Ηττημένος από τη λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απογοητεύει και εξοργίζει τους Έλληνες

Άρθρο στην εφημερίδα Diario Noticias της Λισσαβώνας της 14.5.16 αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.

Η χώρα ζήτησε 300 δις € σε τρεις δόσεις από το 2010. Οι δανειστές απαιτούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τις νέες δόσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup συνεδριάζει στις 24/05/2016.

Μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι έχουμε φιλοδοξίες, αλλά όχι για ψέματα”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Κυριακή προς τους βουλευτές, όταν ετοιμάζονταν να ψηφίσουν το νέο πακέτο λιτότητας, υπό την πίεση των πιστωτών που χρηματοδοτούν την διάσωση και απειλούν εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εξουσία από το 2015, μίλησε για ειλικρίνεια, τιμιότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, πριν από την ψήφιση των μέτρων μόνο με τις ψήφους των κομμάτων του συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ και AΝΕΛ).

Αλλά οι Έλληνες δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζονται από αυτή την ομιλία. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να ρίξουν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έριξαν δακρυγόνα…

«Είμαι απογοητευμένος γιατί ο Τσίπρας είπε κατάφωρα ψέματα στον Ελληνικό λαό και, στην...
πραγματικότητα, τον πούλησε. Τίποτα δεν εκπληρώθηκε από την συμφωνία που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2014», λέει ο κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Έλληνας πρώην πρέσβης και διπλωμάτης. Επιπλέον, τόνισε ο “εβδομηντάρης” ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης «αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, στο οποίο το 60% των ψηφοφόρων απέρριψε τα περισσότερα μέτρα λιτότητας».

Δήλωσε επίσης ότι θίγεται έντονα από τα διαδοχικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τονίζοντας :

«Από το 2010 η σύνταξη μου μειώθηκε κατά 53%, και μπορεί να φτάσει μέχρι και 56% η 57%. Εγώ αυτό τo ονομάζω κλοπή. Όπως και εγώ, και άλλα τρία εκατομμύρια Έλληνες σταματήσαμε να πληρώνουμε τους φόρους μας, γιατί δεν μπορούμε.

Έτσι αμφιβάλλω ότι η πολιτεία θα εισπράξει περισσότερα έσοδα από τους υψηλότερους φόρους. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι πιστωτές και το ελληνικό καθεστώς.”

Ένα αποτυχημένο κράτος;

Το κείμενο που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή προβλέπει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, των άμεσων και έμμεσων φόρων, έχοντας σαν στόχο 5,4 δις € ετησίως και να επιτευχθεί το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (αξίας 86 δις € ).

«Θα υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, επειδή το χρέος είναι μη βιώσιμο», ισχυρίζεται ο κ. Χρυσανθόπουλος. Το δημόσιο χρέος προσεγγίζει στο 180% του ΑΕΠ.

Το Eurogrοup, το οποίο συνεδρίασε στις 9 του μήνα, παρατάθηκε για τις 24 Μαΐου 2016, όπως φυσικά και οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα αποτυχημένο κράτος.

«Είναι τραγικό να βλέπουμε τους Έλληνες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, το ποσοστό ανεργίας να είναι στο 25%, οι επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε μέρα», είπε ο συνταξιούχος πρέσβης.

Το Eurogrοup συζητά για την Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους διχάζει την κυβέρνηση Μέρκελ

Για το ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, μας λέει και ο δημοσιογράφος κ.Τάσος Μόρφης στο “Diário de Noticias” και τονίζει ότι το μέλλον είναι αβέβαιο.

«Οι συντάξεις κόβονται, οι φίλοι μας δεν έχουν θέσεις εργασίας, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, είναι δύσκολο να αρχίσεις ένα έργο, όπως κάναμε και με το Athens Live», λέει, αναφερόμενος σε ένα διαδικτυακό περιοδικό που χρηματοδοτείται από συνδρομητές.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν», λέει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έκανε το Erasmus στη Λισαβόνα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα του θα μπει πάλι σε κατάσταση “πτώχευσης”.

«Μετά την περιπέτεια του περασμένου καλοκαιριού, ο καθένας είναι πιο ευαίσθητος», λέει, αναφερόμενος σε περιπτώσεις παραβίασης των επιστροφών των οφειλών στο ΔΝΤ.

