ανταλλαγής πληροφοριών είναι πρωτόγνωρη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για περαιτέρω χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους από δυνάμεις των ΗΠΑ είχε αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα από το καλοκαίρι του 2013. Ο τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον τότε Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος είχε θέσει το αίτημα να παραχωρηθεί η αεροπορική βάση στο Καστέλλι της Κρήτης για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τόλμησε να προχωρήσει. Αποτέλεσμα; Οι Αμερικανοί μετά από πολύμηνη αναμονή πήγαν τα UAVs στο Ιντσιρλίκ! Τώρα πρέπει πάλι να κάνουν... μετακόμιση. Και το ελληνικό έδαφος εξακολουθεί να είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το μοναδικό κομμάτι γης στην περιοχή όπου υπάρχει ασφάλεια.

*Πηγή: Real News (έντυπη έκδοση), Πάρις Καρβουνόπουλος.
από το «iskra.gr»


Το Ιντσιρλίκ μετακομίζει στην Κάρπαθο; Το Ιντσιρλίκ μετακομίζει στην Κάρπαθο; Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.