Η νέα (πρώτη φορά «αριστερά») διαπλοκή

του Δάνη Παπαβασιλείου

Με την ανακοίνωση των εννέα μνηστήρων για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, έκλεισε ένας κύκλος του σίριαλ για την αναμόρφωση του χώρου των μέσων ενημέρωσης. Απ’ ότι φαίνεται, σ΄ αυτό τον κύκλο, βγαίνει από το παιχνίδι το MEGA, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και το αφεντικό του, ο Σταύρος Ψυχάρης.

Οι μνηστήρες

Ο κατάλογος των υποψηφίων είναι:....
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ ΑΕ) (Αλαφούζος)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (NTV) (Βαρδινογιάννης)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Κυριακού)
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (ALPHA) (Κοντομηνάς)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΤΠΚ μ.α.ε.) (Χ.Καλογρίτσας)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ (E RADIO-TV) (Βρυώνης)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ) (Μαρινάκης)
8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (Κυπριακών συμφερόντων)
9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Σαββίδης)

Όλοι εναντίον όλων

Στην «αποβολή» από το παιχνίδι του μέχρι πρότινος κραταιού προέδρου του ΔΟΛ, έπαιξαν ρόλο όχι μόνο οι δικαστικές του περιπέτειες, αλλά και το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε από τους δύο σημαντικότερους συμμάχους και συνεταίρους του στο ΜEGA. O μεν Βαρδινογιάννης διεκδικεί άδεια για λογαριασμό του STAR, ο δε Μπόμπολας, όπως δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια, δεν πρόκειται να ασχοληθεί πλέον με την τηλεόραση.

Διαβάζοντας τα πρακτικά της Επιτροπή της Βουλής και παρακολουθώντας τη εξέλιξη του διαγωνισμού για τις άδειες, εύκολα διαπιστώνει κανείς, ότι έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ των καναλαρχών (των γνωστών, αλλά και των πρωτοεμφανιζόμενων) όπου όλοι είναι εναντίον όλων. Συμμαχίες (όπως αυτή του ΜEGA) διαλύονται, νέες κυοφορούνται, κάποιοι επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση (περίπτωση Μπόμπολα), κάποιοι επιδιώκουν να μπουν σφήνα στο μιντιακό «κατεστημένο» και όλοι μαζί βγάζουν τα «άπλυτα» των ανταγωνιστών τους στη φόρα.

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου ρίχνει τη σκιά της στην υπόθεση των αδειών. Εξάλλου, ο ίδιος, ο Αλαφούζος σε δήλωση του συσχετίζει άμεσα την απόφαση με τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών.

Η εικόνα μπορεί να παραπέμπει σε έναν γενικευμένο και αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ επιχειρηματιών, αλλά αυτή είναι η κλασσική συνταγή του ανταγωνισμού των καπιταλιστών για το μοίρασμα της όποιας αγοράς. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το χώρο των μέσων ενημέρωσης, που δεν αφορά μόνο στα μεγάλα οικονομικά μεγέθη, αλλά και στην ευρύτερη πολιτική επιρροή.

Έτσι αυτή η σύγκρουση, των συγκεκριμένων επιχειρηματιών, δεν σημαίνει ότι η τάξη από την οποία προέρχονται και την οποία εκπροσωπούν, έπαψε να είναι ενιαία, συμπαγής και άτεγκτη όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα ενιαία συμφέροντα της.

Η νέα διαπλοκή

Η κυβέρνηση, τώρα, από τη θέση του διαιτητή, προσβλέπει σε μια αναδιάταξη του σκηνικού, τέτοια που θα τις επιτρέψει να ενισχύσει και να αυξήσει τα ερείσματα της στο χώρο των ΜΜΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών, είτε δημιουργώντας τα δικά της «νέα τζάκια» (Καλογρίτσας), είτε προσεταιριζόμενη τα παλιότερα (Μπόμπολας). Βεβαίως οι κυβερνητικές βλέψεις και μεθοδεύσεις στο χώρο των μίντια και μέσω αυτού στο χώρο των διαπλεκομένων επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν εμποδίζουν το Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιεί την υπόθεση για τον αποπροσανατολισμό της «κοινής γνώμης» από τα καυτά και επείγοντα προβλήματα, προβλήματα επιβίωσης, της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνει κλίμα ενθουσιασμού για την δήθεν πρώτη μεγάλη νίκη στη μάχη κατά της «διαπλοκής», επιδεικνύοντας την κεφαλή του προέδρου του ΔΟΛ, ως τρόπαιο.

Δεν χρειάζεται βεβαίως να πούμε ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με δημοκρατία, αντικειμενική ενημέρωση και πάταξη της διαπλοκής. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουμε μια ανακατανομή της «πίτας» με την κυβέρνηση να ζητάει ένα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, κομμάτι.

Από το «Ημερόδρομος»


Η νέα (πρώτη φορά «αριστερά») διαπλοκή Η νέα (πρώτη φορά «αριστερά») διαπλοκή Reviewed by Διαχειριστής on Κυριακή, Αυγούστου 14, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.