Και σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα : «Ποτέ δεν περίμενα τίποτα εντυπωσιακό από αυτόν.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεστραμμένη από πέντε χρόνια λιτότητας. Ο Τσίπρας δεν είναι μάγος, ούτε είναι ο Δίας.»

Κατά την άποψη του κ. Αναστάσιου Λόζου, νεαρού Έλληνα επιχειρηματία, ο Τσίπρας είναι χαρισματικός πολιτικός, αλλά αμφιβάλλει αν θα κερδίσει πάλι τις εκλογές.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά όταν ξεκίνησε με τη ρητορική κατά της λιτότητας, αλλά τώρα έκανε το αντίθετο», είπε, ενώ θεωρεί  περίεργη την κυβέρνηση συνασπισμού (μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ).

«Είναι σαν ένας συνασπισμός μεταξύ του Jeremy Corbyn και του Donald Trump», είπε περιπαιχτικά ο επιχειρηματίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία.

«Εδώ κανείς δεν με ρώτησε πώς πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι όλοι έχουν βαρεθεί την Ελλάδα», εξομολογείται, απαριθμώντας τρία προβλήματα που θεωρεί επείγουσας σημασίας : “Η διαρροή εγκεφάλων”, η ανεργία που βρίσκεται σταθερά στο 25% και η στασιμότητα της οικονομίας λόγω έλλειψης επενδύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δημοσκοπήσεις!

Απόδειξη της απογοήτευσης των Ελλήνων είναι μια δημοσκόπηση του Απριλίου που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Το Βήμα, στην οποία η Νέα Δημοκρατία, τώρα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται πρώτη με 21,4% των ψήφων.

Ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18,4%, ενώ ο συνεργάτης του στο συνασπισμό είναι στο 2,5%.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή», προβλέπει ο κ.Αναστάσιος Λόζος, λέγοντας, ωστόσο, ότι κανείς δεν θεωρεί καλή ιδέα τις πρόωρες εκλογές. «Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο» .

Πιο θετική, αλλά ρεαλίστρια είναι η κ Ελίνα Παρασκευοπούλου, δικηγόρος, 37 ετών. Τόσο οι Έλληνες πελάτες της, όσο και οι ξένοι που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έχουν ακόμη μια θετική τάση σκέψεων και αισιοδοξίας, επειδή υπάρχει μια νεοσύστατη με startups επιχειρηματική κοινότητα που ανθεί στην Ελλάδα.

«Πιστεύω» συνεχίζει «ότι θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες με το χρόνο. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι εύκολη».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι περισσότερο θιγμένοι από την λιτότητα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η κ. Ελίνα λέει για τον Τσίπρα : «δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων και η απώλεια χρημάτων γκρέμισαν τις ελπίδες και την πίστη στην σημερινή κυβέρνηση».

Πολύ απογοητευμένος από τον Τσίπρα και ο κ. Χρήστος Σιδέρης, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που δεν έχει επηρεαστεί από την λιτότητα. Οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, αυξάνοντας με τέτοιο τρόπο, ώστε το 60% των μισθών μας θα είναι σύντομα μόνο για να πληρώνουμε τους φόρους. Και αυτά δεν είναι για την υγεία ή την εκπαίδευση, αλλά για πληρωμή των δανείων ».

Υπεύθυνος Τύπου του Ελληνικού Μητροπολιτικού Αγροτικού Ιατρείου, σε μια κλινική όπου εθελοντές κάνουν διαγνώσεις και παρέχουν φάρμακα και δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όσους δεν έχουν τα χρήματα για τη θεραπεία.

Ο κ. Σιδέρης, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της και ότι τελικά ήταν εναντίον του λαού, με την υπογραφή, ακόμα και μετά τα δημοψηφίσματα ενός χειρότερου από τα προηγούμενα μνημονίου. Έχει γίνει ένα όργανο της τρόικας».

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από το 2010 τρία δάνεια ύψους 300 δις €. «Η χώρα μας έχει γίνει μια αποικία χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αγνοεί τη βούληση του λαού και την κοινή λογική», τονίζει επίσης ο κ. Σιδέρης. Σχετικά με μια πιθανή αθέτηση των υποχρεώσεων της λέει:

“Η Ελλάδα έχει ήδη αθετήσει τις υποχρεώσεις… απέναντι στο λαό της.”

από το «epaminternational.wordpress.com»


Ηττημένος από τη λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απογοητεύει και εξοργίζει τους Έλληνες Ηττημένος από τη λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απογοητεύει και εξοργίζει τους Έλληνες Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.