Μπλέξαμε Πατριώτη

του Χρήστου Γιαννίμπα*

Με το που έγιναν γνωστά τα γεγονότα στην Τουρκία και ύστερα από μερικές ώρες (5 - 6) σχεδόν αυτόματα τέθηκε το ερώτημα: Ήταν το πραξικόπημα κατασκευασμένο ή ήταν κατασκευ-ασμένο το πραξικόπημα;

Όποια απάντηση και να ισχύει ήταν το πιο βολικό πραξικόπημα(;) στην παγκόσμια Ιστορία. Όσο για την Δημοκρατία στην Τουρκία με το Σουλτάνο ισοδύναμο με... τον Αλάχ, καλύτερα να πούμε το άλλο με τον Τοτό. Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Από πλευράς επικινδυνότητας ο Ερντογάν πλέον παίρνει χρυσό, αργυρό και χάλκινο ταυτόχρονα, έτσι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαντάζει παιδάκι του Κατηχητικού. Οι πρώτοι που θα το νιώσουν (ήδη το νιώθουν) στο πετσί τους είναι οι ίδιοι οι Τούρκοι «αντιφρονούντες» και βέβαια οι Κούρδοι.

Ο Ερντογάν έτοιμος από καιρό οδεύει ολοταχώς και χωρίς φρένα σε «κοινοβουλευτική» δικτατορία. Αυταρχικός, ανεξέλεκτος, ψυχασθενής, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Ένα κι ένα για να ηγηθεί, αν αφεθεί, ενός μεγάλου ISIS copy και paste με το υπάρχον από το οποίο πλεονεκτεί. Το ISIS έπρεπε να φτιάξει κράτος. Ο Ερντογάν το έχει έτοιμο. Επισκευή θέλει και λίγες προσθήκες στο πιο θεοκρατικό, πιο δικτατορικό, πιο αυταρχικό κ.λπ. Αυτές τις επισκευές τις ξεκίνησε και το πολύ σε δύο χρόνια η «δημοκρατική» δύση θα αναλύει τάχα πως έγινε η Τουρκία ISIS, πως θα εξαρθρώσει το καρκίνωμα κ.λπ.

Οι μόνοι που θα πανηγυρίζουν (ήδη το κάνουν) είναι οι παντελώς ανεγκέφαλοι της Χρυσής....
Αυγής. Δεν καταλαβαίνουν πως όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου (τι γείτονα δηλαδή, μεσοτοιχία είναι), είναι θέμα χρόνου να αρπάξει φωτιά και το δικό σου σπίτι. Συνεπείς βέβαια αφού αυτό ακριβώς θέλουν. Φωτιά και τσεκούρι.

«Στηρίζεις ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα ή έναν όλο και πιο αντιδημοκράτη ηγέτη;» Το ερώτημα τέθηκε από τον Ρίτσαρντ Χαας, προέδρο του αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν αποτελεί λευκή επιταγή για τον κ. Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρξουν εκκαθαρίσεις, ο κανόνας δικαίου πρέπει να λειτουργεί» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και σε ανάλογο πνεύμα και οι δηλώσεις Μέρκελ – Βρυξελών - ΕΕ.

Μιας ΕΕ που μετά το Brexit ψάχνεται, με το δράκουλα Σόιμπλε να ζητά και να του δίνουν όλο και περισσότερο αίμα, τη μπόχα της ακροδεξιάς να πνίγει την Ευρώπη και τον ISIS (τον αρχικό, όχι αυτόν που φτιάχνει ο Ερντογάν στην Τουρκία) να σκορπά το θάνατο. Κι εμείς; Η Ελλάδα μας; ΝΑΙ, μπλέξαμε χωρίς να το θέλουμε και σε άσχημη περίοδο. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ όμως είναι για τα δύσκολα. Έτσι δεν είναι; Έτσι δεν έλεγαν;

Μέσα σ’ όλα έχουμε και τους οκτώ. Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε αλλά πλέον μας έμεινε να ελπίζουμε πως ΔΕΝ θα ξεφτιλιστούμε ΚΑΙ στη χούντα του Ερντογάν. Το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατέχει θέση κανόνα αναγκαστικού δικαίου. Δηλαδή, ανωτάτης ισχύος και απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείρισης. Σας μένει αμφιβολία τι από αυτά ΔΕΝ θα υποστούν οι 8 αν εκδοθούν;

