Γιατί πρέπει να κερδηθεί αυτή η μάχη πάση θυσία, εδώ κι τώρα!!!

του Γιώργου Χαλιμούρδα*

Πρέπει κάποιος να εθελοτυφλεί για να μην δει τι πραγματικά έγινε χθες. Τέτοια πορεία σαν την χθεσινή, η Αθήνα είχε πολύ καιρό να γνωρίσει. Πάρα πολύς κόσμος, τρομερός παλμός και ένταση, νεύρο και αποφασιστικότητα. Αλλά το γεγονός που συνταράσσει είναι ότι παρόμοιες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Όλες οι πορείες άφριζαν από κόσμο. Επίσης ολόκληρες πόλεις θύμιζαν πόλεις φαντάσματα μετά το πέρας των διαδηλώσεων, καθότι όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά. Το ίδιο σημαντικό, αλλά και ξεχωριστό συνάμα σε σύγκριση με προηγούμενες πορείες, είναι ότι τώρα συμμετείχαν όλοι. Όλοι Μαζί. Αγρότες, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι νοικοκυραίοι, εργάτες, καταστηματάρχες. Όλοι αριστεροί, δεξιοί, κομμουνιστές. Παντού υπήρχε η αίσθηση της Παλλαϊκής αντίδρασης, του Παλλαϊκού ξεσηκωμού. Παντού υπήρχε η αίσθηση του Φτάνει Πια, ως Εδώ Και Μη Παρέκει. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να μην είναι σε ικανό βαθμό συνειδητοποίησης ακόμα και στους παραβρισκόμενους χθες, αλλά πλέον σίγουρα υπάρχει μέσα τους και αυθόρμητα βγαίνει στις μαζικές εκδηλώσεις.

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Για πολλούς έχει έρθει η ....
ώρα που δεν έχουν να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους και διώχνουν αβίαστα το φόβο.

Η μεγάλη πλειοψηφία νοιώθει το αδιέξοδο αλλά βομβαρδισμένη από την προπαγάνδα και από την ψυχολογική πίεση που επιφέρουν τα αδυσώπητα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης δεν νοιώθει ικανή να σταθμίσει τις όποιες εναλλακτικές θα μπορούσε να έχει. Παρόλα αυτά νοιώθει ότι ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ, όπως τσαμπουνάνε όλα τα ξεπουλημένα παπαγαλάκια, επίσης ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο και ότι οι πολιτικοί που τους ψήφισε είναι προδότες και θέλουν να πιούν το αίμα του Ελληνικού λαού. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει μέσα στο υπάρχον πλαίσιο του Ευρώ και της ΕΕ, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό να το κοινωνήσεις ευρέως, λόγω του φόβου και της παραπληροφόρησης που προπαγανδίζει το κυρίαρχο σύστημα. Και συνεπώς δυσκολεύει συνολικά το εγχείρημα της κατανόησης ότι η διέξοδος είναι εφικτή μόνο αν ξεφύγουμε από το θανατηφόρο πλαίσιο στο οποίο έχουμε βρεθεί.

Για να δούμε συνολικά την εικόνα είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κάποιες κρίσιμες παραμέτρους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι ανέρχονται περίπου στα 3200000, με την αεργία να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Με τα μέτρα του 3ου μνημονίου κατακρεουργούνται, αγρότες (όπως έχουμε αναλύσει [1], [2], [3], [4]), ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι. Μην ξεχνάμε πως με τις μειώσεις των συντάξεων το κοινωνικό πρόβλημα θα γιγαντωθεί, αν συνυπολογίσουμε πως οι συνταξιούχοι βοηθήσανε και βοηθάνε την ελληνική οικογένεια να σταθεί στα πόδια της, και είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει επιταχυνθεί νωρίτερα η κοινωνική διάλυση.

Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογίσουμε,  στην περίπτωση που περάσουν τελικά τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ότι θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση οσονούπω με πιθανό πρώτο κόμμα την ΝΔ, και πολύ πιθανό να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριακούλη Μητσοτάκουλα, η οποία θα αλώσει αβίαστα, ανεμπόδιστα, απροκάλυπτα το υπόλοιπο δημόσιο, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση κοινωνικών παροχών, και το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας θα βαρέσει κόκκινο.

Τέλος θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η παραοικονομία δεν παίζει πλέον το ρόλο που έπαιζε στην ελληνική οικονομία, λόγω των συνεχών πολιτικών μείωσης ρευστότητας, των capital controls και των συνεχών υφεσιακών πολιτικών.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν επιπλέον 500.000 άνεργοι, και αυτό το νούμερο μην νομίζετε ότι φαντάζει απρόσιτο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως συνολικά το κόστος των πρώτων μνημονίων το άντεξε η ελληνική κοινωνία. Τώρα πλέον έχει φτάσει στα όριά της και δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Αυτό μας βροντοφωνάζει η κοινή λογική.

Αν τα βάλουμε κάτω όλα αυτά θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως αν δεν βάλουμε έναSTOP ένα ΤΕΡΜΑ ΤΩΡΑ, και όχι σε κάποια άλλη ζωή, οδηγούμαστε σε έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, σε μια καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Και αυτό μπορεί να συμβεί ΤΩΡΑ αδέρφια. Τα σημάδια είναι θετικά. Και χθες φάνηκε αυτό και αυτό δείχνουν όλες οι πληροφορίες που έχουμε κυρίως από τα μπλόκα των αγροτών. Μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη νίκη.

Και πρέπει πάση θυσία να νικηθεί αυτός ο αγώνας, παρόλα τα εμπόδια που δυστυχώς υπάρχουν. Και θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη. Και θα αποτελέσει προηγούμενο και απαρχή καινούριων αγώνων. Για να πάρουμε αυτό που μας αξίζει πραγματικά σαν ελληνικός λαός.

Να πάρουμε την Πατρίδα μας πίσω, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να ζήσουν τα παιδιά μας ως ελεύθεροι πολίτες και όχι σαν σκλάβοι σε μια σύγχρονη νεοταξίτικη εποχή.

Και σε αυτή την συγκυρία καλούνται όλες οι υγιής δυνάμεις αυτού του τόπου να δώσουν τον αγώνα της ζωής τους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αναφορές:

*Ο Γιώργος Χαλιμούρδας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης, Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π. 


Γιατί πρέπει να κερδηθεί αυτή η μάχη πάση θυσία, εδώ κι τώρα!!! Γιατί πρέπει να κερδηθεί αυτή η μάχη πάση θυσία, εδώ κι τώρα!!! Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.