Κυβέρνηση: Φουρτούνες με τα εργασιακά, «μαγειρέματα» με τον εκλογικό νόμο

της Νίκης Ζορμπά

Μάταια προσπαθεί ο πρωθυπουργός να κάνει μετάγγιση αισιοδοξίας σε κόμμα, κυβέρνηση και ψηφοφόρους με αυξημένες δόσεις θριαμβολογίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου βρίσκονται σε vertigo. Οι γκάφες εξακοντίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από κυβερνητικά στελέχη με ταχύτητα… οπλοπολυβόλου και το Μαξίμου προσπαθούσε να διαχειριστεί από τη μία τα πρωθυπουργικά νεύρα κι από την άλλη την επικοινωνιακή πίεση που προκαλούσαν τα απανωτά φάουλ, αλλάζοντας την κυβερνητική ατζέντα περί… φυγής προς τα εμπρός.

Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα καλοκαίρι ήσυχο, μες στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει με "φωτοβολίδες", όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις που φέρουν το κυβερνών κόμμα να χάνει δυνάμεις ραγδαία και  παράλληλα με άλλα μέτρα-πομφόλυγες (π.χ. νομοσχέδια για αδήλωτες καταθέσεις, επέκταση του προγράμματος περί καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης) να πείσει ότι κυβερνά. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στο "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.)

Εφιάλτης τα εργασιακά

Το μέτωπο για τα "εργασιακά" άνοιξε νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν στην Κυβέρνηση, όπερ σημαίνει...
ότι δεν γλιτώνουν ούτε το θέρος από τις σχετικές ζυμώσεις και εξαιρετικά άβολες συζητήσεις που ανέμεναν να αρχίσουν από το φθινόπωρο.

Οι ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και το "lock out" έχουν ήδη μπει στην κατρουγκάλεια καθημερινότητα και, παρά τις διαβεβαιώσεις και της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη να μην "περάσουν" οι θέσεις του ΔΝΤ στα τρία αυτά πεδία, ήδη πληροφορίες του "Κ" φέρνουν το Μαξίμου εξαιρετικά πρόθυμο να ενδώσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τουλάχιστον. Θεωρούν ότι η κοινή γνώμη έχει κουραστεί από τα συνδικαλιστικά τερτίπια και δεν θα ανοίξει "ρουθούνι" εάν ψαλιδιστούν τα "φτερά" των συνδικαλιστών. Όσο για το κόμμα, αναμένεται να το καταπιούν και αυτό, μονορούφι. Όπως όλα όσα έχει περάσει άνετα ο Αλέξης από τη Βουλή, εσχάτως.

Εκλογικός νόμος και... μαγειρέματα

Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει και προετοιμάζονται σε κόμμα και κυβέρνηση για την κυβερνητική πρόταση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο "Κ" ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει το θέμα πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές των βουλευτών. Κοινώς, να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Αυγούστου.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να συγκεράσουν δύο μάλλον αντίθετες προτάσεις: Την εφαρμογή της απλής αναλογικής, της οποίας υπέρμαχος είναι το κόμμα, και της διατήρησης του εκλογικού μπόνους, που θα μπορεί να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Η απλή αναλογική έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα, αλλά εξετάζεται το ποσοστό της ενισχυμένης αναλογικής, ήτοι του ποσοστού του εκλογικού μπόνους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται ένα νέο σχήμα "ενισχυμένης αναλογικής", η οποία ουσιαστικά θα υπαγορεύει την ανάγκη κυβερνητικών συνεργασιών προκειμένου να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση.

Και τούτο διότι προβλέπει το όποιο μπόνους εδρών (εξετάζεται να είναι μεταξύ των 20 ή 30) θα μπορούν να λάβουν, σε αντίθεση με σήμερα, ακόμη και τα κόμματα που θα κατεβαίνουν στις εκλογές έχοντας προαναγγείλει κομματική συνεργασία.

Πρόκειται για μια ιδέα που βλέπουν με εξαιρετικά θετική διάθεση στο Μαξίμου, ανεπισήμως επειδή… τους βολεύει, επισήμως επειδή θα δίνεται ρόλος και "ευθύνη" στα μικρά κόμματα να ανακοινώσουν προεκλογικά προς τα πού θα κλίνουν. Με την πρόταση που εξετάζει ο κ. Κουρουμπλής, παράλληλα, θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμη και χωρίς το πρώτο κόμμα, αλλά με σύμπραξη  του δεύτερου με κάποιον μικρότερο κομματικό μηχανισμό (και πιθανώς όχι μόνο έναν), εάν τα ποσοστά τους αθροιστικά υπερβαίνουν αυτό του πρώτου κόμματος.

Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη… διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η στόχευση του νέου νόμου δεν απορρέει από το γκρέμισμα των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης, η υπόνοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρόπο για να παραμείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία για… πενήντα χρόνια, όπως λένε διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με περίσσια αυτοπεποίθηση, καθόλου αβάσιμη δεν είναι.

Στο πλαίσιο τούτο, αναζητείται η  συναίνεση των 200 βουλευτών, διότι, όπως λένε στο Μαξίμου, θέλουν η εφαρμογή του να αρχίσει όχι από τις μεθεπόμενες αλλά από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

από το «capital.gr» μέσω του «iskra.gr»


Κυβέρνηση: Φουρτούνες με τα εργασιακά, «μαγειρέματα» με τον εκλογικό νόμο Κυβέρνηση: Φουρτούνες με τα εργασιακά, «μαγειρέματα» με τον εκλογικό νόμο Reviewed by Διαχειριστής on Κυριακή, Ιουνίου 12, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.