Το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ διασφαλίζει επίσης το δικαίωμα στη ζωή, έχοντας ταυτόσημη δεσμευτική ισχύ με το άρθρο 3. Τα διεθνή δικαστήρια με πάρα πολλές αποφάσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση προσώπου σε χώρα στην οποία κινδυνεύει με θανατική ποινή ή με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή με βασανιστήρια. Λοιπόν για να μην μας παραμυθιάζουν. ΔΕΝ είναι μόνο η θανατική ποινή. Είναι ΚΑΙ η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και τα βασανιστήρια.

Η Οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, το δικαίωμα σε άσυλο. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι απαγορεύεται η έκδοση (επί λέξει): «αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό, στρατιωτικό...» Η συνθήκη της Γενεύης, που επίσης έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη και ανήκει στους κανόνες αναγκαστικού δικαίου καθορίζει ότι δικαιούται ανάμεσα σε άλλες περιπτώσεις να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας εκείνος που διώκεται λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Για να δούμε τι θα δούμε. Άραγε τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος; Πως βρεθήκαμε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή; Και θα μείνει μόνο σ’ αυτό ή θα προσθέσει και με τη λάθος κυβέρνηση; Γιατί κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση φαίνεται (λέω ΦΑΙΝΕΤΑΙ) να επαληθεύει για το ΣΥΡΙΖΑ τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου για το γιο του Ανδρέα. «Προσθέτει εχθρούς, αφαιρεί φίλους, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και διαιρεί το κόμμα».

Δεν θα επεκταθώ σήμερα αλλά θα κάνω μία πρόβλεψη. Σε δύο, maximum τρία, χρόνια όταν πλέον 300.000 οικογένειες (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ όχι άτομα) θα έχουν χάσει το σπίτι τους, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΧΑΣΟΥΝ (σ’ αυτό πάω και στοίχημα), τότε λοιπόν αξιωματική αντιπολίτευση, ίσως και πρώτο κόμμα, θα είναι η Χρυσή Αυγή. Τι θα πουν άραγε τα πρώτα, δεύτερα, τρίτα, … στελέχη στον κόσμο και στους συντρόφους τους; Πως 100 φορές ο Τσίπρας είχε πει: «Κανένα σπίτι στα χέρια ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» αλλά αυτοί 100 φορές δεν άκουσαν καλά και νόμισαν πως είπε: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»;

Θα επανέλθω ΚΑΙ με στοιχεία. Στο μεταξύ σκεφτείτε πως σχεδόν 6 (ΕΞΗ) χρόνια μετά το ν. 3869/2010 (γνωστό ως «νόμο Κατσέλη») για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξακολουθεί να είναι ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ στα ΜΜΕ όταν και αν κάποιο δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του ιδιοκτήτη. Δηλαδή, ψύλλοι στ’ άχυρα. Λέω ψέματα, είμαι αλλού γι’ αλλού ή όντως μπλέξαμε πατριώτη;

ΥΓ. Οι οκτώ Τούρκοι δηλώνουν πως δεν ήξεραν για το πραξικόπημα. Σύσσωμη η κυβέρνηση αναπαράγει τις κατηγορίες του Ερντογάν, αν δεν τις συμμερίζεται, πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα και στην κατάλυση της τουρκικής δημοκρατίας. Το είπαν μια, δυο, δέκα δυο. Κι όλα αυτά ΠΡΙΝ αποφανθεί η δικαιοσύνη. Ε, δεν βάζετε τους 8 σε ένα νοσοκομείο να τους βγάλουν τα νύχια και τα δόντια. Να γλυτώσουν οι άνθρωποι λίγο πόνο πριν τους στείλετε πεσκέσι στο σουλτάνο.

*Ο Χρήστος Γιαννίμπας είναι αρθρογράφος και συγγραφέας.
από το «tvxs.gr»


Μπλέξαμε Πατριώτη Μπλέξαμε Πατριώτη Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.