Deutsche Bank vs Ρέντζι δεύτερος γύρος. Τώρα μιλάνε για €150 δισεκατομμύρια bail-out όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών

Και αυτό το άρθρο αποτελεί συντομευμένη και αρκετά “χρωματισμένη”, απόδοση ανάρτησης του Zero Hedge. Βλέπε Πηγή.

Με τα χαρτιά ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, φαίνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλλον είχε δίκιο.

Μετά το Brexit, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει επικεντρωθεί στις ιταλικές τράπεζες που χρειάζονται επειγόντως χέρι βοηθείας (η ιδέα να φαλιρίσουν υπό κρατική διαχείριση μια και το κράτος τις έχει εξαγοράσει όχι μια και δυο φορές δεν περνάει από το μυαλό κανενός, αυτό δεν αποτελεί κομμάτι του νεοφιλελεύθερου θρησκευτικού μας credo). Πρέπει λοιπόν να βρεθεί αμέσως αυτή η βοήθεια μια και τα κόκκινα δάνεια τους βρίσκονται στο ύψος των €360 δισεκατομμυρίων και αυξάνονται συνεχώς. Και πρέπει να βρεθούν με bail-out, και όχι με bail-in όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, γιατί στην ατυχή αυτή περίπτωση θα έχουμε το γνωστό και καταστροφικό bank run, τον κοσμάκη δηλαδή που τρέχει να σηκώσει και να σώσει τα λεφτουδάκια του. Το τίμημα μιας αποτυχίας στη “βοήθεια” θα είναι η κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου για τις τράπεζες αυτές...
βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ. Μέχρι τώρα τα ιταλικά αιτήματα για bail-out έχουν προσκρούσει σε αυτιά κουφών γιατί οι Γερμανοί ηγέτες ούτε που θέλουν να ακούσουν την πρόταση του Ρέντσι, να φορτωθεί δηλαδή η “διάσωση” στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Όμως, όπως επισημάναμε πριν λίγες μέρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα αλλά η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης: η Deutsche Bank.

Όπως γράψαμε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη με τον Σουηδό πρωθυπουργό Stefan Lofven, ο Renzi επανέλαβε ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τις ιταλικές.

"Αν το πρόβλημα με τα δάνεια αξίζει ένα, το θέμα με τα παράγωγα άλλων τραπεζών, μεγάλων τραπεζών, αξίζει εκατό. Αυτή είναι η σχέση: ένα προς εκατό," είπε ο Matteo. 
Φυσικά αναφερόταν στις δεκάδες τρισεκατομμυρίων έκθεσης σε παράγωγα της χρεωκοπημένης Deutsche Bank:


Έτσι, σήμερα είχαμε την οριστική επιβεβαίωση ότι η θηλιά στο λαιμό σφίγγει όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την ίδια την Γερμανία, όπου, όπως πάλι αναφέραμε την Πέμπτη, “η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση φτάνει στη Γερμανία καθώς η Bremen Landesbank βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Και η επιβεβαίωση έρχεται όχι από κάποιον τυχαίο αλλά από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, ο οποίος ζητάει ένα πολυ-δισεκατομμυριούχο bailout των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μιλώντας στο γερμανικό Welt am Sonntag, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ναι, “θεσμούς” τους λένε και αυτοί) θα πρέπει να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια για τις απαιτούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις όπως έγινε και στις ΗΠΑ. Αυτό που δεν είπε είναι ότι πρώτον αυτό έγινε στις ΗΠΑ πριν σχεδόν 10 χρόνια και δεύτερον ότι στο μεταξύ η ευρωπαϊκή οικονομική σωφροσύνη θα μας προστάτευε μέσω μιας “συνετής” φορολογικής και νομισματικής πολιτικής. Πράγμα που δεν έκανε.

Οι ΗΠΑ, είπε ο Landau, βοήθησαν τις τράπεζες τους με $475 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό λοιπόν χρειαζόμαστε και στην Ευρώπη, ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες. Σαν να λέμε, αφού το έκαναν οι Αμερικανοί, δεν είναι η σειρά της Ευρώπης να κάνει το ίδιο;

"Εξάλλου στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε ένα τόσο μεγάλο bailout. €150 δισεκατομμύρια είναι αρκετά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες”, είπε ο David Folkerts-Landau. Ήμασταν άτυχοι που συνέπεσαν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλό χρέος και “επικίνδυνος” αποπληθωρισμός, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

"Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως το θέμα, διαφορετικά θα έχουμε ένα ατύχημα", είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος.

Έτσι είπε, “ατύχημα”. Όπως “μετωπική με τρένο” που έλεγε και ο Τσάκωνας. Ε, αφού μας έτυχαν αυτά τα σπάνια καιρικά φαινόμενα υπεράνω της ανθρώπινης βούλησης, να μην βάλουμε το κάτι τι μας εμείς οι πολίτες της ευρωζώνης; Τι μας ζητάνε ρε παιδιά; Ούτε ένα 500ρικο το κεφάλι. Μην είμαστε και πλεονέκτες. Έτσι, με ελαφριά την καρδιά, θα κάνουμε στην άκρη το ευρωπαϊκό όραμα;

Το bail-out είναι τόσο επείγον, είπε ο ειδικός, ώστε επιτρέπει να παραβλέψουμε τους κανόνες (που επιβάλλουν bail-in). Δεν γίνεται, είπε, να εφαρμόσουμε ένα bail-in γιατί θα το ακολουθήσει ένα bank run. Πως δεν το σκέφτηκαν αυτό πριν την εφαρμογή των κανονισμών παραμένει μυστήριο, όπως μυστήριο παραμένει γιατί δεν έγιναν παρόμοιοι συλλογισμοί με τους τωρινούς στην περίπτωση των πολιτών β' κατηγορίας της ευρωζώνης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Φαίνεται ότι οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν μόνο αν βρεθούν στο στόχαστρο Γερμανοί και Ιταλοί.

Το συμπέρασμα του: "Η άκαμπτη εφαρμογή των κανονισμών θα προξενούσε μεγαλύτερο κακό από την παραβίαση τους."

Αναρωτιόμαστε μήπως περισσότερο από το μέλλον των ιταλικών τραπεζών τον απασχολεί το μέλλον του εργοδότη του.

ΥΓ: Έτσι αδέρφια έχουμε και πάλι την επιβεβαίωση του τι σημαίνει “αλληλεγγύη” στο ευρωπαϊκό τρελοκομείο.

Αλληλεγγύη σημαίνει “πληρώστε” για τις τράπεζες σας αν ανήκετε στα κατακάθια του ευρωπαϊκού οράματος

ή “πληρώστε” για τις τράπεζες των άλλων μαζί με τους άλλους.

Ούτως ή άλλως πληρώστε.

Απόδοση (με αρκετές ελευθερίες, αυστηρά πιστός όμως στο νόημα) ο Γιώργος του Κλικ
Πηγή: zerohedge
από το «Τελευταία Έξοδος»


Deutsche Bank vs Ρέντζι δεύτερος γύρος. Τώρα μιλάνε για €150 δισεκατομμύρια bail-out όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών Deutsche Bank vs Ρέντζι δεύτερος γύρος. Τώρα μιλάνε για €150 δισεκατομμύρια bail-out όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.